noco-noco akan Mengambil Alih X-SEPATM Pemisah dan Syarikat Pembangunan Bateri Liti-ion noco-tech

SINGAPURA, 23 Oktober 2023 — melalui NewMediaWire – Pembekal penyelesaian pengurangan karbon, noco-noco Inc. (NASDAQ: NCNC, “noco-noco”) hari ini mengumumkan bahawa ia, melalui anak syarikatnya di Singapura, noco-noco Pte. Ltd. telah memasuki Perjanjian Jual Beli untuk mengambil alih noco-tech Inc. (“noco-tech”), sebuah peneroka teknologi dari 3DOM Alliance Inc. (“3DOM”). Perjanjian itu termasuk lesen tidak terhad untuk menghasilkan dan memasarkan teknologi pemisah X-SEPATM yang dibangunkan oleh 3DOM.

Teknologi pemisah X-SEPATM yang dibangunkan oleh 3DOM, apabila digabungkan dengan elektrolit tahan haba proprietari, boleh memanjangkan jangka hayat bateri litium-ion konvensional lima kali ganda, walaupun pada suhu setinggi 60°C, seperti yang terbukti dalam ujian R & D terbaru. Dengan peningkatan jangka hayat yang lebih lanjut dijangka, dipercayai bahawa teknologi ini akan memberikan penjimatan kos besar dalam kos waranti sel bagi pengguna kenderaan elektrik (“EV”), mengurangkan keperluan untuk sistem penyejukan dan ruang yang mahal dalam reka bentuk pakej bateri. Ini membuka pintu untuk penggunaan meluas di kawasan beriklim panas seperti India dan rantau Asia lebih luas. Di luar sektor automotif, X-SEPATM menangani pelbagai keperluan industri, termasuk pusat data, mobiliti udara, dan aplikasi marin, menjanjikan penyelesaian tenaga mampan untuk pelbagai sektor.

noco-tech ialah anak syarikat 3DOM yang memberi tumpuan kepada inovasi penyelidikan dan pembangunan (“R & D”) dan pengeluaran teknologi bateri. Dengan keupayaan makmal pengeluaran terkini sebanyak 35MWh / tahun dan kemudahan yang merentasi 3600 meter persegi di Yokohama, Jepun, pengambilalihan ini membolehkan noco-noco untuk segera mempercepatkan perjalanannya ke arah pengkomersialan X-SEPATM untuk memenuhi permintaan dari pengeluar sel di seluruh rantau.

“Langkah strategik ini menandakan langkah penting ke arah melaksanakan matlamat dan komitmen kepada pemegang saham kami apabila kami senaraikan pada Ogos. Dengan mengambil alih keupayaan pengeluaran noco-tech, kami percaya bahawa kami akan mempercepat komersialisasi dan pengenalan pasaran global bagi X-SEPATM. Kami menjangka untuk memulakan pengeluaran besar-besaran pada suku keempat 2024, dan penghantaran pada suku seterusnya,” kata Masataka Matsumura, Ketua Pegawai Eksekutif noco-noco.

Beliau terus berkata: “Pasukan noco-tech membawa jurutera dengan dekad kepakaran merentasi beberapa nama terbesar dalam sektor automotif, bateri, elektrik, dan kimia, ke dalam lipatan noco-noco. Ini merupakan pernyataan penting komitmen kami yang kuat dalam memimpin revolusi pengurangan karbon pada skala global. Dengan pengambilalihan ini berjalan, kami sudah merancang untuk meningkatkan keupayaan pengeluaran dalaman kepada kemudahan 3GWh untuk menangani minat yang semakin meningkat daripada pelanggan prospektif yang memahami signifikansi potensi X-SEPATM dalam menyediakan keperluan elektrifikasi mampan, walaupun pemanasan global berterusan tanpa halangan.”

“Membina hubungan kerjasama sedia ada dalam kumpulan 3DOM lebih luas ke hubungan ibu bapa-anak syarikat yang sengaja dengan noco-noco adalah kesesuaian strategik semula jadi,” kata Tatsuo Mori, Presiden noco-tech. “noco-tech telah berada di garis hadapan membangunkan barisan X-SEPATM selama satu dekad. Kami percaya bahawa ia kini mampu membuka salah satu halangan utama kepada jangka hayat bateri dan menyediakan elektrifikasi mampan dalam suhu yang sangat tinggi adalah kesaksian kepada keupayaan dan visi kami. Sinergi dengan misi noco-noco adalah jelas, dan kami gembira menjadi sebahagian daripada bab baru pertumbuhan syarikat ini.”

