Gracell Biotechnologies akan Memaparkan Data yang Menghuraikan Keberkesanan Pra-klinikal SMART CARTTM Terhadap Tumor Solid di Persidangan Tahunan Persatuan Imunoterapi Kanser (SITC) ke-38

Teknologi eksklusif yang direka untuk menguatkan fungsi CAR-T sel terhadap tumor solid

Sel SMART CAR-T menunjukkan ketahanan terhadap mikropersekitaran tumor yang menindas (TME) dan mengekalkan proliferasi jangka panjang dan sitotoksisiti kedua-duanya in vitro dan in vivo

Melancarkan ujian yang dikendalikan oleh penyelidik (IIT) SMART CART GC506 menargetkan tumor yang positif Claudin 18.2

SAN DIEGO dan SUZHOU, China dan SHANGHAI, China, 31 Oktober 2023 — Gracell Biotechnologies Inc. (“Gracell” atau “Syarikat”, NASDAQ: GRCL), syarikat biofarma sejagat pada tahap klinikal yang komited untuk membangunkan terapi sel inovatif dan sangat berkesan untuk rawatan kanser dan penyakit autoimun, mengumumkan hari ini data praklinikal daripada teknologi SMART CARTTM* Syarikat untuk tumor solid akan dibentangkan sebagai poster di Persidangan Tahunan ke-38 Society for Immunotherapy of Cancer (SITC), yang akan berlangsung 1-5 November 2023, di San Diego dan secara atas talian.

“Gracell telah lama komited untuk melonggarkan potensi besar rawatan CAR-T terhadap tumor solid dalam usaha kami untuk terapi sel yang merevolusikan. Kami gembira untuk membentangkan data praklinikal yang menggalakkan daripada SMART CART, teknologi generasi seterusnya kami untuk tumor solid,” kata Dr. Lianjun Shen, Naib Presiden Kanan Gracell, Ketua Penyelidikan & Pembangunan. “Mikropersekitaran tumor yang menindas adalah cabaran yang diketahui yang menghadkan proliferasi dan kekal CAR-T sel serta, akhirnya, keberkesanannya terhadap tumor solid. Kami percaya penyelidikan kami yang akan dibentangkan di SITC menunjukkan ketahanan SMART CART yang dipertingkatkan terhadap apoptosis dan keletihan yang dimediasi oleh TGF-β. Apabila ditantang berulang kali sel tumor, sel SMART CART menunjukkan lisi tumor khusus yang lebih berkuasa dan berdaya kekal berbanding CAR-T konvensional kedua-duanya secara in vitro dan in vivo dalam kehadiran TGF-β. Terutamanya dalam model tikus, SMART CART mempamerkan aktiviti pembunuhan tumor yang lebih baik dalam kajian tantangan semula tumor dan kajian beban tumor tinggi, berbanding dengan CAR-T konvensional. Data praklinikal tambahan akan dibentangkan dalam penyampaian poster.”

SMART CART adalah teknologi generasi seterusnya Gracell terhadap tumor solid, direka untuk meningkatkan proliferasi dan kekal CAR-T sel dalam TME yang menindas, serta tempoh pembunuhan tumor. TME yang menindas merupakan halangan utama kepada keberkesanan CAR-T terhadap tumor solid. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa faktor pertumbuhan transformasi-β (TGF-β) adalah penyampai utama penindasan sel T dalam TME. Untuk melawan TME yang menindas, Gracell mereka switch reseptor eksklusif, SMART CART, untuk menghalang isyarat penindasan TGF-β dan menukarnya kepada isyarat sokongan dengan menggabungkan dengan molekul berstimulasi untuk peningkatan fungsi CAR-T.

Dalam kajian praklinikal, sel SMART CART menunjukkan peningkatan ketahanan terhadap apoptosis dan keletihan yang dimediasi oleh TGF-β. Apabila ditantang berulang kali sel tumor, sel SMART CART menunjukkan lisi tumor khusus yang lebih berkuasa dan berdaya kekal berbanding CAR-T konvensional kedua-duanya secara in vitro dan in vivo dalam kehadiran TGF-β. Terutamanya dalam model tikus, SMART CART mempamerkan aktiviti pembunuhan tumor yang lebih baik dalam kajian tantangan semula tumor dan kajian beban tumor tinggi, berbanding dengan CAR-T konvensional.

