GPCR Therapeutics Mengumumkan Penerbitan Mengenai Peningkatan Mobilisasi Sel Stem Hematopoietik Menggunakan Propranolol dengan GPC-100

Kertas dalam PLOS ONE Menguatkan Potensi untuk Terapi Kombinasi dalam Malignansi Hematologi

SEOUL, Korea dan REDWOOD CITY, Calif., 26 Oktober 2023 — GPCR Therapeutics, Inc., syarikat farmaseutikal antarabangsa pada tahap klinikal dengan pendekatan inovatif untuk membangunkan terapi kanser berdasarkan mengetarget pasangan Reseptor Terkopel Protein G (GPCR), mengumumkan penerbitan kertas penyelidikan dalam PLOS ONE. Kertas itu menunjukkan bahawa aset utama syarikat, GPC-100, sebuah CXCR4 antagonis baharu dan pemobilis sel tunjang hematopoietik (HSC) yang berkesan, apabila digabungkan dengan penghalang reseptor beta-adrenergik propranolol, mengakibatkan peningkatan yang signifikan dalam HSC beredar dalam tikus. Temuan-temuan ini sangat menyokong penggunaan kombinasi ini untuk menuai HSC darah perifer dalam rawatan transplantasi sel tunjang autologus dalam kanser hematologi.

Kertas, ditulis berkolaborasi dengan Sekolah Sains Biologi dan Institut Mikrobiologi Universiti Kebangsaan Seoul, bertajuk, “GPC-100, sebuah antagonis CXCR4 baharu, meningkatkan pemobilisasi sel hematopoietik secara in vivo apabila digabungkan dengan propranolol” (1).

Penulis-penulis menekankan bahawa GPC-100 sendiri menunjukkan kecekapan mobilisasi yang lebih besar berbanding ubat yang sudah diluluskan untuk pemobilisasi sel tunjang. Pentingnya, apabila digabungkan dengan propranolol, pemobilisasi HSC yang disebabkan oleh GPC-100 meningkat lagi dua kali ganda. Kecekapan mobilisasi oleh GPC-100 ditambah propranolol adalah sama dengan rawatan piawaian dengan faktor stimulasi koloni granulosit (G-CSF). Secara keseluruhannya, kajian ini mencadangkan strategi berpotensi untuk memobilisasi HSC mencukupi tanpa menggunakan G-CSF, dan dengan itu mengurangkan risiko kesan buruk sederhana hingga teruk G-CSF seperti sakit tulang yang teruk. Ini juga menyediakan pilihan rawatan transplantasi sel tunjang yang lebih baik untuk pesakit kanser dengan penyakit autoimun yang mungkin diperparah oleh G-CSF atau penyakit sel sabit, di mana ia dikontraindikasikan. Akhirnya, kertas ini menyokong bahawa kombinasi tripel GPC-100 ditambah propranolol dan G-CSF memobilisasi bilangan HSC yang lebih besar berbanding piawaian rawatan dan diramalkan menjadi pemobilis yang terbaik dalam kelasnya.

Dr. Dong Seung Seen, pengasas dan CEO GPCR Therapeutics berkomentar, “Kertas berkualiti tinggi terbaru ini, dihasilkan berdekatan kolaborasi antara tapak kami di Korea dan AS, bersama Universiti Kebangsaan Seoul, meletakkan fokus kepada potensi aset utama kami, GPC-100, untuk digunakan dengan propranolol sebagai terapi kombinasi untuk malignansi hematologi, termasuk mieloma berbilang. Penemuan kami tentang hubungan fungsi yang kuat ini memberi harapan baharu dalam kanser sukar dirawat ini.”

Malignansi hematologi seperti mieloma berbilang sukar dirawat. Semakin banyak pakar klinikal menggunakan Transplantasi Autologus Sel Tunjang (ASCT) untuk merawat pesakit, yang telah meningkatkan tindak balas anti-kanser dan kelangsungan hidup berbanding kemoterapi konvensional. Walau bagaimanapun, supaya ASCT berfungsi dengan baik, sel tunjang hematopoietik, terutamanya sel CD34+, perlu berjaya dimobilisasi keluar daripada sum-sum tulang pesakit dan ke darah perifer mereka, di mana sel-sel lebih mudah dikumpul, dan kemudian boleh disimpan untuk penggunaan kemudian dalam rawatan pesakit. Faktor penghadangan utama adalah bahawa pemobilisasian sering tidak mencukupi, dan sel-sel yang tidak mencukupi dikumpul untuk digunakan dalam rawatan pesakit. Kertas ini melaporkan bagaimana had yang biasa rawatan ini boleh diatasi melalui penggunaan kombinasi GPC-100 dan propranolol.

Seperti diumumkan pada 17 Januari 2023, syarikat telah memulakan ujian fasa 2 di AS untuk GPC-100, yang mengetarget CXCR4, salah satu chemokine GPCR yang paling meluas diekspresikan dalam lebih 23 kanser. Kajian fasa 2 rawak, terbuka ini menilai keberkesanan GPC-100 dan propranolol, dengan dan tanpa G-CSF, untuk pemobilisasi sel tunjang dalam pesakit mieloma berbilang yang menjalani ASCT. Kertas yang diumumkan hari ini menyokong ujian klinikal ini.

Rujukan

(1) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0287863

※ Lebih 35% ubat-ubatan yang diluluskan FDA adalah GPCR. Walau bagaimanapun, farmakologi kompleks GPCR yang timbul daripada interaksi mereka dengan GPCR lain menyediakan peluang unik untuk pembangunan ubat.

Mengenai GPCR Therapeutics

GPCR Therapeutics, Inc. adalah syarikat farmaseutikal antarabangsa pada tahap klinikal dengan pendekatan inovatif untuk membangunkan terapi yang dibina berdasarkan data eksklusif GPCR mereka. Aset molekul kecil utama syarikat, GPC-100/Burixafor, mengetarget CXCR4, salah satu chemokine GPCR yang paling meluas diekspresikan dalam pelbagai kanser.

Syarikat baru-baru ini memulakan ujian klinikal fasa 2 di AS untuk menilai keberkesanan kombinasi GPC-100 dan propranolol dalam pesakit mieloma berbilang. Selain itu, syarikat terlibat dalam kolaborasi aktif dengan syarikat bioteknologi domestik dan antarabangsa.

Dengan mengetarget farmakologi unik pasangan GPCR, syarikat bertujuan untuk membangunkan rawatan yang mengubah hidup untuk kanser dan penyakit lain. Syarikat telah mengenal pasti bahawa CXCR4 berinteraksi dengan reseptor beta-2 adrenergik (B2AR), dan pasangan GPCR ini menyediakan laluan pengesignalan alternatif yang bergantung secara sinergistik kepada aktivasi CXCR4 dan B2AR.

GPCR Therapeutics mempunyai ibu pejabatnya di Seoul, Korea dengan kemudahan R & D tambahan di kawasan Teluk San Francisco, AS. Untuk maklumat lanjut, lawati gpcr.co.kr dan ikuti kami di LinkedIn.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

GPCR Therapeutics (di Seoul)
DaYoon Kim – Pengarah Pembangunan Perniagaan
Tel: +82-2-878-2848
dayoon.kim@gpcr.co.kr