Lilium Jet Menjadi eVTOL Pertama untuk Jualan Persendirian di Amerika Syarikat dalam Perkongsian Perintis bersama EMCJET

  • EMCJET yang berpangkalan di Texas, menanggapi minat pasaran premium, menyediakan slot pengeluaran untuk Lilium Pioneer Edition Jets pertama yang tersedia di pasaran Amerika Syarikat
  • Menandakan kali pertama Lilium Jets, atau mana-mana kenderaan terbang vertikal dan menegak elektrik (eVTOL), akan tersedia untuk pembelian peribadi di pasaran Amerika Syarikat.
  • Penjualan permulaan akan difokuskan kepada pelanggan di bandar-bandar utama Texas termasuk Austin, Houston, San Antonio, dan Dallas

HOUSTON, 18 Oktober 2023 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet terbang vertikal dan menegak elektrik (“eVTOL”) pertama sepenuhnya elektrik, telah hari ini membuka jualan peribadi jet eVTOLnya di pasaran Amerika Syarikat, melalui perkongsian dengan EMCJET, syarikat broker pesawat dan pengurusan penuh yang terkemuka. EMCJET akan menjadi pengedar eksklusif Lilium di Texas sehingga 2030 untuk jualan peribadi. Di bawah terma perkongsian ini, yang merangkumi komitmen komersial kepada Lilium untuk lima slot pengeluaran, EMCJET akan membolehkan individu membeli beberapa Lilium Pioneer Edition Jets pertama yang tersedia di pasaran Amerika Syarikat. Pengumuman ini merupakan langkah pertama untuk membuka pasaran penerbangan peribadi terbesar di Amerika Syarikat kepada Lilium dan mengikuti strategi komersial Lilium untuk memulakan di pasaran premium sebelum mengembangkan ke pasaran penerbangan komersial dan perkhidmatan penumpang.

EMCJET, terkenal dengan kepakarannya dalam perdagangan pesawat antarabangsa dan perkhidmatan, komited untuk menawarkan pengalaman membeli, menjual dan memperoleh pesawat yang licin dan canggih kepada pelanggan. Jet Lilium akan tersedia di seluruh negara, dengan fokus permulaan di bandar-bandar utama Texas termasuk Austin, Houston, San Antonio, dan Dallas, selari dengan komitmen Texas terhadap kelestarian, menyediakan pilihan pengangkutan yang cekap dan ramah alam bagi penduduk dan pelawat.

“Kami gembira dapat bekerjasama dengan EMCJET ketika kami memulakan misi untuk merevolusikan mobiliti udara serantau di Amerika Syarikat. Rekod terbukti EMCJET dalam jualan jet peribadi pasaran premium di AS dan menguruskan pesawat peribadi milik persendirian serta perkhidmatan pelanggan yang cemerlang selari dengan visi Lilium untuk menyediakan pengalaman terbang yang tiada tandingan kepada pelanggan potensi kami,” kata Sebastien Borel, Ketua Pegawai Komersial di Lilium.

Lilium Pioneer Edition Jet merupakan versi edisi pertama yang dirancang Lilium Jet yang akan dijual kepada individu peribadi di seluruh dunia. Jet Lilium merupakan jet terbang vertikal dan menegak sepenuhnya elektrik, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bising rendah dan prestasi tinggi dengan nol emisi operasi yang direka khusus untuk sambungan serantau.

“EMCJET gembira berada di garis hadapan memperkenalkan teknologi eVTOL yang merubah Lilium kepada pasaran Texas dan Amerika Syarikat,” kata Memo Montemayor, Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif EMCJET. “Falsafah kami memberi tumpuan kepada pelanggan memastikan kami menyediakan nilai tambah dan perhatian pakar yang diperlukan untuk membuat pelaburan penerbangan peribadi yang bijak dan memperkenalkan pelanggan kami kepada teknologi moden paling canggih untuk amalan pasaran masa kini dan masa hadapan. Perkongsian ini dengan Lilium akan membolehkan kami melayani rangkaian penerbangan yang telah ditubuhkan dengan baik dengan pembangunan teknologi terkini dan terus menyediakan perkhidmatan dan keputusan cemerlang yang dinantikan dan bergantung oleh pelanggan kami.”