Butiran penyampaian poster adalah seperti berikut:

  • Tajuk abstrak: Sel SMART CAR-T menentang mikropersekitaran tumor yang menindas dengan keberkesanan yang dipertingkatkan terhadap tumor solid
  • Nombor abstrak: 248
  • Kategori abstrak: Terapi Sel – Reseptor Antigen Chimerik
  • Masa poster di dewan: Sabtu, 4 Nov. 9:00 PG – 8:30 PG PT

Maklumat tambahan mengenai Persidangan Tahunan SITC tahun ini boleh didapati di sini.

* SMART CARTTM — Sel yang Diaktifkan dan Diperbaharui oleh Molekul Penindas

Mengenai SMART CARTTM
Sel yang Diaktifkan dan Diperbaharui oleh Molekul Penindas (SMART CARTTM) adalah modul teknologi eksklusif Gracell yang direka untuk memperkuatkan lagi fungsi sel CAR-T dan bertujuan untuk mengatasi mikropersekitaran tumor (TME). SMART CARTTM termasuk ekspresi terubahsuai penerima dan mekanisme isyarat molekul TME penindas, faktor pertumbuhan transformasi-β (TGF-β), untuk meningkatkan pengembangan dan kekal serta mengurangkan keletihan sel CAR-T. Reka bentuk ini mengubah dan menukarkan isyarat penindasan TME kepada tindak balas berstimulasi sel CAR-T.

Mengenai Gracell
Gracell Biotechnologies Inc. (“Gracell”) adalah syarikat biofarma sejagat pada tahap klinikal yang komited untuk menemui dan membangunkan terobosan terapi sel kanser dan penyakit autoimun. Dengan memanfaatkan platform teknologi FasTCAR dan TruUCAR inovatifnya serta modul teknologi SMART CARTTM, Gracell sedang membangunkan portfolio produk calon autologus dan alogus kaya pada tahap klinikal dengan potensi untuk mengatasi cabaran utama industri yang wujud dengan terapi CAR-T konvensional, termasuk masa pembuatan yang panjang, kualiti sel yang kurang memuaskan, kos terapi yang tinggi, dan kekurangan terapi CAR-T yang berkesan untuk tumor solid dan penyakit autoimun. Calon utama BCMA/CD19 sasaran ganda FasTCAR-T GC012F kini sedang dinilai dalam kajian klinikal untuk rawatan mieloma berganda, B-NHL dan lupus eritematosus sistemik (SLE). Untuk maklumat lanjut mengenai Gracell, sila lawati www.gracellbio.com. Ikuti @GracellBio di LinkedIn.

Nota Berhati-hati Mengenai Pernyataan Masa Depan
Pernyataan dalam siaran akhbar ini mengenai jangkaan, rancangan, dan prospek masa depan, serta apa-apa pernyataan lain mengenai perkara-perkara yang bukan merupakan fakta sejarah, mungkin merupakan “pernyataan bersifat prospektif” menurut Private Securities Litigation Reform Act 1995. Perkataan “menjangkakan”, “berharap”, “percaya”, “terus”, “boleh”, “menganggarkan”, “mengharapkan”, “berniat”, “merancang”, “berpotensi”, “meramalkan”, “sepatutnya”, “akan”, dan ungkapan serupa bertujuan untuk mengenal pasti pernyataan bersifat prospektif, walaupun tidak semua pernyataan bersifat prospektif mengandungi perkataan-perkataan ini. Keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang dinyatakan oleh pernyataan bersifat prospektif ini disebabkan pelbagai faktor penting, termasuk faktor-faktor yang dibincangkan dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam laporan tahunan Gracell pada Borang 20-F yang paling terkini, serta perbincangan potensi risiko, ketidakpastian, dan faktor penting lain dalam penyediaan Gracell selepas itu dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Sebarang pernyataan bersifat prospektif yang terkandung dalam siaran akhbar ini hanya bercakap pada tarikh penerbitannya. Gracell secara khusus menafikan sebarang obligasi untuk mengemaskini sebarang pernyataan bersifat prospektif, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan, atau sebaliknya.

HUBUNGI MEDIA

Marvin Tang 
marvin.tang@gracellbio.com

Jessica Laub
jessica.laub@westwicke.com

HUBUNGI PELABUR

Gracie Tong
gracie.tong@gracellbio.com 

Stephanie Carrington
stephanie.carrington@westwicke.com