NaaS Technology dan Syarikat Induknya, NewLink, Membentuk Perkongsian Strategik dengan China Construction Bank untuk Kemajuan Tenaga Baharu Globalnya

Beijing, China, 28 Sept. 2023 – NaaS Technology Inc. (Nasdaq: NAAS), syarikat perkhidmatan pengecasan EV pertama yang disenaraikan di AS di China, hari ini mengumumkan bahawa syarikat induknya, NewLink, penyedia penyelesaian IoT tenaga terkemuka dunia dan operator aset tenaga digital terbesar China, telah berkongsi dengan Bank Pembinaan China (CCB). CCB akan menyediakan NewLink dan Naas Technology Inc. dengan sokongan perkhidmatan kewangan bersepadu.

Perkongsian ini akan merangkumi pelbagai bidang kewangan, termasuk pelaburan aset tenaga baharu global dan pembiayaan pembinaan, pembiayaan rantaian bekalan, kewangan inklusif, pembayaran dan penyelesaian senario tenaga, akaun tenaga digital, perkhidmatan perbankan pelaburan, sokongan kewangan M&A domestik dan asing, pembiayaan tradisional dan kredit, perkhidmatan pengurusan aset, kewangan pengguna, dan banyak lagi. Tujuannya adalah untuk memberdayakan NewLink dan NaaS untuk memperluaskan kehadiran global mereka dalam sektor tenaga baharu, sekali gus menggalakkan pembangunan hijau, rendah karbon dan mampan dalam industri tenaga.

Secara khusus, NaaS akan memainkan peranan penuh kehadiran aset tenaga yang telah dibina di dalam dan luar negara, termasuk ekuiti M&A dan pelaburan aset tenaga baharu dan pembinaan. Sebaliknya, CCB akan memanfaatkan keupayaan analitik digital NewLink dan NaaS dan model analisis algoritma pembuatan keputusan pelaburan aset tenaga baharu global mereka. Ini akan membolehkan CCB untuk menyediakan perkhidmatan pembiayaan hijau bersepadu kepada NewLink, NaaS, dan pelanggan huluan dan hiliran mereka. Perkhidmatan ini merangkumi M&A luar negara, pinjaman kecairan, pinjaman projek, pinjaman inklusif, dan pembiayaan untuk pelaburan aset tenaga boleh diperbaharui global dalam pengecasan, penyimpanan tenaga, dan PV, antara lain.

Perkongsian ini mewakili satu lagi pendekatan untuk mengintegrasikan modal kewangan ke dalam industri tenaga baharu. CCB akan membantu membimbing NaaS dengan menyediakan perlindungan kewangan yang kukuh untuk pengembangan dan operasi globalnya. Berdasarkan visi bersama mereka tentang prospek industri, kedua-dua pihak akan bekerjasama untuk mewujudkan model kewangan hijau yang menyokong pembangunan rendah karbon industri.

Disenaraikan di NASDAQ sejak Jun 2022, NaaS adalah syarikat perkhidmatan pengecasan EV pertama yang disenaraikan di AS di China, menyediakan penyelesaian pengecasan EV satu henti untuk pengilang, operator, OEM stesen pengecasan dan perusahaan. Setakat 30 Jun 2023, lebih daripada 652,000 pengecas di lebih daripada 62,000 stesen pengecasan telah disambungkan dan boleh diakses di rangkaian NaaS. Pengumpulan dana tahun semasanya telah mencapai jumlah AS$91 juta, dan melibatkan pelabur terkenal seperti Dr. Adrian Cheng. Melalui pengambilalihan Sinopower HK dan Charge Amps tahun ini, NaaS telah membuat kemajuan yang signifikan ke pasaran tenaga global.

HUBUNGI: Hui Meng
Kumpulan NewLink, NaaS Technology Inc.
pr@enaas.com