Medigene Laporkan Keputusan Kewangan dan Kemas Kini Korporat untuk Q3 2023

 • Fokus untuk melaksanakan pelan strategik dan memberikan nilai kepada pemegang saham
 • Data pra-klinikal MDG2011 pertama menyokong potensi dalam terapi tumor pepejal
 • Penambahan portfolio paten dan perjanjian lesen untuk teknologi dalam Platform Akhir ke Akhir kami
 • Panduan disahkan; modal tunai dikekalkan sehingga suku keempat 2024

Planegg/Martinsried, Oktober 26, 2023. Medigene AG (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Standard Utama), syarikat platform imunologi-onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel T untuk tumor pepejal, hari ini melaporkan keputusan kewangan dan pemberian maklumat korporat untuk suku ketiga 2023. Kenyataan Suku Tahunan Q3 2023 Syarikat boleh didapati di laman web Medigene: https://medigene.com/investors-media/reports-presentations/

“Dalam suku tahun lepas, kami terus berjaya melaksanakan strategi korporat kami dan menepati komitmen kami. Kami telah terus maju calon utama kami, MDG1015 dengan kerja membolehkan IND / CTA kami dan juga memperluaskan pipelin kami ke neoantigen dengan pengumuman calon utama untuk MDG2011, yang menyasarkan KRAS G12V A*11, dan penyampaian data pra-klinikal pertama di Kongres European Society for Medical Oncology (ESMO) pada bulan Oktober. Di sini, MDG2011 menunjukkan aktiviti anti-tumor dan pembunuhan tumor yang secara signifikan ditingkatkan oleh reseptor sel T (TCR) keafiniti optimal kami apabila digabungkan dengan protein pengalih PD1-41BB,” kata Selwyn Ho, Ketua Pegawai Eksekutif di Medigene.

“Dalam Platform Akhir ke Akhir kami, kami memperluaskan lesen untuk protein pengalih PD1-41BB dan CD40L-CD28 kami untuk memasukkan penggunaan dalam jenis sel tambahan dan dalam terapi sel CAR-T (CAR-T). Disokong oleh pipelin terapi TCR-T sel T yang semakin berkembang, teknologi tambahan, penambahbaikan dan pengoptimuman, serta portfolio IP yang kukuh, kami maju ke arah cita-cita membangunkan terapi TCR-T kelas pertama / terbaik untuk pesakit yang menghidapi tumor pepejal. Kami yakin dengan memanfaatkan sepenuhnya keupayaan Platform Akhir ke Akhir kami, kami akan memberikan nilai yang besar kepada pesakit dan pemegang saham.”

Titik Cahaya Kewangan dan Korporat:

 • Prestasi kewangan dalam suku ketiga 2023 adalah selari dengan jangkaan Lembaga Pengurusan Eksekutif. Pendapatan dalam suku ketiga 2023 berjumlah EUR 1.6 juta berbanding EUR 1.4 juta dalam tempoh tahun sebelumnya (tempoh 9 bulan 2023: EUR 4.6 juta), terutamanya dari perkongsian dengan BioNTech. Mencerminkan komitmen kami untuk maju dan memperluaskan pipelin, perbelanjaan R & D untuk suku tahun berjumlah EUR 3.2 juta berbanding EUR 3.3 juta dalam tempoh tahun sebelumnya (tempoh 9 bulan 2023: EUR 8.4 juta).
 • Lembaga Pengurusan Eksekutif, oleh itu, mengekalkan panduan untuk tahun kewangan 2023 yang diterbitkan dalam laporan tahunan 2022 pada 29 Mac 2023, sepenuhnya. Menurut itu, Lembaga Pengurusan Eksekutif menjangkakan pendapatan pada tahun 2023 berada antara EUR 5 hingga 7 juta. Syarikat menjangkakan kos R & D berada antara EUR 13 hingga 16 juta. Pada 30 September 2023, tunai dan setara tunai serta deposit masa berjumlah EUR 21.2 juta (31 Disember 2022: EUR 33.2 juta). Berdasarkan perancangan semasa, Syarikat dibiayai sehingga suku keempat 2024.
 • Pada September, rakan kongsi Syarikat 2seventy bio, bersama-sama dengan JW Therapeutics, telah mengumumkan percepatan projek imunoterapi berasaskan sel T mereka di China Raya. Khususnya, program yang mengandungi TCR sasaran MAGE-A4 Medigene sedang dalam landasan untuk memulakan kajian yang dikendalikan penyelidik di China menjelang akhir 2023.
 • Disebabkan oleh penangguhan pembiayaan dan pembangunan yang dipanjangkan oleh Hongsheng Sciences bagi program yang dikongsi yang termasuk TCR sasaran NY-ESO-1 Medigene, pihak-pihak telah bersetuju untuk menamatkan perjanjian perkongsian sebagaimana yang berkaitan dengan aset NY-ESO-1 pada suku ketiga 2023. Kembalinya aset ini kepada Medigene membolehkan Medigene untuk mencari rakan strategik pembangunan baharu di Asia, tetapi kini untuk program pertama dalam kelasnya MDG1015 yang mengandungi TCR sasaran NY-ESO-1 berkeafiniti optimal Syarikat.

