FANHUA Umumkan Usahasama dengan Asia Insurance

GUANGZHOU, China, 22 Oktober 2023 — FANHUA Inc. (“FANHUA” atau “Syarikat”) (Nasdaq: FANH), pembekal perkhidmatan kewangan bebas terkemuka di China, gembira mengumumkan perkongsian strategik dengan Asia Insurance Co., Ltd. (“Asia Insurance”), anak syarikat milik penuh Asia Financial Holdings Ltd (HKSE: 0662). Bersama-sama, dua syarikat tersebut akan membentuk dua usahasama: syarikat broker insurans hayat dan syarikat teknologi insurans. FANHUA akan menjadi pemegang saham terbesar kedua-dua usahasama, dengan pegangan pemilikan 60% dalam setiap usahasama. Kedua-dua usahasama baharu yang ditubuhkan akan beribu pejabat di Hong Kong.

Berkomentar mengenai langkah strategik ini, Ben Lin, Pengerusi Bersama dan Ketua Pegawai Strategi FANHUA berkata, “Segmen perantaraan di Asia mewakili peluang hijau yang unik dalam industri perkhidmatan kewangan. Walau bagaimanapun, ia masih sangat kurang terlayani dari segi teknologi. China daratan pula berada di garis hadapan penggunaan digital dan jualan insurans teknologi. Dengan pengalaman 25 tahun dalam industri agensi insurans dan pelaburan IT yang signifikan selama lima tahun kebelakangan ini, kami telah membangunkan infrastruktur IT terkemuka untuk pengedaran insurans hayat. Ini meletakkan kami dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan kekuatan teknologi kami dalam melayani pasaran broker di Hong Kong dan seluruh Asia.”

Beliau menambah, “Kami gembira bekerjasama dengan Asia Insurance, syarikat insurans terkemuka di rantau ini dengan pengetahuan pasaran tempatan mendalam. Yang paling penting, kedua-dua syarikat berkongsi nilai-nilai yang sama, menekankan fokus jangka panjang dan tanggungjawab kepada pemangku kepentingan kami. Usahasama, beribu pejabat di Hong Kong, menandakan tonggak bagi FANHUA dalam usaha kami untuk menubuhkan kehadiran global dan merealisasikan visi kami untuk menjadi platform perkhidmatan kewangan terkemuka yang dikuasai teknologi. Dengan bekerjasama rapat dengan pasukan di Asia Insurance, kami yakin bahawa ekspansi luar negara kami akan mampu mencipta nilai kepada pemegang saham kami dalam jangka panjang.”

Puan Winnie Wong, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif Asia Insurance, berkata, “Kami gembira untuk memasuki perkongsian strategik dengan FANHUA, pemimpin terkenal dalam industri perkhidmatan kewangan. Pengalaman meluas FANHUA dan rekod terbukti dalam sektor agensi insurans, ditambah dengan komitmen yang tidak berbelah bagi kemajuan teknologi, selari dengan sepenuhnya dengan visi kami untuk pertumbuhan dan inovasi. Dengan kehadiran kuat di Hong Kong selama lebih 60 tahun, Asia Insurance sentiasa komited untuk melayani dan memenuhi keperluan pelanggan yang sentiasa berubah. Dengan bergabung tenaga dengan FANHUA, kami yakin bahawa kepakaran bersama kami akan membolehkan kami menyampaikan penyelesaian dan perkhidmatan insurans hayat yang tidak tertandingi kepada pelanggan kami.”

Beliau menambah, “Perkongsian landasan ini menandakan tonggak penting dalam perjalanan kami untuk mengukuhkan kehadiran di rantau ini. Kami gembira untuk bekerjasama rapat dengan FANHUA untuk menyampaikan nilai luar biasa dan meningkatkan standard penyelesaian dan perkhidmatan insurans.”

Mengenai Asia Insurance

Asia Insurance Co., Ltd. ialah anak syarikat milik penuh Asia Financial Holdings Limited (HKSE: 0662) yang ditubuhkan pada 1959. Asia Insurance berakar umbi di Hong Kong selama lebih 60 tahun dan kini antara pengendali insurans umum terkemuka di Hong Kong dengan menyediakan pelbagai produk insurans dengan tumpuan pada perlindungan dan penjagaan. Ia dikenali dengan kekuatan kewangan – modal yang kukuh, likuiditi tinggi dan penarafan Standard & Poor’s “A” untuk Penarafan Kekuatan Kewangan Insurans dan Kredit Penerbit. Ia dipercayai rakan kongsi jangka panjang.

