GigaCloud Technology Inc Menafikan Dakwaan Menyesatkan dalam Laporan Penjual Pendek

WALNUT, Calif., Oct. 09, 2023 — GigaCloud Technology Inc (Nasdaq: GCT) (“GigaCloud” atau “Syarikat”), pelopor penyelesaian e-dagang B2B global hujung ke hujung untuk barangan paket besar, hari ini mengeluarkan kenyataan berikut sebagai maklum balas kepada beberapa dakwaan mengelirukan dan mementingkan diri yang dibuat dalam laporan penjual pendek yang dikeluarkan pada 28 September 2023 (“laporan penjual pendek”).

 • Operasi Gudang


  Laporan penjual pendek mempersoalkan kebolehlaksanaan mengendalikan gudang dan operasi Syarikat AS dengan 73 orang pekerja, tetapi mengabaikan bahawa Syarikat menggunakan agensi staf dan kontraktor pihak ketiga untuk menyokong operasi gudangnya. Syarikat telah mendedahkan penggunaan kontraktor pihak ketiga dalam penyataan yang dikemukakan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa.

 • Rangkaian Pengangkutan


  Laporan penjual pendek mengandungi beberapa dakwaan mengenai perkhidmatan penghantaran Syarikat, tetapi ia kurang memahami perniagaan dan industri di mana Syarikat beroperasi. Antara lain, laporan penjual pendek menggambarkan satu contoh panggilan telefon di mana wakil perkhidmatan pelanggan GigaCloud kononnya berkata bahawa Syarikat hanya menggunakan trak GigaCloud untuk penghantaran. Syarikat menggunakan traknya sendiri terutamanya untuk perkhidmatan sarung tangan putih di sembilan kawasan metropolitan di AS dan mengekalkan pasukan perkhidmatan pelanggan khusus untuk perkhidmatan sarung tangan putih tersebut. Wakil perkhidmatan pelanggan GigaCloud mungkin telah menggambarkan perkhidmatan sarung tangan putih ini kepada pelanggan dalam konteks penghantaran sedemikian, dan ia tidak sepatutnya disalahtafsirkan untuk menunjukkan bahawa semua perkhidmatan penghantaran disediakan dengan cara ini. Untuk penghantaran lain, termasuk penghantaran jarak terakhir tertentu, Syarikat menggunakan rangkaian pembekal penghantaran pihak ketiga seperti yang didedahkan dalam penyataan yang dikemukakan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa.

 • Baki Tunai


  Laporan penjual pendek mempersoalkan baki tunai Syarikat. KPMG, firma audit bebas yang berdaftar dengan PCAOB, telah mengeluarkan pendapat tanpa syarat mengenai penyata kewangan konsolidasian Syarikat dalam laporan tahunan Syarikat pada Borang 20-F bagi tahun berakhir 31 Disember 2022, termasuk kunci kira-kira konsolidasian pada 31 Disember 2021 dan 2022 dan baki tunai yang dikemukakan untuk tempoh yang sama. Pada 30 Jun 2023, baki tunai Syarikat adalah AS$181.5 juta.

 • Transaksi Pihak Berkaitan


  Syarikat mendedahkan transaksi pihak berkaitannya menurut peraturan Borang 20-F di bawah Akta Pertukaran Sekuriti 1934 dan piawaian perakaunan yang berkenaan dalam penyataan yang dikemukakan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa.

Syarikat menegaskan semula bahawa kesimpulan dalam laporan penjual pendek tidak disokong dan tidak tepat. Sifat mengelirukan kenyataan yang dibuat dalam laporan penjual pendek menunjukkan kekurangan asas pemahaman perniagaan dan industri di mana Syarikat beroperasi. Syarikat berpegang pada kenyataan sebelumnya bahawa laporan penjual pendek tidak berasas dan mengandungi banyak kenyataan fitnah dan spekulasi. Sebagai sebahagian daripada komitmen berterusan dan tidak berbelah bagi untuk melindungi kepentingan pemegang saham, mengekalkan standard tadbir urus korporat yang tinggi, dan menyediakan ketelusan, lembaga pengarah Syarikat telah membenarkan Syarikat untuk melantik pihak ketiga bebas yang bereputasi untuk menjalankan semakan bebas mengenai tuduhan tertentu yang dibuat dalam laporan penjual pendek. Syarikat akan mengeluarkan maklum balas selanjutnya sebaik sahaja semakan bebas oleh penilai pihak ketiga diselesaikan.

Mengenai GigaCloud Technology Inc

GigaCloud Technology Inc adalah perintis penyelesaian e-dagang B2B hujung ke hujung global untuk barangan paket besar. Platform e-dagang B2B Syarikat, yang dirujuk sebagai “GigaCloud Marketplace”, mengintegrasikan semuanya daripada penemuan, pembayaran dan alat logistik ke dalam satu platform mudah guna. Pasaran global Syarikat menyambungkan pengilang, terutamanya di Asia, dengan penjual semula, terutamanya di AS, Asia dan Eropah, untuk melaksanakan transaksi rentas sempadan dengan keyakinan, kelajuan dan kecekapan. Syarikat menawarkan penyelesaian yang benar-benar komprehensif yang mengangkut produk dari gudang pengilang ke pintu rumah pelanggan akhir, semuanya pada satu harga tetap. Syarikat mula melancarkan pasarannya pada Januari 2019 dengan memberi tumpuan kepada pasaran perabot global dan sejak itu telah berkembang ke kategori tambahan seperti perkakas rumah dan peralatan kecergasan. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web Syarikat: https://investors.gigacloudtech.com/.

Kenyataan Masa Depan

Siaran akhbar ini mengandungi “kenyataan masa depan”. Kenyataan masa depan mencerminkan pandangan kami pada masa ini mengenai peristiwa masa depan. Kenyataan masa depan ini melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui dan adalah berdasarkan jangkaan semasa Syarikat mengenai peristiwa masa depan yang Syarikat percaya boleh menjejaskan keadaan kewangannya, keputusan operasi, strategi perniagaan dan keperluan kewangan. Para pelabur boleh mengenal pasti kenyataan masa depan ini melalui perkataan atau ungkapan seperti “mungkin,” “akan,” “berkemungkinan,” “menjangkakan,” “berhasrat,” “menganggarkan,” “bercadang,” “berpotensi,” “teruskan” atau ungkapan serupa. Syarikat tidak berkewajipan untuk mengemas kini atau mengubah suai secara terbuka sebarang kenyataan masa depan untuk mencerminkan kejadian berikutnya atau keadaan, atau perubahan dalam jangkaannya, kecuali sebagaimana yang dikehendaki oleh undang-undang. Walaupun Syarikat percaya bahawa jangkaan yang dinyatakan dalam kenyataan masa depan ini adalah munasabah, ia tidak dapat menjamin bahawa jangkaan tersebut akan terbukti betul, dan Syarikat memperingatkan pelabur bahawa keputusan sebenar mungkin berbeza dengan hasil yang dijangkakan dan menggalakkan pelabur untuk mengkaji faktor-faktor lain yang mungkin mempengaruhi hasil masa depan Syarikat dalam pendaftaran Syarikat dan penyataan lain dengan SEC.

Untuk pertanyaan pelabur dan media, sila hubungi:

GigaCloud Technology Inc

Greta Tang, Pengurus PR & IR

E-mel: greta.tang@gigacloudtech.com

ICR

Ryan Gardella

E-mel: GigacloudIR@icrinc.com