ImmunOs Therapeutics Kemukakan Gambaran Ujian Fasa 1a/b bagi Kompaun Utama IOS-1002

  • Penilaian IOS-1002, satu agen menarget LILRB1 (ILT2), LILRB2 (ILT4), KIR3DL1 sebagai monoterapi dan gabungan dengan pembrolizumab dalam tumor solid lanjutan
  • Gambaran percubaan Fasa 1a/b dibentangkan di Kongres ESMO 2023 (Madrid, Sepanyol)
  • Tahap dos 1 dan 2 berjaya dilengkapkan

Schlieren (Kawasan Zurich), Switzerland, dan Gaithersburg, MD, USA – 24 Oktober 2023 – ImmunOs Therapeutics AG, sebuah syarikat biofarmasi yang menjadi perintis terapi berasaskan HLA untuk mencipta ubat-ubatan transformasi untuk kanser dan radang, hari ini mengumumkan kemaskini mengenai percubaan Fasa 1a/b program utamanya IOS-1002 di Australia. Kemaskini ini dibentangkan di Kongres ESMO 2023 di Madrid (Sepanyol) pada 23 Oktober 2023.

Berikutan penyelesaian dua tahap dos permulaan, tahap dos kini akan dinaik taraf untuk menentukan toksisiti had dos (DLTs), dengan tempoh DLT ditakrifkan sebagai 4 minggu selepas siklus 1, hari 1 suntikan. Satu kohort kedua IOS-1002 dalam gabungan dengan pembrolizumab akan dimulakan selepas penyelesaian tahap dos kelima. Berikutan penyelesaian bahagian peningkatan dos percubaan, satu pengembangan kohort tumor khusus dalam enam setting tumor pejal akan dimulakan untuk menilai lanjut IOS-1002 sebagai monoterapi dan dalam gabungan dengan pembrolizumab. Dalam model pra-klinikal, gabungan IOS-1002 dengan penghalang titik pemeriksaan PD-1 menunjukkan aktiviti anti-tumor yang dipertingkatkan.

Titik utama percubaan Fasa 1a, ujian klinikal manusia pertama, terbuka label, tidak rawak, berpusat pelbagai ini adalah keselamatan dan tolerabiliti IOS-1002, serta penubuhan toksisiti had dos, dos berganda berterusan, dan dos Fasa 1b disyorkan. Titik kedua termasuk keberkesanan anti-tumor pra-awal, imunogenisiti, farmakokinetik, dan farmakodinamik IOS-1002. Percubaan Fasa 1a/b dijangka merekrut lebih 120 pesakit.

“Kami gembira percubaan ini bergerak seperti yang dirancangkan,” kata Dr. Christoph Renner, Ketua Pegawai Perubatan dan pengasas bersama ImmunOs Therapeutics. “IOS-1002 adalah satu sebatian pertama dalam kelasnya yang menarget beberapa titik pemeriksaan imun, menjadikannya pengaktif unik sistem imun semula jadi dan adaptif pesakit kanser, dan kami berharap ia dapat mengisi jurang penting dalam terapi kanser semasa dan membantu pesakit dengan tumor pejal lanjutan.”

###

Mengenai IOS-1002
IOS-1002 adalah penghalang titik pemeriksaan pertama dalam kelasnya menarget LILRB1 (ILT2), LILRB2 (ILT4), dan KIR3DL1 untuk rawatan tumor pejal lanjutan. Sebagai agen berfungsi ganda berasaskan antigen leukosit manusia (HLA) secara semula jadi menarget titik pemeriksaan ganda untuk meningkatkan tindak balas sistem imun semula jadi dan adaptif pelbagai sel dan picu aktiviti anti-tumor.

Mengenai ImmunOs Therapeutics AG
ImmunOs Therapeutics AG merintis terapi berasaskan HLA untuk mencipta ubat-ubatan transformasi untuk kanser dan radang. Syarikat telah mengenal pasti molekul HLA tertentu diketahui mengaktifkan sistem imun dan menggunakan molekul HLA ini sebagai rangkaian terapi baharu berupaya merangsang sistem imun semula jadi dan adaptif pesakit kanser untuk menghapuskan sel-sel tumor. Program utama ImmunOs adalah protein penyatu berfungsi ganda yang menghalang reseptor tertentu LILRB (leukosit immunoglobulin-seperti) dan KIR (reseptor immunoglobulin-seperti pembunuh) dan mengaktifkan tindak balas anti-tumor. ImmunOs juga sedang membangunkan antibodi untuk menghalang pengaktifan molekul HLA tertentu berkaitan dengan penyakit autoimun.

Syarikat ini disokong oleh pelabur antarabangsa terkemuka termasuk Samsara BioCapital, Lightspeed Venture Partners, Gimv, Pfizer Ventures, BioMed Partners, Schroder Adveq, Mission BioCapital, GL Capital, PEAK6, Fiscus dan Redalpine. ImmunOs terletak di Schlieren, Switzerland, dan Gaithersburg, MD, USA.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.immunostherapeutics.com


Hubungan Syarikat
ImmunOs Therapeutics AG
Wagistrasse 18
8952 Schlieren (Kawasan Zurich), Switzerland
info@immunostherapeutics.com

Perhubungan Media
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Rakan Kongsi Utama
info@akampion.com
Tel. +49 40 88 16 59 64 /
Tel. +49 30 23 63 27 68