ITM dan CNL Mengumumkan Pelancaran Actineer, Usahasama Bersama Baru dalam Penghasilan Global Aktinium-225

Syarikat baharu akan maju teknologi Actinium-225, dengan cepat menjamin bekalan, dan membina kemudahan pengeluaran skala besar baru di Kanada untuk menghasilkan kuantiti industri isotop perubatan langka

Garching / Munich, Jerman dan Chalk River, Ontario, Kanada, 18 Oktober 2023 – ITM Isotope Technologies Munich SE (ITM), syarikat bioteknologi radiofarmaka terkemuka, dan Canadian Nuclear Laboratories (CNL), yang mengurus dan mengendalikan makmal kebangsaan di Chalk River, Ontario bagi pihak Atomic Energy of Canada Limited (AECL), hari ini mengumumkan pelancaran ActineerTM Inc., syarikat usaha sama baharu antara CNL dan ITM untuk pengeluaran skala perindustrian Actinium-225 (225Ac).

Sebagai isotop perubatan langka pemancar alfa yang jarang, 225Ac dengan cepat mendapat perhatian di seluruh bidang onkologi ketepatan disebabkan potensinya yang besar sebagai senjata baharu yang berkuasa dalam perang melawan kanser. Usaha sama ini akan memenuhi keperluan pengeluaran dan pembuatan global isotop radioaktif ini yang belum dipenuhi.

Di bawah terma perjanjian, Actineer akan maju teknologi pengeluaran dan pemprosesan 225Ac untuk menubuhkan keupayaan pengeluaran isotop perubatan ini dalam jangka pendek yang akan meningkatkan bekalan antarabangsa secara besar, sambil bekerja dalam jangka panjang ke arah pembinaan Kemudahan Pengeluaran Actinium (APF) baharu yang akan menyediakan infrastruktur skala besar khusus untuk menghasilkan 225Ac.

Kerjasama ini juga merangkumi pembangunan dan pelaksanaan proses pengeluaran yang akan digunakan di APF. CNL akan menyediakan bahan asal untuk perirradian dan pada mulanya mengurus proses pengeluaran semasa skala perantaraan bekalan 225Ac kimia radiokimia, manakala ITM akan memproses 225Ac lanjut ke piawaian kimia farmasi (GMP). ITM juga akan bertanggungjawab untuk pemasaran, jualan dan pengedaran global, yang akan disokong oleh rangkaian jualan globalnya yang terkemuka. Usaha sama ini masih tertakluk kepada syarat penutupan lanjut yang dijangka dipenuhi pada awal 2024. Butiran lanjut perjanjian tidak didedahkan.

“Terapi alfa sasaran berasaskan Actinium-225 semakin penting selain pemancar beta yang telah mapan seperti Lutetium-177 kami yang sangat tulen tanpa pembawa (n.c.a.). Bersekutu dengan CNL memberi kami peluang untuk memperluaskan portfolio terapeutik kami ketika kami terus berusaha memenuhi keperluan pakar kesihatan dan pesakit kanser di seluruh dunia,” komen Steffen Schuster, CEO ITM.

“Bekerja dengan ITM, CNL telah membuat kemajuan yang signifikan ke arah matlamat kami untuk membawa isotop perubatan generasi seterusnya ke pasaran dunia. Dengan pelancaran Actineer, kami bersedia untuk menubuhkan bekalan 225Ac yang boleh diharap dan skala besar yang kami percaya akan membuka rawatan kanser baharu yang luar biasa,” komen Joe McBrearty, Presiden dan CEO CNL. “Seluruh pasukan di CNL tidak sabar untuk menggunakan kepakaran radiokimia mereka untuk membangunkan proses pengeluaran baharu untuk Actinium-225, dan untuk bekerja sama dengan ITM untuk maju rawatan kanser baharu dan menarik.”