Dengan rangkaian kerjasama dan usahasama berjaya yang luas, Asia Insurance telah membangunkan jangkauan global yang kuat dan meluaskan kehadiran perniagaannya di pelbagai negara seperti China Daratan, Indonesia, Thailand, Kemboja dan Filipina. Dengan memanfaatkan kepakaran tempatan, kami mampu menyampaikan penyelesaian insurans yang disesuaikan dengan keperluan unik setiap pasaran, bertujuan untuk memberikan perlindungan maksimum kepada pelaburan pelanggan kami.

Untuk maklumat lanjut mengenai Asia Insurance Co., Ltd., sila lawati https://www.asiainsurance.hk

Mengenai FANHUA Inc.

Didorong oleh teknologi digital dan kepakaran profesionalnya dalam industri insurans, FANHUA Inc. merupakan pembekal perkhidmatan kewangan bebas terkemuka di China, memberi tumpuan kepada penyediaan perkhidmatan alokasi aset keluarga berasaskan insurans yang meliputi kitaran hidup pelanggan dan platform perkhidmatan serba lengkap untuk ejen jualan individu dan perantara insurans bebas.

Dengan fokus strategik kepada produk insurans hayat jangka panjang, kami menawarkan pelbagai produk insurans, perkhidmatan penyesuaian tuntutan dan pelbagai perkhidmatan nilai tambah untuk memenuhi keperluan pelbagai pelanggan melalui rangkaian jualan yang luas yang diperkasa secara digital dan penyesuaian tuntutan profesional.

Setakat 30 Jun 2023, rangkaian pengedaran dan perkhidmatan kami terdiri daripada 606 cawangan jualan meliputi 23 wilayah, rantau autonomi dan bandar berpusat di China dan 89 cawangan perkhidmatan meliputi 31 wilayah.

Untuk maklumat lanjut mengenai FANHUA Inc., sila lawati http://ir.fanhgroup.com.

Kenyataan Prospektif

Kenyataan prospektif ini mengandungi kenyataan bersifat prospektif. Kenyataan ini, termasuk kenyataan berkaitan prestasi kewangan dan operasi masa depan Syarikat, dibuat di bawah “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaikan Litigasi Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Anda boleh mengenal pasti kenyataan prospektif ini melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “percaya”, “menjangka”, “bertujuan” dan ungkapan serupa. Antara lain, ucapan pengurusan dan bahagian Tinjauan Perniagaan mengandungi kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif ini membabitkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui serta berdasarkan jangkaan, anggapan, anggaran dan projeksi terkini mengenai FANHUA dan industri. Risiko dan ketidakpastian berpotensi termasuk, tetapi tidak terhad kepada, keupayaannya untuk menarik dan mengekalkan ejen yang produktif, terutamanya ejen keusahawanan, keupayaannya untuk mengekalkan hubungan perniagaan yang sedia ada dan membangunkan hubungan baharu dengan syarikat insurans, keupayaannya untuk melaksanakan strategi pertumbuhan, keupayaannya untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran peraturan China yang berubah dalam industri insurans, keupayaannya untuk bersaing dengan berkesan menentang pesaing, variasi suku tahunan dalam prestasi operasinya disebabkan faktor di luar kawalannya dan keadaan makroekonomi di China serta impak berpotensi terhadap jualan produk insurans. Kecuali dinyatakan sebaliknya, semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini bercakap pada tarikh ini, dan FANHUA tidak menanggung obligasi untuk mengemaskini sebarang kenyataan prospektif untuk memantulkan peristiwa atau keadaan semasa atau akan datang, atau perubahan dalam jangkaan, kecuali diperlukan oleh undang-undang. Walaupun FANHUA percaya bahawa jangkaan yang dinyatakan dalam kenyataan prospektif ini adalah munasabah, ia tidak menjamin bahawa jangkaan tersebut akan menjadi tepat, dan pelabur diberi amaran bahawa keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang dijangka.

Sumber: FANHUA Inc.

HUBUNGI: Untuk maklumat lanjut, sila hubungi: 

FANHUA Inc.
Hubungan Pelabur
Tel: +86 (20) 8388-3191
Emel: ir@fanhgroup.com

Asia Insurance Co., Ltd. 

Kiki Ho
Tel: +852 3606 9956
Emel: kikiho@afh.hk