Indeks Baharu Mengenal Pasti Pemimpin dan Pemain Lambat EV di AS dan Eropah

HERE Technologies dan SBD Automotive melancarkan Indeks EV yang komprehensif untuk semua 50 Negeri Amerika Syarikat (dan Washington D.C.) dan 30 negara Eropah. Hanya 12 Negeri Amerika Syarikat dan 15 Negara Eropah telah mencapai nisbah optimum EV-di-jalan raya kepada pengecas awam.Indeks menunjukkan kematangan pasaran EV dan infrastruktur pengecasan pada beberapa dimensi sejak 2020.
Berlin dan Detroit – Untuk menandakan Hari EV Sedunia pada 9 September, HERE Technologies, syarikat data lokasi dan teknologi terkemuka, dengan kerjasama SBD Automotive, firma penyelidikan automotif global, hari ini menerbitkan indeks interaktif yang menunjukkan perkembangan keadaan permintaan EV dan kesediaan infrastruktur di seluruh Amerika Syarikat dan Eropah.
Indeks EV HERE-SBD Automotive menonjolkan, sejak 2020, pemimpin dan pemain lewat peringkat negeri AS dan peringkat negara Eropah berdasarkan pelbagai metrik penting, termasuk jumlah titik pengecasan (Peralatan Bekalan Kenderaan Elektrik), pendaftaran kenderaan, geografi, dan panjang rangkaian jalan.
Indeks ini berdasarkan metrik berikut, setiap satu diberi kedudukan daripada skor maksimum 25 untuk jumlah skor daripada 100:

Sejauh mana anda perlu memandu untuk mencari pengecas – bilangan pengecas EV awam bagi setiap panjang jalan.Seberapa cepat anda boleh mengecas – purata kapasiti kuasa pengecas EV awam.Bilangan EV di jalan raya berbanding kenderaan enjin pembakaran dalaman – bahagian armada EV.Kemungkinan mencari pengecas yang tidak digunakan – nisbah EV berdaftar kepada pengecas awam.
Intipati Indeks EV HERE – SBD Automotive
Setiap negeri dan negara mempunyai keadaan unik masing-masing tentang penggunaan EV dan infrastruktur pengecasan. Di pasaran yang masih baru seperti kebanyakan negeri AS, adalah penting untuk menggunakan nisbah EV-per-pengecas yang didaftarkan, manakala di pasaran yang lebih matang, nisbah “kuasa-per-EV” boleh lebih berguna.
Sebagai contoh, California, dengan populasi dan saiz geografi yang besar, mempunyai hampir sejuta EV berdaftar pada tahun 2022 dan salah satu rangkaian pengecas EV paling maju di AS dengan lebih daripada 46,000 pengecas. Walau bagaimanapun, California berada dalam 10 negeri terbawah dari segi EV per pengecas dengan nisbah hampir 20:1.
Lapan hingga dua belas EV per titik pengecasan awam cenderung menjadi nisbah ideal untuk pasaran purata bagi menyokong pengecasan awam yang lancar dan mudah, menurut analisis dari SBD Automotive. Apabila pasaran matang, nisbah ini sepatutnya meningkat kerana liputan geografi menjadi kurang kritikal. Ini juga mencegah bekalan berlebihan membolehkan operator titik caj untuk membuat keuntungan, mengekalkan industri mereka.
Amerika Syarikat
Negeri teratas secara keseluruhan dalam Indeks EV HERE – SBD Automotive
(1) Washington, D.C. (2) Connecticut (3) Vermont (4) Massachusetts (5) Maryland (6) Maine (7) New York (8) Colorado (9) Rhode Island (10) California
Negeri terbawah secara keseluruhan dalam Indeks EV HERE – SBD Automotive
(42) Wisconsin (43) Indiana (44) Louisiana (45) Kentucky (46) Texas (47) Nebraska (48) Tennessee (49) Idaho (50) Arkansas (51) Alaska
Eropah
Negara teratas secara keseluruhan dalam Indeks EV HERE – SBD Automotive
(1) Norway (2) Belanda (3) Luxembourg (4) Jerman (5) Switzerland (6) Denmark (7) Republik Czech (8) Bulgaria (9) Sweden (10) Belgium
Negara terbawah secara keseluruhan dalam Indeks EV HERE – SBD Automotive
(21) Itali (22) United Kingdom (23) Hungary (24) Romania (25) Ireland (26) Poland (27) Lithuania (28) Greece (29) Malta (30) Cyprus
Kedudukan penuh, visual interaktif dan peta untuk semua 50 negeri AS dan 30 negara EU boleh didapati di: https://www.here.com/ev-index
“Walaupun kematangan infrastruktur pengecasan di setiap negeri dan negara umumnya mengikuti kepadatan penduduk dan kekayaan, indeks ini jelas menunjukkan bahawa faktor luaran seperti insentif kerajaan membantu melengkapi kawasan berkepadatan rendah dengan infrastruktur pengecasan yang sangat diperlukan,” kata Robert Fisher, Prinsipal EV di SBD Automotive. “Operator titik caj dan pengawal selia mesti terus memantau nisbah EV ke stesen pengecasan dan ketersediaan kuasa kepada saiz armada EV dalam komuniti dan sepanjang laluan untuk memastikan pengalaman pemilikan yang lancar apabila EV menjadi arus perdana, pada masa yang sama melindungi hasil operasi infrastruktur.”
