Gabenor California Gavin Newsom bertemu wakil-wakil syarikat China terkemuka Weyland Innovations Group

Shanghai, China, 31 Oktober 2023 — Pada 25 Oktober, semasa lawatan mereka ke China, Gabenor Newsom dari California dan delegasinya telah bertemu dengan wakil syarikat tempatan Weyland Innovations Group untuk membincangkan kerjasama potensi dalam mempromosikan teknologi hijau. Para pihak telah bertukar pandangan mengenai pengukuhan kerjasama dalam tenaga boleh diperbaharui dan perlindungan alam sekitar. Pada 28 Oktober, Gabenor Newsom telah mengadakan perjumpaan dengan Encik Bruce Chen (Presiden Weyland Innovations Group) di Shanghai. Para pihak telah membincangkan pelbagai projek potensi, termasuk infrastruktur tenaga hijau, pengangkutan bersih dan “Bandar Tanpa Karbon”.

(Gabenor Gavin Newsom memberikan ucapan mengenai kerjasama Sino-AS)

Perubahan iklim adalah cabaran global yang memerlukan usaha bersepadu semua pihak berkepentingan. China dan Amerika Syarikat memegang tanggungjawab penting dalam hal ini. Dengan melabur dalam ekonomi tenaga lestari, ia mungkin untuk membina semula sistem kuasa sedia ada dengan tenaga boleh diperbaharui, dengan itu mengurangkan pengeluaran karbon secara mendadak dan menurunkan kos tenaga untuk pengguna.

Weyland Innovations Group adalah pemimpin dalam penyimpanan tenaga pintar dan sistem pengurusan tenaga maju serta penyelesaian infrastruktur berkaitan (mikrogred, loji kuasa maya, dll.). Syarikat berdedikasi kepada inovasi teknologi, menyediakan penyelesaian tenaga boleh diperbaharui dan pengangkutan bersih kepada pelanggan, serta membantu dunia mencapai matlamat neutral karbon.

Weyland Innovations telah memberi respon aktif terhadap inisiatif kerjasama rendah karbon, dirumuskan oleh kerajaan China dan Amerika, dan membangunkan “Rancangan Pelaburan California” awal. Syarikat merancang untuk menubuhkan loji pembuatan pintar tanpa karbon dan pusat R & D di California. Ini sepatutnya membantu memenuhi pasaran dengan penyelesaian tenaga boleh diperbaharui tempatan, meningkatkan aktiviti perniagaan dan menjalankan penyelidikan teknologi terkini dengan universiti tempatan. Syarikat juga akan menyediakan penyelesaian mikrogred dan VPP kepada masyarakat tempatan.

Melalui kerjasama dengan Weyland Innovations, negeri California akan mendapat manfaat daripada penyelesaian tenaga boleh diperbaharui dan penyeleksaian elektrifikasi maju, mengurangkan pelepasan daripada sektor pengangkutan, dan mencapai kepimpinan kebangsaan dalam pembangunan bandar tanpa karbon. Penduduk dan perniagaan tempatan akan mendapat manfaat daripada inovasi teknologi, membolehkan penjanaan dan penggunaan tenaga pintar, pengurangan pelepasan dan penjimatan kos.

Perjumpaan ini membolehkan para pihak mencapai pemahaman awal mengenai skop kerjasama yang dicadangkan. Kedua-dua pihak menyatakan hasrat untuk terus bertukar-tukar aktif dan mengambil langkah-langkah diperlukan untuk mempercepatkan realisasi projek. Pakar industri percaya ini menandakan tahap baharu dalam kerjasama antara kedua-dua negara dan akan menggalakkan pembangunan industri tenaga boleh diperbaharui di California.

HUBUNGI: RAOMI LIANG
linglong-at-weyland-x.com