Titik Cahaya Penyelidikan & Pembangunan:

 • Pada Ogos, Medigene mengumumkan penambahan lesen harta intelek (IP) untuk protein pengalih PD1-41BB dan CD40L-CD28nya, membolehkan penggunaannya untuk jenis sel tambahan dan untuk penggunaan dalam terapi sel CAR-T.
 • Pada September, Syarikat telah diberikan paten oleh Pejabat Paten Eropah melindungi teknologi protein pengalih PD1-41BBnya. Paten itu melengkapkan portfolio IP PD1-41BB dengan paten serupa yang telah diberikan di Amerika Syarikat, China dan Jepun.
 • Pada September, Medigene menunaikan komitmen untuk memilih calon utama untuk program terapi TCR-T sel T kedua dalam tumor pepejal, MDG2011, menyasarkan KRAS (onkogen rat sarcoma viral Kirsten) G12V dengan HLA-A*11 (HLA, antigen leukosit manusia) dan sedang dibangunkan bersama-sama dengan teknologi protein pengalih PD1-41BB Medigene. Platform Akhir ke Akhir Medigene berjaya menghasilkan bukan satu tetapi tiga TCR yang diarahkan kepada KRAS G12V-HLA-A*11, di mana Syarikat telah mengutamakan satu sebagai calon utama untuk maju ke peringkat pra-klinikal bagi program MDG2011.
 • Selepas suku tahun, data pra-klinikal pertama mengenai MDG2011 dipaparkan di Kongres European Society for Medical Oncology (ESMO) 2023 yang diadakan di Madrid pada bulan Oktober 2023. Data pra-klinikal yang dipaparkan menunjukkan aktiviti sel T dan pembunuhan tumor yang disenangi secara signifikan apabila menggabungkan protein pengalih PD1-41BB dengan TCR rekombinan tidak sahaja apabila diarahkan kepada antigen kanser-testis NY-ESO-1/LAGE-1a (MDG1015), tetapi juga, dipaparkan untuk pertama kalinya, terhadap neoantigen KRAS G12V mutan.
 • Menggambarkan dengan terperinci Pendekatan Platform Akhir ke Akhir kami, kertas Evolution by Innovation as a Driving Force to Improve TCR-T Therapies, oleh Dolores J. Schendel, diterbitkan dalam Frontiers in Oncology, bahagian Molecular and Cellular Oncology pada September 2023.

— akhir rilis akhbar —

Mengenai Medigene

Medigene AG (FSE: MDG1) ialah syarikat platform imunologi-onkologi yang ditumpukan untuk membangunkan terapi sel T untuk menghapuskan kanser secara berkesan. Platform Akhir ke Akhirnya, dibina berdasarkan beberapa teknologi generasi dan pengoptimuman TCR serta peningkatan produk eksklusif dan eksklusif, membolehkan Medigene untuk mencipta terapi TCR sel T yang diubahsuai (TCR-T) kelas pertama, berbeza untuk beberapa indikasi tumor pepejal yang dioptimumkan untuk keselamatan, keberkesanan dan kemantapan. Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.medigene.com

Rilis akhbar ini mengandungi pernyataan prospektif yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh penerbitan ini. Keputusan sebenar yang dicapai oleh Medigene mungkin berbeza secara signifikan daripada pernyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemas kini mana-mana pernyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene® ialah tanda dagangan berdaftar Medigene AG. Tanda dagangan ini mungkin dimiliki atau dilesenkan hanya di lokasi terpilih sahaja.

Medigene

Pamela Keck
Nombor Telefon: +49 89 2000 3333 01
E-mel: investor@medigene.com

Sekiranya anda tidak lagi ingin menerima sebarang maklumat mengenai Medigene, sila maklumkan kami melalui e-mel (investor@medigene.com). Kami akan memadam alamat anda daripada senarai pengedaran kami.