Lilium Menandakan Tonggak Penting dengan Permulaan Pemasangan Badan Pesawat untuk Jet Lilium

  • Ini adalah badan pesawat pertama daripada tujuh buah badan pesawat yang akan digunakan oleh Lilium untuk mencapai pensijilan jenis Jet Lilium
  • Langkah penting dan berketara menuju perindustrian Jet Lilium
  • Badan pesawat sedang dipasang di kemudahan pembuatan kelas dunia Aciturri di Sepanyol

MUNICH, Jerman, 19 Sept. 2023 – Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun pesawat eVTOL (lepas landas dan mendarat menegak sepenuh elektrik) jet pertama telah mencapai tonggak perkembangan penting dengan permulaan pemasangan badan pesawat untuk Jet Lilium, yang kekal mengikut jadual untuk penerbangan berawak pertama yang dirancang pada lewat 2024. Permulaan pemasangan badan pesawat berfungsi sebagai satu lagi manifestasi ketara peta jalan strategik Lilium, menunjukkan keupayaan Lilium untuk kemajuan dari visi kepada pelaksanaan. Ini adalah badan pesawat pertama daripada tujuh buah untuk tujuh pesawat yang akan digunakan Lilium untuk mencapai pensijilan jenis Jet Lilium.

Yves Yemsi, COO Lilium berkata: “Kami gembira dapat memulakan pemasangan badan pesawat Jet Lilium pertama di Aciturri, membawa kami satu langkah lebih dekat ke arah membentuk semula mobiliti udara serantau mampan. Kami menganggap ini sebagai bukti lanjut bahawa pendekatan kami untuk bekerjasama dengan pembekal aeroangkasa terbukti untuk membawa pesawat eVTOL pemotongan tepi kami ke pasaran adalah strategi optimum ketika kami mara di sepanjang laluan ke arah pensijilan dan memasuki perkhidmatan Jet Lilium.”

Badan pesawat telah dibangunkan dengan kerjasama, dan sedang dibina oleh, pembekal aeroangkasa peringkat satu dan rakan kongsi strategik Aciturri di kemudahan mereka di Valladolid, Sepanyol. Badan pesawat dirancang untuk penghantaran ke kemudahan Lilium di Wessling, Jerman pada suku keempat 2023, sebelum permulaan pemasangan Jet Lilium yang pertama pada akhir tahun.

Klaus Roewe, CEO Lilium, mengulas: “Fasa ini lebih daripada hanya langkah teknikal – ia adalah isyarat jelas kepada semua pemegang kepentingan Lilium tentang komitmen kami untuk menjadikan mobiliti udara serantau lebih cekap, menyeronokkan dan mampan. Ketika kami memasang badan pesawat, kami juga menyusun pengalaman penerbangan transformatif sambil menunaikan janji kami akan kecekapan, keselesaan dan keselamatan yang tidak ada tandingannya.”

Perkongsian Strategik dengan Aciturri

Fasa terkini program Lilium menunjukkan kejayaan perkongsian pembekal strategik antara Lilium dan Aciturri, memanfaatkan kepakaran Aciturri dalam reka bentuk dan pembuatan Aerostruktur berkualiti tinggi. Ia menyusul semakan program perindustrian komprehensif yang dijalankan pada lewat Ogos 2023 di mana kepimpinan Lilium dan Aciturri menyemak dan meluluskan komponen dan proses pengeluaran perindustrian awal.

Aciturri, yang merupakan pelabur Lilium, adalah pembekal aeroangkasa yang mapan dengan hampir 50 tahun pengalaman dalam program pesawat komersial, termasuk reka bentuk dan pembuatan komponen rangka utama untuk program pesawat Airbus A350, A320, A400M, Boeing 787 dan Embraer KC390, antara lain. Selain menyokong perindustrian Jet Lilium, Aciturri akan terus menyokong pengoptimuman reka bentuk dan pensijilan Jet Lilium pada tahun-tahun mendatang.

Maria Eugenia Clemente, CEO Aciturri Aerostructures: “Aciturri komited untuk memainkan peranan utama dalam transformasi mobiliti udara serantau mampan, yang menyokong matlamat Eropah untuk mencapai keneutralan karbon. Kami sepenuhnya sehaluan dengan visi dan reka bentuk Lilium, dan kami gembira telah mengembangkan perkongsian kami ke peringkat asas sedemikian menuju kelahiran Jet Lilium.”

