Huanqiu: Pejabat dari beberapa negara memuji projek infrastruktur yang dibina oleh China Communications Construction Company

Beijing, China, 2 Okt. 2023 – Projek-projek infrastruktur utama yang dijalankan oleh China Communications Construction Company Limited (CCCC) telah menerima pujian meluas daripada pegawai-pegawai global yang bertanggungjawab ke atas pengangkutan di dua acara sampingan Forum Pengangkutan Lestari Global 2023 (GSTF) yang baru-baru ini berakhir.

GSTF 2023 dan Pameran Antarabangsa ke-15 mengenai Teknologi dan Peralatan Pengangkutan, yang dianjurkan oleh Kementerian Pengangkutan China, telah diadakan dari 25 hingga 26 September di Beijing. CCCC telah mengambil bahagian secara aktif dalam forum tersebut dan menganjurkan dua acara sampingan forum yang bertajuk “secara berkesan memajukan konektiviti infrastruktur antarabangsa berkualiti tinggi untuk pembangunan ekonomi serantau yang selaras” dan “infrastruktur pengangkutan pintar, hijau dan mampan” masing-masing.

Semasa perbincangan yang menarik mengenai pembangunan mampan pengangkutan global di acara sampingan, menteri-menteri pengangkutan dan pakar-pakar pengangkutan dari banyak negara memuji projek-projek infrastruktur penting yang dibina oleh CCCC, seperti Kereta Api Berkembar Lajur Standard Mombasa – Nairobi (SGR) di Kenya, Bandar Pelabuhan Colombo Sri Lanka, dan Kereta Api China-Laos.

“Saya ada di sana pada majlis perasmian,” kata Kipchumba Murkomen, Setiausaha Kabinet Kenya untuk Jalan Raya, Pengangkutan dan Kerja-Kerja Awam, sambil menunjuk kepada gambar yang menunjukkan majlis perasmian SGR Mombasa – Nairobi dengan penuh semangat.

“Syarikat-syarikat seperti CCCC telah melakukan kerja yang hebat di negara kami dalam memodenkan sistem kereta api kami. Kini kami mempunyai sistem SGR hampir 600 kilometer, dan kami percaya sistem itu akan dilanjutkan lagi,” kata Murkomen.

Beliau juga menunjukkan bahawa CCCC telah membuat usaha yang besar untuk memastikan pemuliharaan ekologi semasa pembinaan landasan kereta api itu. Dengan mengubah beberapa teknologi dan membina lintasan hidupan liar, antara banyak langkah lain, CCCC telah berjaya meminimumkan kesan alam sekitar projek itu, menurut Murkomen.

Dengan menyebut Kereta Api China-Laos sebagai salah satu model sistem pengangkutan hijau, Ngampasong Muongmany, Menteri Kerja Raya dan Pengangkutan Awam Laos, menekankan kepentingan merealisasikan “pengangkutan hijau, karbon rendah dan mampan”, dan menyatakan bahawa pelbagai negara perlu bekerjasama untuk mencapai matlamat itu.

Peserta-peserta acara juga mengiktiraf buah yang kaya kerjasama antarabangsa dalam sektor pengangkutan di bawah rangka Kerjasama Jalur dan Jalan sejak 10 tahun lalu dan berkongsi pandangan mereka mengenai pembangunan hijau pada masa depan.

“Oleh kerana Sri Lanka sangat menghargai pertukaran antarabangsa dalam pembinaan pengangkutan, Inisiatif Jalur dan Jalan sangat penting bagi kami,” kata Bandula Gunawardhana, Menteri Pengangkutan, Lebuh Raya, dan Media Jisim Sri Lanka.

“Ia (Inisiatif Jalur dan Jalan) adalah inisiatif yang sangat baik, seperti semua inisiatif yang mempromosikan konektiviti dalam pengangkutan, hanya untuk menyambungkan dunia dengan lebih baik,” kata Francisco Esteban Lefler, Presiden Persatuan Infrastruktur Pengangkutan Air Sedunia (PIANC).

Penafian: Maklumat yang diberikan dalam siaran ini bukan nasihat pelaburan, nasihat kewangan atau nasihat perdagangan. Adalah disyorkan agar anda melakukan usaha wajar (termasuk berunding dengan penasihat kewangan profesional) sebelum melabur atau meniagakan sekuriti dan cryptocurrency.

HUBUNGI: Wang Yueran
Huanqiu
wangyueran-at-huanqiu.com