Junshi Biosciences Kemukakan 11 Ujian Klinikal Toripalimab di Kongres ESMO 2023

SHANGHAI, China, 27 Oktober 2023 — Shanghai Junshi Biosciences Co., Ltd (“Junshi Biosciences”, HKEX: 1877; SSE: 688180), syarikat biofarma seutama yang komited terhadap penemuan, pembangunan, dan komersialisasi rawatan baru yang inovatif, mengumumkan penyampaian hasil ujian klinikal baharu di Kongres Imuno-Onkologi Eropah (“ESMO”) 2023, satu persidangan antarabangsa yang diadakan di Madrid, Sepanyol, dari 20 hingga 24 Oktober.

Di Kongres ESMO 2023, Junshi Bioscience mempamerkan sejumlah 11 ujian klinikal yang melibatkan ubat imuno-onkologi terkemuka, toripalimab (antibodi monoklonal anti-PD-1), dalam bentuk satu abstrak terkini, dua pembentangan kertas proffered lisan, dan lapan poster. Ujian-ujian ini merangkumi sepuluh bidang yang berbeza, termasuk kanser paru-paru, kanser buah pinggang, kanser kepala dan leher, kanser payudara, kanser kolon, kanser serviks, kanser timus, dan limfoma.

“Kongres ESMO tahun ini menekankan keputusan terkini daripada 11 kajian klinikal yang dijalankan dengan produk utama kami, toripalimab,” kata Dr. Jianjun ZOU, Presiden Penyelidikan dan Pembangunan Global Junshi Biosciences. “Di antara kajian-kajian ini, keputusan kajian EXTENTORCH yang melibatkan kanser paru-paru kecil dan kajian RENOTORCH yang memberi tumpuan kepada kanser buah pinggang telah dipersembahkan buat julung kalinya. Apabila rawatan ‘PD-1+X’ kombinasi mencapai kemajuan klinikal lebih lanjut merentasi pelbagai indikasi, ini akan memperkukuhkan portfolio imuno-onkologi Junshi Biosciences yang luas, satu portfolio yang telah dibangunkan melalui banyak tahun dedikasi.”

Kajian RENOTORCH: Median PFS mencapai 18.0 bulan! Keputusan rekod untuk rawatan imunoterapi baris pertama dalam kanser buah pinggang maju

Diketuai oleh Profesor Jun GUO dari Hospital Kanser Beijing dan Profesor Yiran HUANG dari Hospital Renji yang berafiliasi dengan Sekolah Perubatan Universiti Jiao Tong Shanghai, RENOTORCH ialah kajian fasa III klinikal China pertama yang memberi tumpuan kepada imunoterapi untuk kanser buah pinggang maju. Temuan kajian ini dipersembahkan buat julung kalinya semasa sesi pembentangan kertas proffered di Kongres ESMO. Profesor Xinan SHENG dari Hospital Kanser Beijing memberi gambaran menyeluruh mengenai keputusan penyelidikan dalam pembentangan lisan.

Berdasarkan penilaian oleh jawatankuasa bebas tinjauan (IRC), median PFS ialah 18.0 bulan dalam kumpulan toripalimab-axitinib, hampir dua kali ganda daripada kumpulan sunitinib yang mempunyai median PFS 9.8 bulan. Toripalimab ditambah axitinib mengurangkan risiko progresif penyakit atau kematian sebanyak 35% (HR=0.65; 95% CI: 0.49-0.86; P=0.0028) berbanding sunitinib.

Apabila dibandingkan dengan pesakit dalam kumpulan sunitinib, toripalimab-axitinib memberikan ORR (ORR IRC-dinilai 56.7% berbanding 30.8%, P<0.001) dan tempoh keberkesanan (DoR) (median DoR belum dicapai berbanding 16.7 bulan; HR=0.614; 95% CI: 0.340-1.137) yang lebih lama.

Pada analisis pertengahan, trend OS yang menguntungkan kombinasi toripalimab ditambah axitinib berbanding monoterapi sunitinib (median OS belum dicapai berbanding 26.8 bulan) juga telah ditunjukkan, dengan risiko kematian yang lebih rendah sebanyak 39% (HR=0.61; 95% CI: 0.40-0.92).

Kombinasi ini mempunyai profil keselamatan yang dapat dikawal dan tiada isyarat keselamatan baharu dikenal pasti.

Kajian EXTENTORCH: PD-1 inhibitor pertama di dunia untuk mencapai keputusan PFS dan OS positif dalam kajian fasa III SCLC

EXTENTORCH, satu kajian fasa III toripalimab digabungkan dengan kemoterapi sebagai rawatan baris pertama kanser paru-paru kecil maju (ES-SCLC), membuat kemunculan sulung sebagai abstrak terkini di Kongres ESMO 2023. Kajian ini diketuai oleh penyelidik utama Profesor Ying CHENG dari Hospital Kanser Jilin, dan dipersembahkan oleh Profesor Ying LIU dari Hospital Kanser Jilin di Kongres ESMO.

Dengan keputusan menggalakkan ini, toripalimab digabungkan dengan kemoterapi dijangka akan menjadi terapi baris pertama piawai untuk ES-SCLC.

Mengenai Junshi Biosciences

Ditubuhkan pada Disember 2012, Junshi Biosciences (HKEX: 1877; SSE: 688180) ialah syarikat biofarma inovatif yang komited terhadap penemuan, pembangunan dan komersialisasi rawatan terapeutik canggih. Syarikat ini telah menubuhkan portfolio penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang pelbagai merangkumi lebih 50 calon ubat, dengan lima tumpuan terapeutik merangkumi kanser, autoimun, metabolik, saraf, dan penyakit berjangkit. Empat inovasi syarikat ini sudah mencapai peringkat China atau antarabangsa.