Kabel elektrik bervoltan tinggi pertama keluar daripada barisan pengeluaran untuk Lilium Jet sepenuhnya elektrik

  • Bertindak sebagai arteri elektrik bervoltan tinggi Lilium Jet yang utama, sistem kabel akan mengedar kuasa dari bateri pesawat ke enjin jet di sayap dan canard
  • Sistem kabel novel, yang Lilium telah diberikan paten di AS dan Eropah, adalah penting untuk seni bina pengedaran kuasa kritikal keselamatan Lilium Jet.
  • Diperkembangkan dan dibina melalui kerjasama dengan GKN Aerospace dan Rosenberger, sistem kabel bervoltan tinggi akan disatukan ke sayap utama dan canard Lilium Jet.

MUNICH, Jerman, 12 Oktober 2023 – Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas landas dan pendaratan menegak pertama sepenuhnya elektrik (“eVTOL”), mengumumkan hari ini bahawa sistem kabel elektrik bervoltan tinggi pertama untuk Lilium Jet telah lengkap. Pengumuman ini menandakan pencapaian penting lagi dalam perjalanan kepada pemasangan pertama, penindustrialan, dan perkhidmatan masuk ke pasaran jet revolusioner Lilium.

Hasil kerjasama antara Lilium, rakan reka bentuk dan pembinaannya untuk penyepaduan sistem kabel elektrik, GKN Aerospace, dan pembekal sambungan, Rosenberger, sistem kabel bervoltan tinggi mewakili sistem kritikal penting pada Lilium Jet. Sistem kabel, yang Lilium telah diberikan paten di AS dan Eropah, adalah penting untuk seni bina pengedaran kuasa kritikal keselamatan Lilium Jet. Sistem kabel adalah sistem wayar dibundel ke dalam selubung tunggal selamat untuk melindungi, mengoptimumkan ruang dan menyederhanakan pemasangan. Direka untuk keselamatan dan kelebihan, sistem kabel akan bertindak sebagai arteri elektrik utama pesawat, mengedar kuasa dari sepuluh bateri, terletak di sisi badan pesawat, ke unit penjanaan jet, dimasukkan ke dalam sayap utama dan canard pesawat. Sistem kabel telah dioptimumkan untuk prestasi tinggi pada berat rendah membolehkan voltan melebihi 900 V.

Yves Yemsi, Ketua Pegawai Operasi Lilium, berkata: “Kami gembira dengan kemajuan dibuat dalam pembinaan bahagian sistem pengedaran elektrik ini. Capaian hari ini sekali lagi mengesahkan pendekatan kami bekerjasama dengan pembekal aerangkasa yang mapan untuk program pembangunan pesawat yang cekap.”

John Pritchard, Presiden Airframe Awam di GKN Aerospace berkata: “Kerjasama ini membolehkan kami memanfaatkan dan membina keupayaan setiap syarikat. Kami bangga bahawa teknologi sistem penyambungan kabel elektrik kami, kepakaran reka bentuk kami dan keupayaan kami untuk mengeluarkan pada skala membantu Lilium merealisasikan penerbangan serantau mampan.”

Marc K√§umle, Naib Presiden Eksekutif Bidang Perhubungan, Rosenberger berkata: “Penerbangan elektrik sedang berjalan, dan kami gembira menjadi sebahagian daripadanya. Kami telah mereka bentuk dan mengeluarkan sambungan dan perhimpunan kabel selama bertahun-tahun untuk pelbagai aplikasi penerbangan. Kami berharap untuk memperluaskan keupayaan kami ke dalam ruang eVTOL sebagai sebahagian pasukan Lilium Jet.”

Lilium
Maklumat hubungan media:
Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luar
+41794325779
press@lilium.com

Maklumat hubungan pelabur:
Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur
investors@lilium.com

Tentang Lilium

Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau berkelajuan tinggi dan mudah capai untuk orang dan barang yang mampan dan mesra alam. Menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan pendaratan menegak sepenuhnya elektrik, menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah dan prestasi tinggi tanpa emisi pengendalian, Lilium mempercepat pengurangan karbon penerbangan. Bekerja dengan pemimpin aerangkasa, teknologi dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan tanda kepentingan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium lebih 800 orang termasuk kira-kira 450 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menghantar beberapa pesawat udara paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015, ibu pejabat dan kemudahan pembuatan berada di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Tentang Rosenberger

Rosenberger, pengeluar elektronik global terkemuka, sinonim dengan teknologi muktamad, keupayaan pembangunan luar biasa, dan kualiti tanpa kompromi. Beribu pejabat di Jerman, Kumpulan Rosenberger mengekalkan kehadiran serantau melalui kemudahan jualan dan pembuatan, khusus dalam menyampaikan pelbagai penyelesaian sambungan yang diselaraskan dan disesuaikan di seluruh teknologi frekuensi tinggi, voltan tinggi, dan optik gentian.

