InflaRx umumkan keputusan positif atas dari kajian Fasa I Dos Menaik Secara Tunggal (SAD) dengan Perencat C5aR INF904

 • Data SAD mengesahkan potensi terbaik dalam kelas untuk INF904 sebagai perencat C5aR yang diambil secara oral:
  • Keselamatan dan toleransi tanpa isyarat kebimbangan di seluruh julat dos
  • Farmakokinetik (PK): pendedahan sistemik dos berkadar dengan profil PK keseluruhan mengesahkan data pra-klinikal
  • Aktiviti penyekatan yang dikehendaki (>90%) aktivasi neutrofil teraruh C5a pada tahap C5a yang relevan dengan penyakit 24 jam selepas pemberian untuk dos 30 mg hingga 240 mg
  • INF904 boleh diformulasi dengan kekuatan dadah 30 mg per kapsul
 • Data daripada bahagian dos menaik berganda (MAD) kajian yang sedang berjalan akan dibentangkan pada awal 2024
 • Syarikat akan menganjurkan panggilan konferens hari ini, 11 September 2023 pada pukul 8:30 pagi EDT/14:30 CEST

JENA, Jerman, 11 Sept. 2023 – InflaRx N.V. (Nasdaq: IFRX), sebuah syarikat bioteknologi yang merintis terapeutik anti-radang yang menyasarkan sistem komplemen, hari ini mengumumkan keputusan utama dari bahagian dos tunggal menaik (SAD) daripada kajian Fasa I rawak, buta ganda dua, kawalan plasebo bagi perencat C5aR berat molekul rendah secara oral, INF904. Dalam bahagian SAD kajian itu, INF904 menunjukkan profil keselamatan dan toleransi yang sangat baik serta profil farmakokinetik (PK) dan farmakodinamik (PD) yang sangat menggalakkan, mengesahkan potensi terbaik dalam kelas INF904.

Bahagian SAD Fasa I kajian pertama pada manusia ini merekrut 62 sukarelawan sihat dalam enam kumpulan dos yang berbeza dari 3 mg hingga 240 mg yang secara rawak ditugaskan untuk menerima INF904 atau plasebo. Kepekatan dadah yang berbeza diuji untuk kumpulan dos 60 mg. Objektif utama adalah untuk menilai keselamatan dan toleransi dos tunggal menaik dalam keadaan berpuasa. Titik akhir sekunder termasuk beberapa parameter PK, dan kesan INF904 pada aktivasi neutrofil teraruh C5a dalam sampel darah daripada sukarelawan yang dirawat secara ex vivo juga diterokai.

“Pasukan kami telah menghabiskan beberapa tahun membangunkan perencat laluan C5a / C5aR terminal komplemen yang boleh diambil secara oral dengan sifat PD dan PK optimum terutamanya untuk rawatan jangka panjang pesakit dengan keadaan keradangan kronik yang memerlukan pilihan terapeutik yang lebih baik. Kami sangat gembira bahawa keputusan yang diumumkan hari ini mengesahkan kajian pra-klinikal kami dengan INF904, yang tidak menunjukkan sebarang kebimbangan keselamatan dan menunjukkan profil PK dan PD yang menggalakkan. Kami berharap untuk melihat keputusan daripada bahagian MAD kajian dan memajukan INF904 dalam pembangunan,” kata Renfeng Guo, M.D., Ketua Pegawai Saintifik dan Pengasas InflaRx.

Keputusan menunjukkan bahawa INF904 telah ditoleransi dengan baik pada pesakit yang dirawat dan tidak menghasilkan sebarang isyarat keselamatan yang membimbangkan dalam dos tunggal dari 3 mg hingga 240 mg. Peratusan keseluruhan kesan sampingan (AE) adalah lebih rendah pada pesakit yang dirawat INF904 berbanding kumpulan plasebo, dan tiada AE teruk atau teruk diperhatikan pada mana-mana tahap dos. Tiada AE berkaitan dilaporkan sehubungan dengan pemberian dos INF904.

Analisis PK INF904 dalam sampel plasma subjek menunjukkan pendedahan berterusan kepada INF904 dengan enam jam ke kepekatan maksimum (tmax). Tahap plasma INF904 adalah berkadar dos untuk pendedahan sistemik (AUClast) dan hampir berkadar dos untuk kepekatan maksimum (Cmax) pada julat dos yang digunakan dalam kajian itu. Dengan dos 30 mg, INF904 mencapai Cmax 289 ng/ml dengan AUClast 5197 h.ng/ml, yang masing-masing kira-kira 3 kali ganda dan 10 kali ganda lebih tinggi daripada data Fasa I yang diterbitkan daripada satu-satunya perbandingan dipasarkan1.

