Medigene AG Mendapatkan Paten Eropah untuk Protein Suis Kosimulatori PD1-41BB

Planegg/Martinsried, 27 September 2023. Medigene AG (Medigene, “Syarikat” tersebut, FSE: MDG1, Prime Standard), sebuah syarikat platform imuno-onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan terapi sel T imun untuk tumor pepejal, mengumumkan hari ini bahawa Syarikat telah dikeluarkan paten (EP3 433 269) oleh Pejabat Paten Eropah yang melindungi teknologi protein suis kosimulatori PD1-41BB (CSP) Medigene. PD1-41BB CSP Medigene telah dibangunkan oleh rakan kongsi Helmholtz Munich dan dilisensikan secara eksklusif kepada Medigene.

“Kami gembira telah diberikan Paten Eropah untuk PD1-41BB CSP kami, salah satu teknologi utama Platform End-to-End (E2E) Medigene. Ini melengkapi portfolio IP PD1-41BB kami dengan paten yang serupa yang telah diberikan di Amerika Syarikat, China dan Jepun, dan mengukuhkan portfolio paten kami di seluruh dunia,” kata Selwyn Ho, CEO Medigene AG. “Di Medigene, kami komited untuk mewujudkan terapi sel T reseptor antigen T (TCR-T) terbaik dalam kelas, berbeza dan dioptimumkan untuk keselamatan, keberkesanan dan ketahanan. Pemberian paten Eropah ini gabungan dengan pengembangan lesen eksklusif kami untuk PD1-41BB CSP untuk digunakan dalam semua jenis sel di luar terapi TCR-T mengesahkan pendekatan kami untuk berinovasi secara berterusan bagi menangani keperluan pesakit dengan tumor pepejal yang tidak dipenuhi.”

Medigene sentiasa memperluas dan mengukuhkan portfolio patennya dengan teknologi baru dan memperluas paten sedia ada ke bidang kuasa tambahan. Syarikat mengekalkan lebih daripada 20 keluarga paten yang berbeza di seluruh dunia yang melindungi permohonan yang melindungi TCR 3S (spesifik, sensitif dan berpotensi lebih selamat) Medigene serta teknologi perisai dan penambahbaikan Platform E2E.

— akhir siaran akhbar —

Mengenai Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) adalah syarikat platform imuno-onkologi yang memberi tumpuan kepada membangunkan terapi sel T untuk membasmi kanser secara berkesan. Platform End-to-End, dibina di atas pelbagai teknologi pembiakan dan pengoptimuman TCR eksklusif dan proprietari, serta penambahbaikan produk, membolehkan Medigene mewujudkan terapi sel T reseptor antigen T (TCR-T) terbaik dalam kelas, berbeza untuk beberapa indikasi tumor pepejal yang dioptimumkan untuk keselamatan, keberkesanan dan ketahanan. Platform ini menyediakan calon produk untuk kedua-dua saluran terapeutik dalaman dan perkongsian. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.medigene.com

Mengenai Platform End-to-End Medigene

Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan diri pesakit dengan memanfaatkan sel T dalam perjuangan melawan kanser. Platform End-to-End Medigene menggabungkan pelbagai teknologi eksklusif dan proprietari untuk mewujudkan terapi sel T reseptor antigen T (TCR-T) terbaik dalam kelas. Platform ini termasuk pelbagai teknologi penjanaan dan pengoptimuman TCR (cth. Allogeneic-HLA (Allo-HLA) TCR Priming), serta teknologi penambahbaikan produk (cth. PD1-41BB dan CD40L-CD28 Costimulatory Switch Proteins, Precision Pairing) untuk menangani cabaran dalam membangunkan terapi TCR-T yang berkesan, tahan lama dan selamat. Perkongsian dengan beberapa syarikat termasuk BioNTech, 2seventy bio, dan Hongsheng Sciences, terus mengesahkan aset dan teknologi platform. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk penerbitan terkini oleh Dolores J. Schendel, diterbitkan dalam Frontiers in Oncology, seksyen Molecular and Cellular Oncology: Evolution by Innovation as a Driving Force to Improve TCR-T Therapies.

Mengenai sel TCR-T Medigene

Sel T adalah pusat pendekatan terapeutik Medigene. Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan diri pesakit, dan memanfaatkan sel T dalam perjuangan melawan kanser. Terapi Medigene melengkapi sel T pesakit sendiri dengan reseptor sel T (TCR) spesifik tumor untuk mewujudkan sel T diubah suai TCR dengan potensi tinggi untuk mengesan dan membunuh sel kanser dengan cekap.

Pendekatan imunoterapi Medigene direka untuk mengatasi toleransi pesakit terhadap sel kanser dan imunosupresi tumor. Dengan mengaktifkan sel T pesakit di luar badan, mengubah suai secara genetik dengan TCR spesifik tumor dan mengembangkan sel TCR-T teraktif yang terhasil, pesakit boleh diberikan bilangan besar sel T spesifik tumor dengan cepat untuk melawan kanser mereka.

Mengenai Protein Suis Kosimulatori PD1-41BB Medigene

Perencatan titik semak melalui laluan PD-1/PD-L1:

Sel tumor pepejal sensitif terhadap pembunuhan oleh sel T teraktif tetapi boleh melarikan diri daripada aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul perencat yang dikenali sebagai ‘protein titik semak’, seperti Ligand 1 Terprogram Mati (PD-L1), pada permukaan mereka. Apabila ini berlaku, sel T teraktif yang mengekspresikan PD-1, reseptor semula jadi untuk PD-L1, dilumpuhkan. Ekspresi PD-L1 adalah mekanisme rintangan imun adaptif untuk tumor yang boleh membantu mereka terus hidup dan berkembang.

Laluan isyarat kosimulasi 4-1BB (CD137):

Tindak balas imun sel T yang berkesan terhadap antigen biasanya memerlukan kedua-dua rangsangan antigen utama melalui reseptor sel T (TCR) dan isyarat kosimulasi. Domain isyarat intrasel 4-1BB menawarkan laluan kosimulasi dan peningkatan tindak balas sel T yang dicirikan dengan baik.

Protein suis kosimulatori PD1-41BB Medigene menjadikan mekanisme pertahanan diri tumor terhadap tumor dengan menggantikan domain isyarat perencat PD-1 dengan domain isyarat pengaktifan 4-1BB. Oleh itu, bukannya melumpuhkan sel T, protein suis menyampaikan isyarat pengaktifan kepada sel TCR-T. Sel TCR-T diubah suai PD1-41BB berkembang biak dengan kuat dalam kehadiran sel tumor PD-L1-positif dan membunuh lebih banyak sel tumor apabila pendedahan berulang. Di samping itu, isyarat protein suis ini membolehkan sel TCR-T berfungsi lebih baik dengan tahap glukosa yang rendah atau tahap TGFß yang tinggi, dua keadaan yang merupakan ciri persekitaran mikrotumor yang sangat memusuhi.

Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh siaran ini. Keputusan sebenar yang dicapai oleh Medigene mungkin berbeza dengan ketara daripada kenyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemas kini mana-mana kenyataan prospektif ini. Medigene® adalah tanda dagangan berdaftar Medigene AG. Tanda dagangan ini mungkin dimiliki atau dilesenkan di lokasi terpilih sahaja.

Medigene

Pamela Keck
Telefon: +49 89 2000 3333 01
E-mel: investor@medigene.com

Sekiranya anda tidak lagi ingin menerima sebarang maklumat mengenai Medigene, sila maklumkan kami melalui e-mel (investor@medigene.com). Kami akan kemudiannya memadamkan alamat anda daripada senarai pengedaran kami.