Penyelesaian kami menjamin penghantaran isyarat, data dan kuasa yang boleh dipercayai dalam aplikasi paling menuntut. Dipercayai oleh syarikat teknologi tinggi terkemuka dalam komunikasi mudah alih dan telekomunikasi, teknologi pengukuran perindustrian, elektronik automotif, elektronik perubatan dan perindustrian, teknologi data, dan aerangkasa, produk Rosenberger menonjol untuk ketepatan dan kebolehpercayaan yang tidak berbelah bagi.

Dengan sejarah kaya bermula sejak penubuhannya pada 1958, Rosenberger kekal setia kepada komitmen kepada inovasi dan kualiti tertinggi. Sebagai perniagaan milik keluarga, kami bangga dengan nilai kekal kami dan dedikasi kami kepada pelanggan dan pekerja kami.

Rosenberger mengekalkan kedudukannya di hadapan kepimpinan industri dengan pasukan berdedikasi kira-kira 15,000 individu berbakat.

Untuk maklumat lanjut, lawati www.rosenberger.com

Tentang GKN Aerospace

GKN Aerospace adalah pembekal peringkat satu pelbagai teknologi terkemuka di dunia, dengan misi menjadi rakan paling dipercayai dan mampan dalam langit. Sebagai syarikat global membekalkan kepada pengeluar pesawat terbang terkemuka di dunia, GKN Aerospace mereka bentuk, membina dan menghantar sistem, komponen dan teknologi aerangkasa maju – untuk digunakan dalam pesawat komersial dan pertahanan daripada helikopter, jet perniagaan, pesawat penumpang dan kenderaan penerbangan maju hingga pesawat pejuang paling maju. Selaras dengan misinya, GKN Aerospace komited mencapai emisi sifar menjelang 2050. Komposit ringan, pembuatan tambahan, sistem penyambungan kabel elektrik dan sistem enjin inovatif membantu mengurangkan emisi dan berat pada pesawat hari ini, sementara ia bekerjasama dengan rakan global untuk mempercepat pembangunan teknologi pesawat bebas emisi, termasuk penjanaan daya hidrogen dan penerbangan sepenuhnya elektrik.

Pernyataan Prospektif Lilium

Kenyataan berita ini mengandungi beberapa pernyataan prospektif tertentu dalam makna undang-undang sekuriti Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan oleh Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”), (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat beroperasi, (iii) jadual masa yang dijangka untuk komersialisasi dan pelancaran perniagaan Kumpulan Lilium dalam fasa-fasa, (iv) keupayaan Kumpulan Lilium untuk berjaya mempatenkan harta inteleknya dan prestasi masa depan inovasinya, (v) keputusan yang dijangka daripada perniagaan dan model perniagaan Kumpulan Lilium, termasuk apabila dilancarkan dalam fasa-fasa, (vi) jadual masa sasaran peraturan Kumpulan Lilium, (vii) keupayaan Kumpulan Lilium untuk mencapai sasaran prestasi dan operasi, dan (viii) faktor-faktor risiko yang mungkin memberi kesan kepada keputusan sebenar atau prestasi masa depan Kumpulan Lilium. Pernyataan prospektif ini tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar atau prestasi Kumpulan Lilium berbeza secara material daripada apa yang dinyatakan atau disemai oleh pernyataan prospektif tersebut. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan perbezaan material termasuk tetapi tidak terhad kepada: (1) keupayaan Kumpulan Lilium untuk berjaya melaksanakan strategi pembangunan perniagaannya dan pelancaran perniagaannya; (2) keupayaan Kumpulan Lilium untuk berkembang secara pesat; (3) penerimaan pasaran produk Kumpulan Lilium; (4) keupayaan Kumpulan Lilium untuk menguruskan pertumbuhan dengan berkesan; (5) perubahan dalam pasaran yang dijangka atau persaingan; (6) keupayaan Kumpulan Lilium untuk memelihara dan mempertahankan integriti dan reputasi merek; (7) keupayaan Kumpulan Lilium untuk mengekalkan dan memperluaskan kemahiran dan kemampuan teknikal; (8) keupayaan Kumpulan Lilium untuk mengekalkan hubungan yang berjaya dengan pelanggan dan pembekal; (9) keupayaan Kumpulan Lilium untuk mendapatkan pembiayaan tambahan; (10) keupayaan Kumpulan Lilium untuk mencapai sasaran prestasi dan operasi; (11) perubahan dalam undang-undang atau peraturan yang berkaitan; (12) kejadian geopolitik atau ekonomi; dan (13) keadaan pasaran dan ekonomi secara umum. Pernyataan prospektif ini berdasarkan pandangan semasa Kumpulan Lilium mengenai kejadian masa depan dan prestasi kewangan, dan memberi kesan hanya pada tarikh ini. Kumpulan Lilium tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemas kini atau menyemak semula sebarang pernyataan prospektif untuk menggambarkan peristi