“Kenderaan elektrik menjadi perhatian utama bagi pengguna, kerajaan dan industri automotif di seluruh dunia. Berpunca daripada pembangunan produk Ramalan Titik Pengecasan EV kami, HERE dan SBD telah menemui jurang yang semakin meningkat dalam nisbah titik caj EV kepada kenderaan EV di jalan raya,” kata Chris Handley, Naib Presiden Kandungan Ruang Dinamik di HERE Technologies. “Analisis kami menunjukkan berapa banyak kerja yang perlu dilakukan untuk memasuki masa depan mobiliti elektrik sepenuhnya.”
Penemuan Utama:
AS
Dengan bahagian pasaran EV pada tahun 2022 sedikit melebihi 7%, AS secara keseluruhan sepatutnya mempunyai lapan hingga sembilan EV bagi setiap pengecas awam, dengan setiap negeri mempunyai nisbah idealnya sendiri berdasarkan beberapa metrik kematangan pasaran. Sebagai negeri terkemuka di AS, nisbah ideal California akan menghampiri dua belas EV per pengecas. Sebaliknya, Dakota Utara, dengan keluasan tanah yang besar dan saiz armada EV yang sangat kecil, perlu menyasarkan lebih hampir dua EV per pengecas.Salah satu matlamat paling penting program Infrastruktur Kenderaan Elektrik Kebangsaan (NEVI) adalah untuk melengkapi semua wilayah untuk menyokong perjalanan dan perdagangan antara negeri. Oleh itu, walaupun negeri yang kurang padat penduduk akan berjuang untuk mencapai nisbah pengecas awam kepada EV yang sama, laluan perjalanan utama akan terus dilengkapi dengan infrastruktur pengecasan awam tambahan dalam beberapa tahun akan datang melalui pembiayaan program NEVI, idealnya membolehkan mobiliti elektrik yang lancar di seluruh negara.
EU
Eropah adalah contoh yang baik tentang bagaimana setiap negara mendekati infrastruktur pengecasan dengan cara yang berbeza dan wujud pada titik masa yang berbeza dalam kematangan pasaran EV mereka.Belanda adalah salah satu pasaran EV paling matang di Eropah, setelah lebih daripada satu dekad sokongan kerajaan yang kuat. Ini menyebabkan penyebaran pengecasan AC yang luas kerana pengecasan DC belum distandardkan. Sementara itu, Malta mempunyai sangat sedikit pengecas DC kerana, sebagai negara pulau yang kecil, pengecasan jarang diperlukan.Ciri utama sasaran infrastruktur Suruhanjaya Eropah (AFIR) memberi tumpuan kepada perjalanan antara negara EU, bermakna bahawa koridor perjalanan dan perdagangan penting melalui negara dengan penembusan pasaran EV yang rendah seperti Bulgaria akan mempunyai kepadatan pengecas yang tinggi berbanding EV yang didaftarkan.
Mengenai HEREHERE telah menjadi perintis dalam pemetaan dan teknologi lokasi selama hampir 40 tahun. Hari ini, platform lokasi HERE diiktiraf sebagai yang paling lengkap dalam industri, menggerakkan produk, perkhidmatan dan peta khusus berasaskan lokasi untuk organisasi dan perusahaan di seluruh dunia. Daripada pemanduan autonomi dan logistik lancar ke pengalaman mobiliti baharu, HERE membolehkan rakan kongsi dan pelanggannya berinovasi sambil mengekalkan kawalan ke atas data mereka dan melindungi privasi. Ketahui bagaimana HERE sedang memajukan dunia di here.com