Himax dan Nexchip Membuat Perikatan Strategik Membangunkan Pasaran Paparan Automotif Global

TAINAN, Taiwan, 27 Oktober 2023 — Himax Technologies, Inc. (Nasdaq: HIMX) (“Himax” atau “Syarikat”), pembekal dan pengeluar fabless terkemuka bagi pemacu paparan dan produk semikonduktor lain, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) bagi Kerjasama Strategik dengan Nexchip Semiconductor Corporation (“Nexchip”), pengilang semikonduktor berpangkalan di China, bagi bekalan IC untuk pasaran paparan automotif, berikutan permintaan yang meningkat bagi paparan automotif di seluruh industri. Encik Chen Ping-Po, Naib Presiden Eksekutif Bagi Bahagian Operasi Paparan dan Sentuhan Automotif di Himax, menandatangani MOU bagi pihak Syarikat di upacara perasmian kilang baru Nexchip yang terletak di Hefei, China.

Dengan memasuki bidang automotif, perkongsian antara Himax dan Nexchip telah mengambil satu langkah penting selain kerjasama berjaya sedia ada dalam produk pengguna selama beberapa tahun. Perkongsian ini menggambarkan strategi diversifikasi bekalan pengilang Himax untuk meningkatkan pengurusan kapasiti dan pengoptimuman kos, serta membolehkannya memperkukuh prospek perniagaan automotifnya pada masa hadapan. Perikatan ini juga menekankan fokus kedua-dua pihak terhadap pasaran automotif pada tahun-tahun akan datang, terutamanya di China. Dengan perkembangan kenderaan elektrik dan kecerdasan automotif, permintaan untuk paparan di kokpit pintar terus meningkat dan berkembang ke arah paparan berukuran besar, resolusi tinggi, tepi nipis, melengkung, dan integrasi sentuhan. Himax memainkan peranan penting dalam membolehkan semua ciri-ciri ini.

“Nexchip telah menjadi rakan strategik yang penting dan boleh dipercayai bagi Himax selama beberapa tahun. Memasuki perkongsian strategik dalam bidang automotif menekankan komitmen Himax yang tidak berbelah bagi meluaskan rantaian bekalan kami untuk meningkatkan pengurusan kapasiti dan pengoptimuman kos, serentak membolehkan kami memperkukuh prospek perniagaan automotif kami pada masa hadapan,” kata Chen Ping-Po, Naib Presiden Eksekutif Bagi Bahagian Operasi Paparan dan Sentuhan Automotif di Himax.

Mengenai Himax Technologies, Inc.

Himax Technologies, Inc. (NASDAQ: HIMX) ialah pembekal global fabless yang terkemuka yang ditujukan kepada teknologi pemprosesan imej paparan. Pemacu paparan dan pengawal masa Syarikat telah diambil secara meluas dalam pelbagai industri di seluruh dunia termasuk TV, monitor PC, laptop, telefon bimbit, tablet, automotif, peranti ePaper, paparan perindustrian, dan lain-lain. Sebagai pemimpin pasaran global bagi teknologi paparan automotif, Syarikat menawarkan penyelesaian IC automotif yang inovatif dan menyeluruh, termasuk pemacu tradisional, TDDI maju, Tcon pengawalan kecerahan tempatan, LTDI dan teknologi paparan AMOLED. Himax juga merupakan peneraju dalam bidang visual-AI kecil dan teknologi optik berkaitan. Teknologi Pengimejan Pintar WiseEyeTM milik Syarikat yang menggabungkan pemproses AI ultrabawah kuasa milik Syarikat, sensor imej CMOS sentiasa aktif dan algoritma AI berasaskan CNN telah diterapkan secara meluas dalam aplikasi elektronik pengguna dan berkaitan AIoT. Sementara teknologi optik Himax seperti optik wafer tahap pecahan, mikropaparan LCoS dan penyelesaian pengesanan 3D adalah penting bagi membolehkan teknologi AR/VR/metaverse yang muncul. Selain itu, Himax mereka dan menyediakan pengawal sentuhan, IC AMOLED, pemacu LED, pemacu EPD, IC pengurusan kuasa, dan sensor imej CMOS untuk pelbagai liputan aplikasi paparan.

http://www.himax.com.tw

Kenyataan Masa Depan

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa atau keputusan sebenar berbeza secara material termasuk tetapi tidak terhad kepada kesan wabak Covid-19 ke atas perniagaan Syarikat; keadaan am dan ekonomi umum serta industri semikonduktor; penerimaan pasaran dan daya saing produk pemacu dan bukan pemacu yang dibangunkan oleh Syarikat; permintaan untuk aplikasi produk penggunaan akhir; bergantung kepada kumpulan pelanggan utama; ketidakpastian kejayaan berterusan dalam inovasi teknologi; keupayaan kami untuk membangunkan dan melindungi harta intelek kami; tekanan penurunan harga jual purata; perubahan corak pesanan pelanggan; perubahan anggaran kadar cukai efektif tahun penuh; kekurangan bekalan komponen utama; perubahan undang-undang dan peraturan alam sekitar; perubahan lesen eksport yang dikawal oleh Peraturan Pentadbiran Eksport (EAR); fluktuasi kadar pertukaran; kelulusan peraturan untuk pelaburan lanjut dalam anak syarikat kami; keupayaan kami untuk mengutip akaun piutang dan menguruskan stok dan risiko-risiko lain yang dinyatakan dari semasa ke semasa dalam penyata SEC Syarikat, termasuk risiko-risiko yang dikenal pasti dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Form 20-F bagi tahun berakhir 31 Disember 2022 yang difailkan dengan SEC, seperti yang mungkin dipinda.

Maklumat Hubungan Syarikat

Eric Li, Ketua Pegawai Hubungan Pelabur dan Hubungan Awam
Himax Technologies, Inc.
Tel: +886-6-505-0880
Faks: +886-2-2314-0877
E-mel: hx_ir@himax.com.tw
www.himax.com.tw

Karen Tiao, Hubungan Pelabur
Himax Technologies, Inc.
Tel: +886-2-2370-3999
Faks: +886-2-2314-0877
E-mel: hx_ir@himax.com.tw
www.himax.com.tw

Mark Schwalenberg, Pengarah
Hubungan Pelabur – Wakil AS
MZ North America
Tel: +1-312-261-6430
E-mel: HIMX@mzgroup.us
www.mzgroup.us