“Menggalakkan inovasi ini bukan sahaja meningkatkan kecekapan dan jangka hayat secara ketara malah juga menawarkan penyelesaian praktikal kepada cabaran yang dihadapi oleh bateri litium-ion semasa, menjadikannya pilihan logik untuk masa depan penyimpanan tenaga di merata sektor dan keperluan,” kata Matsumura. “Dengan bab baru ini dalam perjalanan korporat kami, kami bersedia untuk mentakrifkan semula teknologi pengurangan karbon, bukan sahaja dalam ruang tenaga mampan tetapi juga memacu transformasi generasi dalam sektor mobiliti elektrik.”

Berkomentar mengenai struktur urus niaga, Darren Ng, Ketua Pegawai Kewangan noco-noco berkongsi, “Pengalokasian dan penerbitan saham baru untuk pengambilalihan ini selari dengan kepentingan pemegang saham kami untuk mempercepatkan pertumbuhan noco-noco dan juga akan membolehkan noco-noco untuk mengekalkan rizab tunai dan memberikan kami fleksibiliti kewangan yang lebih besar pada masa hadapan. Harga penerbitan AS$2.00 setiap saham ditentukan berdasarkan pertengahan purata bergerak 30 dan 50 hari urus niaga saham noco-noco sebelum pelaksanaan Perjanjian Jual Beli. Pengambilalihan ini dijangka memberi faedah kepada EPS noco-noco sebaik sahaja penghantaran bermula.”

Urus niaga dijangka diselesaikan pada suku keempat 2023.

Penyelesaian Perjanjian Jual Beli tertakluk kepada syarat-syarat lazim, termasuk penyelesaian memuaskan kajian terperinci, dan noco-noco telah mendapat kelulusan pemegang sahamnya untuk urus niaga dan kelulusan peraturan yang diperlukan (jika berkenaan) untuk urus niaga.

Mengenai noco-noco:
noco-noco adalah pembekal penyelesaian pengurangan karbon yang bekerja untuk mempercepat peralihan global ke ekonomi karbon-netral. Daripada X-SEPATM, teknologi pemisah bateri revolusi direka untuk prestasi tahan lama dan tahan haba tinggi, ke noco-noco Lease, platform peminjaman karbon-netral kami untuk pengangkutan hijau, noco-noco menangani keperluan untuk tenaga bersih, mampu dan mampan. Selain membangunkan projek pengurangan karbon yang signifikan di rantau Australasia, noco-noco juga bekerja ke arah masa depan di mana bateri kenderaan elektrik (“EV”) datang dipasang dengan peranti Internet-of-Things (“IoT”) untuk pengoptimuman dan penggunaan data-ringan, tenaga pintar.

Mengenai noco-tech:
noco-tech ialah peneroka teknologi bateri R & D di bawah kumpulan 3DOM. Portfolionya termasuk teknologi untuk bateri litium-ion termasuk prototaip. Ditubuhkan pada 2023, ia telah berada di garis hadapan terobosan teknologi melibatkan pemisah X-SEPATM 3DOM di Yokohama, Jepun.

Untuk pertanyaan:
sila email: contactus@noco-noco.com

Kenyataan Selamat:
Kenyataan akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif seperti yang ditakrifkan oleh Private Securities Litigation Reform Act 1995. Kenyataan prospektif termasuk kenyataan mengenai rancangan, objektif, sasaran, strategi, peristiwa masa depan atau prestasi, dan andaian asas atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas dan risiko lain yang dinyatakan dalam laporan yang diajukan oleh Syarikat kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Apabila noco-noco Inc. (”Syarikat”) menggunakan perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “bertujuan”, “seharusnya”, “percaya”, “menjangka”, “projek”, “menganggarkan” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara sejarah, ia membuat kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif tidak menjamin prestasi masa depan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar Syarikat berbeza secara material daripada jangkaan yang dibincangkan dalam kenyataan prospektif. Kenyataan-kenyataan ini tertakluk kepada ketidakpastian dan risiko termasuk, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut: matlamat dan strategi Syarikat; pembangunan perniagaan masa depan Syarikat; permintaan dan penerimaan produk dan perkhidmatan; perubahan teknologi; keadaan ekonomi; pertumbuhan industri pengurusan harta ketiga di China; reputasi dan jenama; impak persaingan dan penentuan harga; peraturan kerajaan; fluktuasi am dan perniagaan umum di China dan pasaran antarabangsa yang dilayan Syarikat; dan andaian yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas dan risiko-risiko lain yang dinyatakan dalam laporan yang diajukan oleh Syarikat kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Oleh kerana sebab-sebab ini di antaranya, pelabur dinasihatkan untuk tidak menumpukan terlalu banyak keyakinan terhadap mana-mana kenyataan prospektif dalam kenyataan akhbar ini. Faktor-faktor tambahan dibincangkan dalam penyataan Syarikat dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat, yang boleh dikaji di www.sec.gov.