Perjanjian dengan EMCJET menandakan pengedar keempat Lilium secara global.

“Pengedar dan syarikat pengurusan pesawat berminat untuk bekerjasama dengan Lilium untuk jualan jet bagi membantu mengurangkan pelepasan karbon dalam penerbangan am dan menyediakan pengalaman terbang yang lebih tinggi, semuanya dengan operasi yang sangat cekap,” tambah Borel.

Maklumat hubungan media:
Meredith Bell
Timbalan Presiden, Komunikasi Luaran
+41794325779
press@lilium.com

Maklumat hubungan pelabur:
Rama Bondada
Timbalan Presiden, Hubungan Pelabur
investors@lilium.com

Mengenai Lilium

Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau mampan dan mudah capai untuk orang dan barang menggunakan teknologi terkini. Menggunakan Jet Lilium, jet terbang vertikal dan menegak elektrik (“eVTOL”) pertama sepenuhnya elektrik, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bising rendah dan prestasi tinggi dengan nol emisi operasi, Lilium sedang mempercepatkan pengurangan karbon dalam perjalanan udara. Bekerjasama dengan pemimpin aerangkasa, teknologi dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan tanda kepentingan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium lebih 800 orang termasuk kira-kira 450 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menyampaikan beberapa pesawat udara paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015 dengan ibu pejabat dan kemudahan pengeluaran di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Mengenai EMCJET

EMCJET, berpangkalan di bandar Houston yang dinamik, Texas, merupakan lambang kecemerlangan penerbangan peribadi. Dengan rekod terbukti dalam pengurusan pesawat dan reputasi dibina atas kepercayaan yang tidak berbelah bahagi sebagai broker penerbangan, kami menetapkan piawaian untuk ketepatan, perkhidmatan penerbangan peribadi yang suai. Di dunia penerbangan peribadi, EMCJET melonjakkan individu dan organisasi ke kejayaan tanpa tandingan melalui penyatuan kepercayaan, ketelusan, dan kepakaran industri. Untuk gambaran menyeluruh, terokai laman web kami di https://www.emcjet.com/

Pernyataan Pandangan Masa Depan Lilium

Kenyataan berita ini mengandungi beberapa pandangan masa depan tertentu mengenai Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”) yang dicadangkan perniagaan dan model perniagaan, pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat untuk beroperasi, jangka masa yang dijangka bagi komersialisasi dan pelancaran perniagaan Kumpulan Lilium secara berperingkat, perkongsian Kumpulan Lilium dengan EMCJET dan jualan prospektif Jet Lilium di Amerika Syarikat dan seluruh dunia. Pandangan masa depan ini secara umumnya dikenal pasti dengan perkataan “menjangka”, “percaya”, “boleh”, “anggaran”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “dalam trek”, “rancang”, “harus”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Pandangan masa depan adalah ramalan, projeksi, dan pernyataan lain mengenai acara masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terhadap acara masa depan dan didasarkan kepada anggapan dan risiko serta ketidakpastian yang boleh berubah pada bila-bila masa. Kejadian sebenar atau keputusan masa depan mungkin berbeza secara material daripada pandangan masa depan dalam kenyataan berita ini termasuk (tetapi tidak terhad kepada) risiko bahawa Kumpulan Lilium mengalami kelewatan dalam mendapatkan atau gagal mendapatkan pensijilan jenis untuk Jet Lilium di Eropah, Amerika Syarikat dan/atau pasaran lain di mana ia menjalankan atau berniat untuk menjalankan aktiviti jualan, serta risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan-penyataan Lilium N.V. kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), termasuk dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan Lilium N.V. untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, yang difailkan dengan SEC, dan secara serupa t