EHang Terus Memacu Operasi dan Pelaksanaan Komersial Sistem Pesawat Udara Tanpa Awak Membawa Penumpang EH216-S

GUANGZHOU, China, 30 Oktober 2023 – EHang Holdings Limited (“EHang” atau “Syarikat”) (Nasdaq: EH), syarikat terkemuka platform teknologi pergerakan udara bandar (“UAM”) di dunia, mengumumkan bahawa Syarikat sedang bergerak ke arah mendapatkan Sijil Pengeluaran (“PC”) dan Sijil Kelayakan Udara (“AC”) untuk EH216-S, sistem Kapal Terbang Tanpa Pemandu (“UAV”) membawa penumpang yang dibangunkan sendiri, dengan sokongan penuh daripada Pentadbiran Penerbangan Awam China (“CAAC”). Di bawah panduan Pentadbiran Wilayah Tengah dan Selatan CAAC, EHang sedang bergerak dengan mantap ke arah mendapatkan PC dan mengeluarkan EH216-S mengikut Sijil Jenisnya (“TC”). Perhatian, kajian dokumentasi dan kebanyakan penilaian definisi dan amalan telah siap, dengan pemeriksaan dan ujian di kemudahan sebelum penghantaran pengeluaran sedang dijalankan. Parti awal UAV membawa penumpang EH216-S mengikut TC dijadualkan keluar daripada jalur pengeluaran dengan penghantaran pelanggan pada suku keempat 2023.

Pada 13 Oktober 2023, CAAC secara rasmi memberikan TC untuk sistem UAV membawa penumpang EH216-S. Proses pensijilan ini merupakan perintis yang berasaskan prinsip-prinsip keintegritan saintifik, penilaian yang teliti dan keselamatan serta keselamatan awam yang utama dan bergerak di dalam rangka kerja berstruktur Peraturan Penerbangan Awam China Bahagian 21 (“CCAR-21”). Dengan mematuhi piawaian kelayakan udara yang ketat yang ditetapkan untuk pesawat beranak, proses keseluruhan TC EH216-S mengambil pendekatan menyeluruh dengan melibatkan diri dalam kajian dan pengesahan multidimensi, multidisiplin, menyeluruh dan sistematik, yang juga menavigasi pelbagai cabaran yang rumit dan halus, menunjukkan ketepatan, ketelitian dan pematuhan berwibawa.

TC EH216-S merupakan yang pertama daripada jenisnya untuk pesawat eVTOL membawa penumpang, mencerminkan bahawa CAAC amat menghargai sifat inovatif sistem UAV dan telah menjalankan penilaian yang teliti dan berkesan untuk metrik prestasinya. Dengan itu, EHang akan terus meningkatkan prestasi produknya dalam pelbagai metrik untuk mencapai tahap keselamatan awam yang lebih tinggi.

Lembar Data Sijil Jenis (“TCDS”), yang dikeluarkan bersama-sama dengan TC, merupakan dokumen penting yang menyertai TCs untuk semua kategori produk penerbangan. Beroperasi di bawah prinsip “risiko progresif”, Syarikat memberi keutamaan kepada operasi selamat dan pertanggungjawaban kepada awam untuk mengelakkan cabaran keselamatan yang tidak dijangka dalam pelbagai situasi sebaik operasi komersial rasmi dimulakan. EHang, mematuhi prinsip konvensional meletakkan sekatan berhati-hati terlebih dahulu dan mengangkat sekatan secara berperingkat seperti prosedur yang diperhatikan dalam pengenalan pesawat baru (seperti had penerbangan laluan, jadual, jaminan operasi untuk operasi komersial pengangkutan udara, dan sebagainya), telah bersetuju dengan CAAC berkenaan sekatan operasi untuk fasa permulaan. EHang akan secara berperingkat mengangkat sekatan operasi ini dengan matlamat mencapai operasi komersil tanpa pemandu yang menyeluruh di kawasan bandar.

