Glycotope dan Pusat Max Delbrück memasuki kerjasama penyelidikan untuk meneroka gabungan GlycoTargets dan teknologi CAR

Glycotope dan Pusat Max Delbrück memasuki kerjasama penyelidikan untuk meneroka gabungan GlycoTargets dan teknologi CAR

Berlin, Jerman, 25 September 2023 – Glycotope GmbH (Glycotope) dan Pusat Perubatan Molekul Max Delbrück dalam Persatuan Helmholtz telah menandatangani perjanjian untuk meneroka potensi menggabungkan antibodi Glycotope terhadap struktur karbohidrat gabungan protein/karbohidrat glyco-epitope (GlycoTargets) dengan teknologi reseptor antigen kimera (CAR) yang dibangunkan oleh Pusat Max Delbrück.

CAR adalah reseptor sintetik buatan yang direka bentuk untuk mengalihkan limfosit, kebanyakannya sel T, untuk mengenali dan memusnahkan sel yang memaparkan antigen sasaran tertentu. Terapi berasaskan sel ini telah menunjukkan hasil yang menarik dalam percubaan klinikal dan dengan cepat menjadi alternatif berkuasa kepada rawatan konvensional untuk kanser hematologi khususnya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa petunjuk, termasuk kanser tumor pejal yang lebih sukar dirawat, kejayaan telah terhad. Masalah utama yang dihadapi oleh pembangun ubat adalah pemilihan antigen sesuai yang hanya diekspresikan pada tumor, dan oleh itu boleh disasarkan dengan selamat. Dalam skop kerjasama baru ditubuhkan, antibodi sangat spesifik tumor yang dibangunkan oleh Glycotope akan digabungkan dengan teknologi CAR Pusat Max Delbrück untuk menganalisis kesesuaian mereka untuk rawatan tumor pejal.

“Sel CAR-T telah meningkatkan rawatan keganasan hematologi secara dramatik. Berbeza dengan itu, sel CAR-T kurang berkesan terhadap tumor pejal, yang jauh melampaui kadar insiden dan kematian leukemia dan limfoma. Secara epidemiologi, kanser payu dara, paru-paru, prostat dan kolon adalah ‘pembunuh’ paling biasa yang tidak dapat disasarkan dengan berkesan menggunakan terapi sel T semasa,” kata Dr Armin Rehm, yang mengetuai Makmal Tumorimunologi Terjemahan di Pusat Max Delbrück. “Tetapi antibodi boleh mengenali glikosilasi berkaitan tumor yang tidak normal, menjadikannya sasaran spesifik tumor yang menarik. Ciri ini, bersama dengan ekspresi tumor-spesifik yang luas, membuka laluan untuk penjanaan sel T dan NK yang diarah semula glikan. Oleh itu, kami bergabung untuk generasi baru sel T dan NK CAR,” kata Dr Höpken, Ketua Makmal Peraturan Mikropersekitaran dalam Autoimuniti dan Kanser di Pusat Max Delbrück, dan Dr Rehm.

“Kami gembira telah mendapat rakan kerjasama terkenal lagi dan berharap dapat bekerjasama dengan saintis berpengalaman dari kumpulan Uta dan Armin untuk menilai bagaimana pendekatan sasaran kami dapat membantu memajukan terapi sel untuk tumor pejal,” tambah Dr Patrik Kehler, CSO di Glycotope.

Antibodi Glycotope menyasarkan struktur karbohidrat berkaitan tumor tertentu atau gabungan protein/karbohidrat glyco-epitope (GlycoTargets). Menyasarkan antigen spesifik ini membolehkan julat petunjuk yang luas, potensi rawatan jangka panjang dan ketoksikan sasaran/luar tumor yang berkurangan, elemen utama terapi sangat berpotensi. Berdasarkan ketidaksetaraan tumor-spesifik ini, antibodi Glycotope sangat sesuai untuk pendekatan platform multi-fungsi dengan mod tindakan bebas dengan format terapi yang disesuaikan untuk sebanyak mungkin pesakit.