Lilium
Maklumat perhubungan untuk media:
Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luaran
+41794325779
press@lilium.com

Maklumat perhubungan untuk pelabur:
Rama Bondada
Naib Presiden, Perhubungan Pelabur
investors@lilium.com

Mengenai Lilium

Lilium (NASDAQ: LILM) mewujudkan mod pengangkutan serantau, pantas dan mampu untuk orang dan barangan. Menggunakan Lilium Jet, sebuah jet lepas landas dan mendarat menegak sepenuh elektrik, menawarkan kapasiti terkemuka, hingar rendah, dan prestasi tinggi tanpa pelepasan operasi, Lilium mempercepatkan nyahkarbon pengangkutan udara. Bekerjasama dengan pemimpin aeroangkasa, teknologi, dan infrastruktur, dan dengan penjualan diumumkan dan petunjuk minat di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium yang mempunyai lebih 800 orang termasuk kira-kira 450 jurutera aeroangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menyampaikan beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Ditubuhkan pada 2015, ibu pejabat dan kemudahan pembuatan Lilium terletak di Munich, Jerman, dengan pasukan di seluruh Eropah dan AS. Untuk ketahui lebih lanjut, layari www.lilium.com.

Mengenai Aciturri
Syarikat keluarga yang ditubuhkan pada 1977, Aciturri adalah salah satu rujukan utama di dunia dalam pembangunan dan pembuatan komponen penerbangan.

Syarikat ini memberi tumpuan kepada dua bidang perniagaan yang berbeza; reka bentuk, pembuatan, dan pemasangan aerostruktur (pemasangan sayap, badan pesawat, ekor, dan lain-lain); dan pembuatan komponen enjin: struktur utama, rumah, gelang dan pemesinan kepresisan tinggi.

Pelanggannya termasuk pengeluar utama industri aeroangkasa: Airbus, Airbus Defence and Space, Boeing, Embraer, Dassault, Lilium, Deutsche Aircraft, Safran Landing Systems, Safran Aircraft Engines dan Rolls Royce.

Syarikat itu kini mempunyai lebih 2,500 pekerja dan tapak pengeluaran di Sepanyol, Portugal, Perancis dan Brazil.

Kenyataan Prospektif Lilium
Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif tertentu dalam lingkungan maksud undang-undang sekuriti persekutuan AS, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kenyataan berkenaan (i) model perniagaan dan perniagaan yang dicadangkan oleh Lilium N.V. dan anak-anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”), termasuk apabila dilancarkan secara berperingkat, (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat untuk beroperasi, (iii) prestasi produk dan inovasi Kumpulan Lilium pada masa depan, (iv) hasil yang dijangka daripada perniagaan dan model perniagaan Kumpulan Lilium, dan (v) jadual sasaran peraturan Kumpulan Lilium. Kenyataan prospektif ini secara umumnya dikenal pasti melalui perkataan seperti “menjangka”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “masa depan”, “berniat”, “dalam landasan”, “merancang”, “projek”, “sepatutnya”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Kenyataan prospektif adalah ramalan, unjuran, dan kenyataan lain mengenai peristiwa masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan saat ini berkenaan peristiwa masa depan dan berdasarkan andaian serta tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian dan tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa. Peristiwa sebenar atau keputusan mungkin berbeza dengan ketara daripada yang terkandung dalam unjuran atau kenyataan prospektif. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa masa depan sebenar berbeza dengan ketara daripada kenyataan prospektif dalam siaran akhbar ini dibincangkan dalam pengemukaan Lilium kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (the “SEC”), termasuk dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami pada Borang 20-F bagi tahun berakhir 31 Disember 2022, difailkan dengan SEC, semuanya boleh didapati di www.sec.gov. Kenyataan prospektif hanya dibuat pada tarikh dikeluarkan. Anda dinasihatkan untuk tidak bergantung secara tidak wajar kepada kenyataan prospektif, dan Kumpulan Lilium menganggap bahawa mereka tidak mempunyai kewajipan, dan tidak berniat, untuk mengemas kini atau mengubah kenyataan prospektif ini, sama ada akibat maklumat baharu, peristiwa masa depan atau sebaliknya.