AECL, syarikat kroni dengan visi merealisasikan manfaat kepada rakyat Kanada dengan memacu inovasi nuklear di Kanada, menyambut usaha sama ini sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menggalakkan kerjasama dan maju pembangunan isotop untuk manfaat pesakit di Kanada dan seluruh dunia:

“Kami gembira menyokong usaha sama antara CNL dan ITM dengan nilai bersama untuk membawa terapi potensi menyelamatkan nyawa ini ke seluruh dunia,” kata Fred Dermarkar, Presiden dan CEO AECL. “Peranan kami adalah untuk memacu inovasi nuklear di Kanada, untuk menyatukan kepakaran swasta dan awam untuk menghidupkan inisiatif baharu ini yang akan memberi manfaat kesihatan rakyat Kanada dan membawa pekerjaan baharu ke Kanada. Kami sedang membangun dekad keunggulan Kanada dalam inovasi isotop, dan kunci kejayaan adalah kerjasama, perkongsian dan kepimpinan yang kukuh.”

Menggunakan kemudahan pengendalian bahan di Makmal Chalk River dan infrastruktur sokongan, CNL dan ITM juga bekerjasama dengan pembekal perkhidmatan strategik utama lain untuk menubuhkan bekalan perantaraan 225Ac. Projek ini akan menyediakan kuantiti 225Ac yang signifikan kepada pakar kesihatan dan pesakit sebelum APF siap.

Terapi alfa sasaran sedang menarik minat yang semakin meningkat daripada saintis dan pakar perubatan. Pemancar alfa, terutamanya 225Ac, sangat diperlukan untuk keupayaan mereka untuk merosakkan sel kanser. Secara ketara, 225Ac memancarkan zarah alfa berenergi tinggi dengan jarak penembusan pendek, yang membolehkan rawatan tisu tumor yang tepat, termasuk mikrometastasis sukar sasar, dengan kesan minimum kepada tisu sihat bersebelahan. Dalam kajian praklinikal, terapi alfa sasaran telah menunjukkan keputusan luar biasa, memusnahkan sel kanser dengan menjejaskan ikatan DNA mereka dengan berkesan.

Mengenai Terapi Alfa Sasaran

Terapi Alfa Sasaran ialah kelas baru rawatan kanser yang cuba menghantar radiasi alfa secara terus kepada tumor sambil mengurangkan pendedahan radiasi kepada tisu normal. Radiofarmaka sasaran dicipta dengan menghubungkan isotop terapi yang berkuasa kepada molekul sasaran (contohnya, peptida, antibodi, molekul kecil) yang boleh mengenal pasti sel kanser dengan tepat dan melekat kepada ciri khusus tumor, seperti reseptor di permukaan sel tumor. Akibatnya, radioisotop akan berkumpul di tapak tumor dan mereput, melepaskan jumlah radiasi ion yang kecil, dengan itu memusnahkan tisu tumor. Lokalisasi yang sangat tepat membolehkan rawatan sasaran dengan kesan minimum kepada tisu sihat bersekeliling.

Mengenai ITM Isotope Technologies Munich SE

ITM, syarikat bioteknologi radiofarmaka terkemuka, komited untuk menyediakan generasi baharu terapi dan diagnostik radiomolekul ketepatan untuk tumor sukar rawat. Kami bertujuan untuk memenuhi keperluan pesakit kanser, pakar kesihatan dan rakan kongsi kami melalui kecemerlangan dalam pembangunan, pengeluaran dan bekalan global. Dengan manfaat pesakit sebagai prinsip panduan untuk segala yang kami lakukan, ITM maju portfolio onkologi ketepatan yang luas, termasuk dua kajian fasa III, menggabungkan radioisotop syarikat berkualiti tinggi dengan pelbagai molekul sasaran. Dengan memanfaatkan hampir dua dekad kepakaran radiofarma kami yang membuka jalan, kedudukan industri pusat dan rangkaian global yang mapan, ITM berusaha untuk menyediakan rawatan sasaran kepada pesakit untuk meningkatkan hasil klinikal dan kualiti hidup.
www.itm-radiopharma.com

Mengenai AECL

AECL memacu inovasi nuklear di Kanada untuk merealisasikan manfaat kepada rakyat Kanada dengan memacu inovasi nuklear di Kanada. AECL mengurus dan mengendalikan makmal nuklear kebangsaan Kanada di Chalk River bagi pihak Kerajaan Kanada. AECL menyokong pembangunan dan penggunaan selamat tenaga nuklear bagi manfaat rakyat Kanada dan dunia.