Medigene menyajikan data baharu untuk MDG2011, TCR pertama dalam pustaka baru KRAS, menunjukkan keupayaan Platform E2E miliknya untuk menjana pelbagai terapi TCR-T yang dipertingkatkan terhadap mKRAS G12V A*11

Planegg/Martinsried, November 4, 2023. Medigene AG (Medigene, “Syarikat”, FSE: MDG1, Standard Utama), syarikat platform immuno-onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel T untuk tumor solid, membentangkan data praklinikal baru program MDG2011 mereka yang merupakan calon utama yang merupakan penerima sel T khusus reseptor (TCR) mutasi Kirsten rat sarcoma viral oncogene homologue (mKRAS) optimal daya tarikan menarget HLA A*11, dalam kombinasi dengan protein alih stimulasi PD1-41BB (CSP) pada Persidangan Immunoterapi Kanser (SITC) 2023 November 1-5, 2023, di San Diego, Amerika Syarikat.

Poster dengan tajuk “Sebuah perpustakaan baru penerima sel T daya tarikan optimal khusus mutasi KRAS, berkaitan dengan pelbagai HLAs, dalam kombinasi dengan reseptor pengalihan dan peningkatan stimulasi CSP PD1-41BB” boleh didapati di laman web Medigene: https://medigene.com/science/abstracts/

“Pendekatan unik platform Akhir ke Akhir (E2E) kami telah membolehkan kami menjana tiga calon utama untuk program MDG2011 kami, di mana kami telah mengutamakan satu, menarget mKRAS G12V-HLA-A*11, mengesahkan keupayaan kami untuk mengenal pasti TCR daya tarikan optimal tidak sahaja untuk antigen kanser-testis tetapi juga untuk neoantigen, kedua-duanya sasaran yang disahkan untuk rawatan pesakit tumor pepejal,” kata Dr. Selwyn Ho, Ketua Pegawai Eksekutif di Medigene. “Kerja praklinikal kami mendedahkan lima belas calon TCR khusus ke mKRAS G12V, di mana tiga TCR unik ini memenuhi dan melebihi kriteria kami untuk kecemerlangan khusus, kepekaan tinggi dan keselamatan.”

Neoantigen (juga dikenali sebagai mutasi pemacu onkogen) berkaitan dengan mutasi yang sendiri cukup untuk memulakan dan mengekalkan kanser, dengan gen KRAS menjadi salah satu mutasi yang paling kerap terjejas dalam kanser pepejal. Sehingga kini, 21 mutasi tidak mengubah makna (di mana asid amino tunggal ditukar) telah dikenal pasti dalam gen KRAS, dengan G12D, G12V dan G12C menjadi yang paling biasa. Memandangkan prevalensi tinggi pelbagai mutasi dalam gen KRAS dan had terhad pendekatan terapi semasa, terdapat keperluan untuk meningkatkan lagi rawatan sasaran.

Data yang dibentangkan menunjukkan, menggunakan pendekatan berkelajuan tinggi, penjanaan TCR daya tarikan optimal menarget neoantigen mKRAS G12V yang dibentangkan oleh pelbagai subtip HLA-A*11 melalui penggunaan Platform E2E unik Syarikat dan menunjukkan lebih lanjut karakterisasi in vitro berkaitan khusus, peka dan keselamatan (3S), calon TCR berbilang dalam kombinasi dengan PD1-41BB-CSP.

Ekspresi berdaya yang ditunjukkan untuk TCR rekombinan (rTCR) dan PD1-41BB CSP untuk tiga calon TCR. TCR menunjukkan khusus yang cemerlang untuk sasaran mKRAS G12V, disahkan dengan pelepasan interferon-gamma (IFNγ) hanya dikesan selepas stimulasi dengan sasaran mKRAS G12V tetapi tidak selepas stimulasi dengan KRAS jenis liar yang wujud secara semula jadi. Setiap daripada tiga calon TCR mempamerkan corak pengenalan khusus peptida yang berbeza terhadap peptida G12V yang dibentangkan oleh pelbagai subtip HLA-A*11, menyokong khusus halus calon TCR yang dipilih.

Semua tiga calon TCR mempamerkan peka tinggi, memberi tindak balas kepada tahap peptida mKRAS-G12V yang sangat rendah apabila dibentangkan oleh sel-sel penyaji antigen yang dirawat dengan jumlah peptida mKRAS G12V yang berbeza.

