ImmunOs Therapeutics Mengumumkan Kerjasama Ujian Klinikal dengan Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, USA

– Penilaian IOS-1002, agen yang menarget LILRB1 (ILT2), LILRB2 (ILT4), KIR3DL1 sebagai sebahagian daripada ujian klinikal Fasa 1a / b yang sedang berjalan dalam tumor pepejal lanjut bersama KEYTRUDA® (pembrolizumab)

Schlieren (Kawasan Zurich), Switzerland, dan Gaithersburg, MD, USA – 17 Oktober 2023 – ImmunOs Therapeutics AG, sebuah syarikat biofarmaseutikal yang menjadi perintis terapi HLA untuk mencipta ubat-ubatan transformasi bagi kanser dan radang, hari ini mengumumkan kerjasama ujian klinikal dan perjanjian bekalan dengan Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, USA untuk menilai kompaun utama IOS-1002 dalam gabungan dengan rawatan anti-PD-1 KEYTRUDA® (pembrolizumab) terapi, KEYTRUDA® dalam ujian klinikal Fasa 1a / b yang sedang berjalan bagi rawatan pesakit dengan tumor pepejal lanjut.

IOS-1002 adalah penghalang semak pertama yang menarget LILRB1 (ILT2), LILRB2 (ILT4), dan KIR3DL1. Sebagai agen berfungsi ganda berdasarkan antigen leukosit manusia (HLA) semula jadi yang menarget beberapa penghalang imun, IOS-1002 direka bentuk untuk mengaktifkan sel imun semula jadi dan adaptif dan untuk memicu aktiviti anti-tumor. ImmunOs kini sedang mendaftar pesakit dalam ujian klinikal Fasa 1a / b, dimulakan awal tahun ini, untuk menilai potensi IOS-1002 sebagai monoterapi dan dalam gabungan dengan KEYTRUDA bagi pesakit dewasa dengan tumor pepejal lanjut.

“Kami gembira untuk memasuki perjanjian ini bagi ujian klinikal Fasa 1a / b kami terhadap IOS-1002,” kata Dr. Christoph Renner, Ketua Pegawai Perubatan, dan pengasas bersama ImmunOs. “Dalam model praklinikal, kami telah menunjukkan bahawa IOS-1002 dalam gabungan dengan KEYTRUDA bertindak secara tambah untuk meningkatkan aktivasi sel T dan menghapuskan sel-sel tumor. Kami berharap untuk menilai bagaimana mekanisme tindakan unik IOS-1002, menarget tiga reseptor penghalang, LILRB1 (ILT2), LILRB2 (ILT4), KIR3DL1, dalam gabungan dengan KEYTRUDA akan diterjemahkan di klinik untuk berpotensi mengaktifkan tindak balas imun anti-tumor yang lebih meluas dan dalam, membawa kepada hasil yang jauh lebih baik untuk lebih banyak pesakit kanser.”

“Mileston yang menggalakkan ini bagi Syarikat kerana kami teruskan pembangunan klinikal IOS-1002,” teruskan Sean R. Smith, Ketua Pegawai Eksekutif di ImmunOs. “KEYTRUDA adalah piawaian global untuk rawatan anti-PD-1 dan matlamat kami dalam ujian klinikal Fasa 1a / b adalah untuk menunjukkan keselamatan, tolerabiliti dan keberkesanan yang berpotensi IOS-1002, sama ada sebagai monoterapi atau dalam gabungan dengan KEYTRUDA. Terdapat keperluan klinikal tidak terpenuhi yang besar untuk merawat pesakit dengan tumor pepejal lanjut yang tidak mempunyai pilihan terapi lanjut, dan kami percaya IOS-1002 boleh memainkan peranan penting dalam menutup jurang terapi ini.”

KEYTRUDA® ialah tanda dagangan berdaftar Merck Sharp & Dohme LLC, anak syarikat Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, USA.

###

Mengenai ImmunOs Therapeutics AG

ImmunOs Therapeutics AG merintis terapi berdasarkan HLA untuk mencipta ubat-ubatan transformasi bagi kanser dan radang. Syarikat ini telah mengenal pasti molekul HLA khusus yang diketahui mengaktifkan sistem imun dan menggunakan molekul HLA ini sebagai tulang belakang bagi rawatan baharu yang berupaya merangsang kedua-dua sistem imun semula jadi dan adaptif pesakit kanser untuk menghapuskan sel-sel tumor. Program utama ImmunOs ialah protein penyah-gabungan berfungsi ganda yang menghalang reseptor leukosit imunoglobulin-seperti (LILRB) dan pembunuh sel imunoglobulin-seperti (KIR) tertentu dan mengaktifkan tindak balas anti-tumor. ImmunOs juga sedang membangunkan antibodi untuk menghalang aktivasi molekul HLA protein tertentu yang berkaitan dengan penyakit radang. Syarikat ini disokong oleh pelabur antarabangsa terkemuka termasuk Samsara BioCapital, Lightspeed Venture Partners, Gimv, Pfizer Ventures, BioMed Partners, Schroder Adveq, Mission BioCapital, GL Capital, PEAK6, dan Fiscus. ImmunOs terletak di Schlieren, Switzerland, dan Gaithersburg, MD, USA.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.immunostherapeutics.com

ImmunOs Therapeutics AG
Wagistrasse 18
8952 Schlieren (Kawasan Zurich), Switzerland
info@immunostherapeutics.com

Media Siasatan
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Rakan Utama
info@akampion.com

Tel. +49 40 88 16 59 64 /Tel. +49 30 23 63 27 68