Program CAR di Pusat Max Delbrück termasuk beberapa pengikat antibodi proprietari yang menyasarkan tumor hematologi. Program ini melibatkan pembangunan pengesahan praklinikal lengkap, platform pembuatan berskala klinikal yang automatik, dan permulaan dua ujian klinikal fasa I/II dalam kerjasama dengan rakan klinikal. Alat kotak molekul modular CAR yang komprehensif membolehkan integrasi pantas pengikat antibodi baru. Pengalaman yang luas dalam reka bentuk CAR, kejuruteraan retroviral untuk pemindahan CAR, nasihat peraturan oleh pihak berkuasa, dan metodologi ditubuhkan untuk menjana populasi sel efektor T dan NK untuk pengujian in vitro dan in vivo akan memudahkan pelaksanaan antibodi inovatif dalam platform CAR generasi seterusnya kami, menyasarkan struktur glikan berkaitan tumor.

Maklumat Perhubungan:

Glycotope GmbH

Dr Patrik Kehler (CSO)

Telefon: +49 30 9489 2600

E-mel: contact@glycotope.com

Pusat Perubatan Molekul Max Delbrück dalam Persatuan Helmholtz

Dr Armin Rehm, Ketua Makmal Tumorimunologi Terjemahan

Telefon: +49 30 9460 3817

E-mel: arehm@mdc-berlin.de

Pusat Perubatan Molekul Max Delbrück dalam Persatuan Helmholtz

Dr Uta Höpken, Ketua Makmal Peraturan Mikropersekitaran dalam Autoimuniti dan Kanser

Telefon: +49 30 9460 3330

E-mel: uhoepken@mdc-berlin.de

Media Hubungan:

Chris Gardner, Chris Welsh

ICR Consilium

Telefon: +44 20 3709 5700

E-mel: glycotope@consillium-comms.com

Jana Schlütter

Jabatan Komunikasi, Pusat Max Delbrück

Telefon: +49 (0) 30 9406 2121

E-mel: jana.schluetter@mdc-berlin.de atau presse@mdc-berlin.de

Mengenai Glycotope

Glycotope adalah syarikat bioteknologi yang menggunakan platform teknologi proprietari untuk membangunkan antibodi monoklonal unik tumor-spesifik. Antibodi kami menyasarkan struktur karbohidrat berkaitan tumor tertentu atau gabungan protein/karbohidrat glyco-epitope (GlycoTargets). Setakat ini Glycotope telah menemui lebih daripada 200 GlycoTargets dengan antibodi terhadap beberapa sasaran ini sedang dibangunkan.

Berdasarkan ketumbuhan tumor mereka yang unggul, antibodi kami sesuai untuk dibangunkan dalam pelbagai mod tindakan termasuk antibodi telanjang, bispesifik, antibodi-ubat konjugat, terapi selular atau protein seleksi. Lawati www.glycotope.com

Mengenai Pusat Max Delbrück

Pusat Perubatan Molekul Max Delbrück dalam Persatuan Helmholtz (Pusat Max Delbrück) adalah salah satu institusi penyelidikan biomedis terkemuka di dunia. Max Delbrück, seorang kelahiran Berlin, adalah penerima Hadiah Nobel dan salah seorang pengasas biologi molekular. Di lokasi Berlin-Buch dan Mitte, penyelidik dari sekitar 70 negara mengkaji biologi manusia – menyiasat asas kehidupan dari blok pembangunan yang paling asas hingga mekanisme sistem luas. Dengan memahami apa yang mengawal atau mengganggu keseimbangan dinamik sel, organ, atau keseluruhan tubuh, kita dapat mencegah penyakit, mendiagnosis mereka lebih awal, dan menghentikan perkembangan mereka dengan terapi yang disesuaikan. Pesakit seharusnya mendapat manfaat secepat mungkin daripada penemuan penyelidikan asas. Oleh itu, Pusat Max Delbrück menyokong penciptaan spin-off dan menyertai rangkaian kerjasama. Ia bekerjasama rapat dengan Charité – Universitätsmedizin Berlin dalam Pusat Penyelidikan Klinikal dan Eksperimen (ECRC) yang dikendalikan bersama, Institut Kesihatan Berlin (BIH) di Charité, dan Pusat Penyelidikan Kardiovaskular Jerman (DZHK). Ditubuhkan pada tahun 1992, Pusat Max Delbrück hari ini mengambil 1,800 orang pekerja dan dibiayai 90 peratus oleh kerajaan persekutuan Jerman dan 10 peratus oleh Negeri Berlin. Lawati www.mdc-berlin.de