Selain itu, pelepasan IFNγ yang ditingkatkan dikesan selepas stimulasi sel-sel T yang mengekspres TCR dengan barisan sel tumor yang mengekspres tahap rendah antigen mKRAS dan kelangsungan hidup sel kanser dikurangkan dalam barisan sel kanser asal yang berbeza berikutan pendedahan kepada sel-sel T yang koekspres salah satu daripada tiga rTCR mKRAS G12V-HLA-A*11 dengan CSP PD1-41BB. Kesan ini terhad kepada sel-sel kanser yang mengekspres mKRAS G12V, kerana sel kanser yang mengandungi KRAS jenis liar tidak terjejas. Selain itu, keupayaan membunuh yang tinggi dan berterusan terhadap sferoid tumor 3D dikesan dengan calon TCR yang dipilih, menunjukkan aktiviti sitotoksik yang berdaya terhadap sel kanser dengan mKRAS G12V.

Akhir sekali, ketiga-tiga calon TCR menunjukkan profil keselamatan yang menggalakkan. Tiada daripada TCR mengenali alotip HLA selain HLA-A11 dalam panel barisan sel yang mengekspres alotip HLA biasa secara global. Yang paling penting, sel-sel sihat mewakili tisu atau organ utama tidak memicu pelepasan IFNγ selepas pendedahan kepada calon TCR, mengesahkan bahawa sitotoksik terhad kepada sel kanser dengan tiada tanda ketoksikan kepada tisu sihat.

— akhir rilis akhbar —

Mengenai Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) ialah syarikat platform immuno-onkologi yang ditumpukan kepada pembangunan imunoterapi sel T untuk menghapuskan kanser dengan berkesan. Platform Akhir ke Akhirnya, dibina berdasarkan teknologi penjanaan dan pengoptimuman TCR berbilang eksklusif dan eksklusif, serta teknologi peningkatan produk, membolehkan Medigene untuk menghasilkan terapi TCR-T yang unggul dan berbeza untuk beberapa indikasi tumor pepejal yang dioptimumkan untuk keselamatan, keberkesanan dan kebolehdurian. Platform ini menyediakan calon produk untuk portfolio terapeutik dalaman dan perkongsian. Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.medigene.com

Mengenai Platform Akhir ke Akhir Medigene

Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan semula jadi pesakit dengan memanfaatkan sel T dalam pertempuran menentang kanser. Platform Akhir ke Akhir Medigene menggabungkan teknologi penjanaan dan pengoptimuman TCR berbilang eksklusif dan eksklusif serta teknologi peningkatan produk untuk menghasilkan terapi TCR-T yang unggul dan berbeza. Platform ini merangkumi pelbagai teknologi penjanaan dan pengoptimuman TCR (contohnya, Priming TCR Allogenik-HLA (Allo-HLA)), serta teknologi peningkatan produk (contohnya, Protein Alih Stimulasi PD1-41BB dan CD40L-CD28) untuk menangani cabaran membangunkan terapi TCR-T yang berkesan, berdaya kekal dan selamat. Perkongsian dengan pelbagai syarikat termasuk BioNTech dan 2seventy bio terus mengesahkan aset dan teknologi platform. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk penerbitan terkini oleh Dolores J. Schendel, diterbitkan dalam Frontiers in Oncology, bahagian Molecular and Cellular Oncology: Evolution by Innovation as a Driving Force to Improve TCR-T Therapies.

Mengenai Protein Alih Stimulasi PD1-41BB Medigene

Pengekangan semak melalui laluan PD-1/PD-L1:

Sel-sel tumor pepejal sensitif kepada pembunuhan oleh sel T yang diaktifkan tetapi boleh melarikan diri daripada aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul pengekang yang dikenali sebagai ‘protein semak’, seperti Ligand Kematian Diprogram 1 (PD-L1), pada permukaannya. Apabila ini berlaku, sel T yang diaktifkan yang mengekspres PD-1, penerima semula jadi untuk PD-L1, dinonaktifkan. Ekspresi PD-L1 ialah mekanisme rintangan imun adaptif untuk tumor yang boleh membantu mereka terus hidup dan berkembang.

Laluan kostimulasi 4-1BB (CD137):

Tindak balas imun T sel yang berkesan kepada antigen bergantung kepada isyarat kostimulasi yang berkesan. Protein 4-1BB (CD137) merupakan salah satu protein kostimulasi penting yang memberikan isyarat kostimulasi positif kepada sel T. Dengan menggabungkan sinyal 4-1BB dan menghapuskan sinyal pengekangan PD-1, protein alih stimulasi PD1-41BB Medigene mengoptimumkan fungsi sel T yang dihasilkan untuk mengatasi iklim mikro persekitaran tumor pepejal yang menindas daya tindak balas imun.