Dos tunggal 30 mg atau lebih INF904 mencapai ≥90% sekatan pengaktifan CD11b neutrofil dalam sampel plasma daripada subjek secara ex vivo pada 24 jam selepas pemberian dos. Perencatan ini dicapai apabila 12.6 nM C5a rekombinan ditambah sebagai rangsangan dalam assay ini, kepekatan C5a yang boleh diperhatikan pada pesakit dengan keadaan keradangan teruk seperti penyakit imunodermatologi, hidradenitis suppurativa, atau semasa keradangan yang mengancam nyawa (contohnya, pada pesakit COVID-19 kritikal atau pesakit septik). Oleh itu, perencatan INF904 terhadap aktivasi neutrofil teraruh C5a dalam plasma manusia mencapai matlamat yang ditetapkan untuk kawalan C5aR yang berkesan pada tahap C5a yang relevan dengan penyakit.

Kami teruja dengan keputusan yang kami lihat setakat ini dalam kajian Fasa 1 ini, yang menyokong potensi terbaik dalam kelas perencat C5aR secara oral kami INF904,” kata Prof. Niels C. Riedemann, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas InflaRx. “Berdasarkan keputusan menggalakkan ini, kami memulakan langkah-langkah yang diperlukan untuk bersedia untuk penilaian klinikal INF904 pada masa depan. Kami merancang untuk membangunkan INF904 terutamanya untuk penyakit autoimun dan keradangan kronik yang dimediasi komplemen di mana pentadbiran oral adalah pilihan yang disukai untuk pesakit,” tambahnya.

Bahagian MAD kajian Fasa 1 masih berjalan, dan Syarikat menjangkakan akan membentangkan keputusan daripada kira-kira 24 sukarelawan sihat pada awal 2024. InflaRx kini sedang menyediakan untuk memulakan kajian pra-klinikal tambahan yang diperlukan, termasuk kajian ketoksikan kronik, untuk pembangunan klinikal INF904 pada masa depan dalam penyakit keradangan kronik. Serentak, Syarikat menilai petunjuk potensi tertentu untuk pembangunan masa depan.

Persidangan panggilan dijadualkan untuk hari ini, 11 September 2023

InflaRx akan menganjurkan panggilan konferens hari ini, 11 September 2023 pada pukul 8:30 pagi EDT (14:30 CEST) untuk memberikan butiran lanjut tentang keputusan utama yang diumumkan daripada bahagian SAD kajian Fasa I INF904 pada subjek manusia sihat. Untuk menyertai panggilan konferens, peserta boleh mendaftar di sini terlebih dahulu dan akan menerima pautan khusus dan butiran panggilan masuk untuk mengakses panggilan dengan mudah dan cepat. Rakaman semula akan tersedia di laman web InflaRx dalam bahagian Pelabur – Acara & Pembentangan selepas panggilan konferens langsung telah berakhir.

Mengenai INF904

INF904 adalah molekul kecil perencat isyarat teraruh C5a melalui reseptor C5aR yang diambil secara oral. INF904 menunjukkan kesan terapeutik anti-radang dalam beberapa model penyakit pra-klinikal, dan tiada penemuan ketoksikan yang jelas dalam kajian membolehkan dadah baharu (IND) yang diperlukan, termasuk analisis ketoksikan amalan makmal baik (GLP). INF904 oral menunjukkan pendedahan plasma yang lebih tinggi pada haiwan, termasuk primat bukan manusia, dan aktiviti perencatan neutrofil yang dipertingkatkan dalam model hamster berbanding perencat C5aR yang dipasarkan. Selanjutnya, berbeza dengan perencat C5aR yang dipasarkan, dalam eksperimen in vitro menunjukkan bahawa INF904 mempunyai perencatan yang jauh lebih rendah terhadap enzim sitokrom P450 3A4/5 (CYP3A4/5), yang memainkan peranan penting dalam metabolisme pelbagai metabolit dan dadah, termasuk glukokortikoid. Keputusan yang dilaporkan daripada bahagian dos tunggal menaik kajian pertama pada manusia yang sedang berjalan menunjukkan bahawa INF904 ditoleransi dengan baik pada subjek yang dirawat dan tidak menunjukkan sebarang isyarat keselamatan yang membimbangkan dalam dos tunggal dari 3 mg hingga 240 mg. InflaRx merancang untuk mengkaji INF904 untuk rawatan penyakit autoimun dan keradangan kronik yang dimediasi komplemen di mana pentadbiran oral adalah pilihan yang disukai untuk pesakit.

Mengenai InflaRx

InflaRx GmbH (Jerman) dan InflaRx Pharmaceuticals Inc. (AS) adalah anak syarikat milik penuh InflaRx N.V. (secara kolektif, InflaRx).

InflaRx (Nasdaq: IFRX) adalah syarikat bioteknologi yang merintis terapeutik anti-radang dengan mengaplikasikan teknologi anti-C5a dan anti-C5aR eksklusifnya untuk menemukan, membangunkan dan mengkomersialkan perencat kelas pertama, kuat dan spesifik faktor pengaktifan komplemen C5a dan reseptornya C5aR. C5a adalah pengantara keradangan kuat yang terlibat dalam perkembangan pelbagai penyakit keradangan. Calon produk utama InflaRx, vilobelimab, adalah antibodi monoklonal anti-C5a baru, diberikan secara intravena, kelas pertama, yang secara selektif mengikat C5a bebas dan telah menunjukkan aktiviti penyakit yang mengubah klinikal dan toleransi dalam beberapa kajian klinikal