MoneyHero Group Berjaya Mengikat Perjanjian Penggabungan Perniagaan Dengan Bridgetown Holdings Limited

  • Hasil ~US$100 juta akan digunakan untuk mempercepatkan pertumbuhan organik dan mengejar peluang pelaburan semula strategik untuk terus memperkukuh kedudukan pasaran MoneyHero Group yang mendahului di Asia Tenggara yang lebih besar, satu kawasan pertumbuhan menarik yang mengalami peralihan yang dipercepat ke arah saluran digital untuk pengedaran produk kewangan
  • Transaksi ini menilai MoneyHero Group pada nilai perniagaan sebanyak US$200 juta dan nilai ekuiti kira-kira US$198 juta pada asas pra-wang, dan pada nilai perniagaan kira-kira US$310 juta dan nilai ekuiti kira-kira US$283 juta pada asas selepas wang

SINGAPURA dan HONG KONG, 13 Oktober 2023 — CompareAsia Group Capital Limited (“MoneyHero” atau “Syarikat”), platform terkemuka untuk produk kewangan di Asia Tenggara yang lebih besar, menyelesaikan penggabungan perniagaannya yang diumumkan sebelumnya dengan Bridgetown Holdings Limited (NASDAQ: BTWN) (“Bridgetown”), syarikat pemerolehan khas yang dibentuk sebagai kolaborasi antara Pacific Century Group (“Pacific Century”) dan Thiel Capital LLC (“Thiel Capital”), pada 12 Oktober 2023 (Masa Timur). Penggabungan perniagaan telah diluluskan oleh pemegang saham Bridgetown dalam Mesyuarat Agung Luar Biasa Pemegang Saham Bridgetown yang diadakan pada 10 Oktober 2023.

Saham biasa dan waran awam MoneyHero Limited (“PubCo”) dijangka akan mula diperdagangkan di Pasaran Saham Nasdaq (“Nasdaq”) di bawah tanda dagangan “MNY” dan “MNYWW” pada 13 Oktober 2023.

Butiran Transaksi

Penyelesaian penggabungan perniagaan ini menilai MoneyHero pada nilai perniagaan kira-kira US$310 juta dan nilai ekuiti kira-kira US$283 juta selepas mengambil kira hasil bersih daripada transaksi.

MoneyHero menerima hasil kas kira-kira US$100 juta sepenuhnya melalui sumbangan wang tunai yang dipegang dalam akaun trust Bridgetown, selepas mengambil kira penebusan semula kira-kira 36% saham awam Bridgetown.

“Kami bangga telah mencapai tonggak penting dalam perjalanan kami,” ujar Prashant Aggarwal, Ketua Pegawai Eksekutif MoneyHero. “Penggabungan kami dengan Bridgetown tidak sahaja memberikan modal untuk teruskan visi strategik kami, tetapi juga memperkukuh komitmen kami yang teguh untuk menyederhanakan keputusan kewangan bagi jutaan pengguna kami di Singapura, Hong Kong, Filipina, Malaysia dan Taiwan. Perkongsian ini akan terus memperkukuh kedudukan pasaran mendahului kami melalui pelaburan berterusan dalam platform produk kewangan kelas atas kami, yang bertindak sebagai jambatan penting antara pengguna dan institusi kewangan di rantau Asia Tenggara yang berkembang pesat.”

MoneyHero akan menyambut peristiwa penting ini dengan menabuh loceng pembukaan NASDAQ pada hari Jumaat, 13 Oktober.

“MoneyHero memberdayakan pembekal perkhidmatan kewangan di rantau Asia Tenggara untuk mengubah cara mereka berhubung dengan pengguna – dan kami terhormat dapat menjadi sebahagian daripada perjalanannya untuk menjadi platform dalam talian yang terkemuka untuk penawaran kewangan runcit di rantau ini,” kata Matt Danzeisen, Pengerusi, Bridgetown. “Kami percaya MoneyHero adalah pemimpin kuat dalam pasaran dinamik dan berkembang ini, dan kami gembira dapat menyokong Prashant dan pasukannya yang berbakat untuk mencipta nilai yang berkekalan bagi pemegang saham, pekerja dan rakan kongsi kami.”

Penasihat

Kirkland & Ellis bertindak sebagai penasihat undang-undang kepada Kumpulan MoneyHero.

Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP bertindak sebagai penasihat undang-undang kepada Bridgetown.

Mengenai Kumpulan MoneyHero

Kumpulan MoneyHero, dahulu dikenali sebagai Kumpulan Hyphen atau Kumpulan CompareAsia, ialah pemimpin pasaran dalam sektor pengumpulan dan perbandingan kewangan peribadi dalam talian di Asia Tenggara yang lebih besar. Syarikat beroperasi di Singapura, Hong Kong, Taiwan, Filipina dan Malaysia dengan jenama pasaran tempatan masing-masing, kini mempunyai 270 rakan kongsi komersial dan mempunyai Purata Pengguna Unik Bulanan sebanyak 9.1 juta semasa enam bulan pertama 2023.

Untuk maklumat lanjut, termasuk Paparan Pelabur, sila lawati https://www.moneyherogroup.com/

Mengenai Bridgetown Holdings

Bridgetown Holdings Limited ialah syarikat cek kosong yang ditubuhkan untuk tujuan melaksanakan penggabungan perniagaan, pertukaran saham, pengambilalihan aset, pembelian saham, penyusunan semula atau kombinasi perniagaan yang serupa dengan satu atau lebih perniagaan, dengan fokus kepada sektor teknologi, perkhidmatan kewangan, atau media di Asia Tenggara. Syarikat ini dibentuk sebagai kolaborasi antara Pacific Century Group dan Thiel Capital, diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Pegawai Kewangan Daniel Wong, dan Pengerusi Matt Danzeisen.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati https://www.bridgetownholdings.net/

Maklumat Hubungan

Untuk MoneyHero Group:

Kate Lee ir@moneyherogroup.com

Ruby Chou press@moneyherogroup.com

Untuk Bridgetown Holdings:

Karin Wong
+852 9755 6265
Karin.Wong@pcg-group.com

MAKLUMAT PENTING UNDANG-UNDANG

Kenyataan Prospektif

Komunikasi ini termasuk “kenyataan prospektif” dalam makna undang-undang sekuriti Amerika Syarikat berkaitan dengan Penggabungan Perniagaan yang dicadangkan. Semua kenyataan selain kenyataan sejarah yang terkandung dalam komunikasi ini, termasuk tetapi tidak terhad kepada semua kenyataan mengenai senarai sekuriti PubCo, potensi pertumbuhan pasaran di mana PubCo beroperasi dan manfaat yang mungkin diperoleh daripada penyelesaian Penggabungan Perniagaan yang dicadangkan, adalah kenyataan prospektif. Beberapa kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui penggunaan kata-kata prospektif seperti “pandangan”, “percaya”, “jangka”, “berterusan”, “mungkin”, “akan”, “harus”, “boleh”, “mencari”, “meramalkan”, “bertujuan”, “trend”, “merancang”, “menganggarkan” atau versi negatif kata-kata ini atau kata-kata lain yang serupa. Semua kenyataan prospektif berdasarkan anggaran dan ramalan dan mencerminkan pandangan, anggapan, jangkaan, ramalan, pandangan atau pendapat Bridgetown dan Syarikat, yang semuanya boleh berubah kerana pelbagai faktor termasuk tetapi tidak terhad kepada perubahan dalam keadaan ekonomi umum.