Untuk memastikan keselamatan, EHang akan memantau dengan rapat laluan baru semasa fasa pertama operasi komersial. Selain itu, ia akan meletakkan pemerhati tambahan di kawasan yang melepasi garis pandangan operator untuk memenuhi keperluan operasi melepasi garis pandangan (“BVLOS”). EHang akan mengumpulkan lebih banyak pengalaman sambil memastikan keselamatan dalam peringkat awal. Seperti pesawat konvensional yang lepas landas dan mendarat di darat kukuh, UAV membawa penumpang EH216-S tidak akan beroperasi di atas air. Walau bagaimanapun, mengikut keperluan khusus lokasi operasi dan keperluan penetapan laluan, tidak akan ada sekatan terhadap badan air seperti tasik, sungai, pantai dan lain-lain ketika menjalankan pengalaman pelancongan udara dan pemandangan, serta penerbangan rendah lain di beberapa kawasan bandar. Di bawah panduan CAAC untuk “menjalankan operasi ujian sambil maju pensijilan”, UAV membawa penumpang EH216-S telah menyiapkan banyak ujian penerbangan di kawasan ketinggian tinggi, membuktikan keupayaan penuhnya dalam senario sedemikian. Berikutan fasa operasi selamat pertama, EHang akan memperluaskan lagi pelbagai senario operasi dan secara berperingkat memperkenalkan penerbangan BVLOS dan di kawasan ketinggian tinggi.

Encik Huazhi Hu, Pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif EHang berkata, “Keselamatan adalah nadi industri penerbangan. Memastikan pendekatan yang teliti dan sistematik terhadap penyelidikan dan pembangunan, pengeluaran, operasi dan pengurusan kenderaan udara kekal sebagai nilai teras untuk CAAC, EHang dan semua rakan kongsi kami. Kami akan terus berinovasi dan mengekalkan kelebihan terkemuka kami. Menurut piawaian keselamatan dan keperluan kelayakan udara CAAC, kami berkomitmen untuk memastikan keselamatan setiap penumpang dan meletakkan asas kukuh untuk operasi komersial. Memandang ke hadapan, kami akan terus maju operasi penerbangan UAV membawa penumpang dan pelaksanaan komersil penuh untuk mencapai tonggak dalam pembangunan ekonomi rendah ketinggian global.”

Mengenai EHang

EHang (Nasdaq: EH) ialah syarikat terkemuka platform teknologi pergerakan udara bandar (“UAM”) di dunia. Misi kami adalah membolehkan pergerakan udara selamat, autonomi dan mesra alam yang boleh diakses oleh semua orang. EHang menyediakan pelanggan dalam pelbagai industri dengan sistem dan penyelesaian Kapal Terbang Tanpa Pemandu (“UAV”) : pergerakan udara (termasuk pengangkutan penumpang dan logistik), pengurusan bandar pintar, dan penyelesaian media udara. EHang telah mendapat sijil jenis pertama di dunia untuk eVTOL tanpa pemandu daripada Pentadbiran Penerbangan Awam China pada tahun 2023. Sebagai perintis utama teknologi dan penyelesaian komersil UAV di industri pergerakan udara bandar global, EHang terus menjelajahi sempadan langit untuk menjadikan teknologi terbang memberi manfaat kepada kehidupan kita di bandar pintar. Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.ehang.com.

Kenyataan Selamat

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” mengikut definisi “selamat lembaran” Akta Pembaharuan Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “meramalkan”, “bertujuan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “menganggarkan”, “mungkin” dan ungkapan serupa. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan pengurusan, merupakan kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian dalaman. Pelbagai faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berkaitan dengan jangkaan kami mengenai permintaan dan penerimaan pasaran terhadap produk dan penyelesaian kami serta komersialisasi perkhidmatan UAM, hubungan kami dengan rakan kongsi strategik, dan saman semasa dan potensi melibatkan kami. Pengurusan telah menyusun kenyataan prospektif ini berdasarkan jangkaan, anggapan, anggaran dan ramalan semasa mereka. Walaupun mereka percaya jangkaan, anggapan, anggaran dan ramalan ini adalah munasabah, kenyataan prospektif ini hanyalah ramalan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian diketahui dan tidak diketahui, banyak yang berada di luar kawalan pengurusan.

Hubungan Media: pr@ehang.com

Hubungan Pelabur: ir@ehang.com