Mainz Biomed Kemukakan Keputusan Penting Kajian ColoFuture

Keputusan menunjukkan peningkatan yang ketara dan bermakna dalam keberkesanan skrining kanser rektum (CRC) yang tidak invasif, terutamanya untuk pengesanan adenoma lanjut, prakursor kepada CRC

Ujian klinikal menilai biomarker mRNA unik Syarikat menunjukkan kepekaan untuk kanser rektum 94% dengan kekhususan 97% dan kepekaan untuk adenoma lanjut 80%

BERKELEY, California dan MAINZ, Jerman, 18 Oktober 2023 — Mainz Biomed N.V. (“Mainz Biomed” atau “Syarikat”), sebuah syarikat diagnostik genetik molekul yang menumpukan kepada pengesanan awal kanser, menyajikan keputusan penting kajian ColoFuture. Asalnya dijadualkan untuk disampaikan oleh Dr Moritz Eidens, Ketua Pegawai Saintifik Syarikat, kepada para akademik sebagai sebahagian daripada sesi poster di Persidangan Antarabangsa Ke-4 mengenai Gastroenterologi di Paris, acara tersebut telah ditangguhkan daripada Oktober ke Disember. Berikutan perbincangan dengan pihak kepimpinan Persidangan, Mainz Biomed telah memilih untuk mengeluarkan keputusan ColoFuture yang dinanti-nantikan mengikut jadual asal Persidangan.

Kajian ColoFuture merupakan ujian klinikal antarabangsa multi-pusat menilai potensi untuk mengintegrasikan portfolio biomarker ekspresi gen baru (mRNA) ke dalam ColoAlert®, ujian skrining kanser rektum (CRC) yang sangat berkesan dan mudah digunakan yang sedang dipasarkan di seluruh Eropah dan di beberapa wilayah antarabangsa.

Keputusan penting kajian yang dikemukakan termasuk kepekaan untuk CRC 94% dengan kekhususan 97% dan kepekaan untuk adenoma lanjut (AA) 80%.

Paparan poster butiran boleh dilihat di sini.

Sila lawati laman web rasmi Mainz Biomed untuk pelabur di mainzbiomed.com/investors/ untuk maklumat lanjut.

Sila ikuti kami untuk terus dikemaskini:
LinkedIn
X (Sebelum ini Twitter)
Facebook

Mengenai ColoAlert®
ColoAlert®, produk utama Mainz Biomed, menyediakan penyelesaian diagnostik genetik molekul berskala pasaran untuk keadaan yang membahayakan nyawa. Produk bendera syarikat ini adalah ColoAlert®, kit skrining kanser rektum (CRC) yang tepat, tidak invasif dan mudah digunakan berdasarkan teknologi pemeruman rantai polimerasi (PCR) pelbagai pengesanan biomarker genetik molekul dalam sampel najis. ColoAlert® kini dipasarkan di seluruh Eropah. Syarikat ini sedang menjalankan kajian klinikal penting FDA untuk kelulusan peraturan AS.

Mengenai Kanser Rektum
Kanser rektum (CRC) merupakan ketiga kanser paling biasa di seluruh dunia, dengan lebih 1.9 juta kes baru dilaporkan pada tahun 2020, menurut World Cancer Research Fund International. US Preventive Services Task Force mengesyorkan bahawa skrining menggunakan ujian DNA najis seperti ColoAlert® perlu dijalankan sekali setiap tiga tahun bermula usia 45 tahun. Setiap tahun di AS, 16.6 juta pemeriksaan kolon dijalankan. Walau bagaimanapun, kira-kira sepertiga penduduk AS berusia 50-75 tahun tidak pernah diseragamkan untuk kanser kolon. Kesenjangan ini dalam skrining mewakili peluang pasaran gabungan sebanyak $4.0B+ di AS.

Mengenai Mainz Biomed N.V.
Mainz Biomed membangunkan penyelesaian diagnostik genetik molekul berskala pasaran untuk keadaan yang membahayakan nyawa. Produk bendera syarikat ini adalah ColoAlert®, ujian skrining kanser rektum (CRC) tepat, tidak invasif dan mudah digunakan berdasarkan teknologi pemeruman rantai polimerasi (PCR) pelbagai pengesanan biomarker genetik molekul dalam sampel najis. ColoAlert® kini dipasarkan di seluruh Eropah. Syarikat ini sedang menjalankan kajian klinikal penting FDA untuk kelulusan peraturan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati mainzbiomed.com.

Untuk pertanyaan media –
Di Eropah:
MC Services AG
Anne Hennecke/Caroline Bergmann
+49 211 529252 20
mainzbiomed@mc-services.eu

Di AS:
Josh Stanbury
+1 416 628 7441
josh@sjspr.co

Untuk pertanyaan pelabur, sila hubungi info@mainzbiomed.com

Pernyataan Prospektif
Beberapa kenyataan yang dibuat dalam kenyataan akhbar ini merupakan “penyataan prospektif” dalam konteks “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Swasta 1995. Penyataan prospektif boleh dikenal pasti melalui penggunaan perkataan seperti “menjangka”, “percaya”, “anggar”, “merancang” dan ungkapan lain yang meramalkan atau menunjukkan peristiwa atau trend masa depan atau yang bukan kenyataan perkara sejarah. Penyataan prospektif ini mencerminkan analisis terkini maklumat yang ada dan tertakluk kepada pelbagai risiko dan ketidakpastian. Akibatnya, kehati-hatian perlu diambil dalam bergantung kepada penyataan prospektif. Disebabkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada jangkaan atau ramalan Syarikat. Faktor-faktor berikut, antara lain, boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang digambarkan dalam penyataan prospektif ini: (i) kegagalan memenuhi sasaran pembangunan dan berkaitan; (ii) perubahan undang-undang atau peraturan yang berkenaan; (iii) kesan wabak COVID-19 terhadap Syarikat dan pasaran semasa atau yang dimaksudkannya; dan (iv) risiko dan ketidakpastian lain yang dibincangkan dari semasa ke semasa dalam laporan SEC Syarikat.