EHang Berjaya Mendapatkan Sijil Jenis Untuk Sistem UAV Membawa Penumpang EH216-S Yang Dikeluarkan Oleh Pentadbiran Penerbangan Awam China

GUANGZHOU, China, 13 Oktober 2023 – EHang Holdings Limited (“EHang” atau “Syarikat”) (Nasdaq: EH), syarikat teknologi platform mobiliti udara bandar (“UAM”) terkemuka di dunia, mengumumkan bahawa EH216-S, sistem kenderaan udara tanpa pemandu (“UAV”) membawa penumpang yang dibangunkan sendiri, telah memperoleh sijil jenis (“TC”) yang dikeluarkan secara rasmi oleh Pentadbiran Penerbangan Awam China (“CAAC”). Ini menunjukkan bahawa reka bentuk model EH216-S sepenuhnya mematuhi piawaian keselamatan dan keperluan kelayakan udara CAAC, dan bahawa EH216-S layak untuk menjalankan operasi komersial UAV membawa penumpang. Sebagai TC pertama di dunia untuk pesawat elektrik menegak dan lepas landas (“eVTOL”) tanpa pemandu, TC EH216-S tidak sahaja menetapkan piawaian untuk pensijilan kelayakan udara inovatif eVTOL di China dan luar negara, tetapi juga berfungsi sebagai tonggak sejarah penting untuk operasi UAM komersial.

Majlis penganugerahan TC EH216-S telah diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa CAMIC di Beijing pada 13 Oktober, di mana CAAC mengeluarkan TC EH216-S kepada EHang.

Sejak CAAC menerima permohonan TC EH216-S secara rasmi pada Januari 2021, pasukan EHang bekerja rapat dengan CAAC dan pasukannya untuk mengesahkan dan menyemak teknologi pesawat yang canggih. Selepas lebih 1,000 hari dan malam usaha gigih, mereka mengatasi segala kesukaran dan cabaran untuk berjaya melengkapkan semua objektif pensijilan jenis, membuktikan bahawa EHang sepenuhnya mampu mereka, membangunkan dan mengeluarkan produk eVTOL matang secara bebas.

EH216-S merupakan inovasi teknologi dan produk perintis dengan perbezaan ketara dari segi utama seperti seni bina teknikal, konfigurasi, prestasi, fungsi, mod operasi dan persekitaran penerbangan berbanding pesawat konvensional. Bagi pensijilan TC EH216-S, CAAC dan EHang memegang prinsip-prinsip penerbangan abad lalu bersama-sama pendekatan berpusat inovasi, yang melibatkan merumuskan asas pensijilan dan pematuhan reka bentuk khusus untuk ciri-ciri teknikal istimewa EH216-S, untuk menjalankan kerja pensijilan jenis.

Dalam bidang piawaian pensijilan kelayakan udara, CAAC mengumpulkan pakar terkemuka dari pihak berkuasa tempatan, institusi penerbangan dan organisasi penyelidikan, dan secara rasmi menerbitkan Syarat-syarat Khas untuk Sistem UAV EH216-S (”Syarat-syarat Khas”) pada Februari 2022. Di tengah-tengah landskap global di mana peraturan kelayakan udara eVTOL masih berkembang, ia merupakan inisiatif perintis bahawa China telah merumuskan kerangka peraturan kelayakan udara yang ketat dan saintifik untuk sistem UAV membawa penumpang EH216-S. Ini mewakili kepakaran kolektif CAAC, EHang, dan profesional penerbangan tanpa pemandu di seluruh negara, dan menyediakan asas yang kukuh untuk pensijilan kelayakan udara yang lebih cekap dan berskala luas untuk pesawat jenis ini di China dan luar negara.

Semasa proses pengesahan, EH216-S menjalani ujian makmal, darat dan penerbangan yang meluas di makmal dan tapak ujian profesional di pelbagai lokasi di China. Ujian-ujian ini termasuk tetapi tidak terhad kepada prestasi bahan utama, kekuatan struktur, ketahanan api, keselamatan kemalangan, ketoksikan gas, keadaan persekitaran peralatan dan sistem, simulasi perisian, pautan data, stesen kawalan darat, keseluruhan fungsi sistem, keselarasan elektromagnet, prestasi penerbangan dan ciri-ciri kestabilan penerbangan. Proses pengesahan memeriksa komponen, peralatan dan keseluruhan pesawat untuk kecacatan, kesilapan dan gangguan yang diprabuat semasa uji kaji makmal dan ujian penerbangan. Dengan itu, keselamatan, kelayakan udara, prestasi, fungsi, kebolehgunaan dan kebolehpercayaan EH216-S telah dipastikan secara menyeluruh dan ketat melalui lebih daripada 500 item ujian khusus, lebih daripada 40,000 penerbangan ujian untuk penyesuaian, dan ujian kepatuhan formal meliputi 65 kategori utama dan lebih daripada 450 item ujian individu.

Pengalaman dan kepakaran CAAC dalam menjalankan pensijilan kelayakan udara EH216-S memberikan rujukan penting untuk industri penerbangan global dan memainkan peranan penting dalam membentuk peraturan, piawaian dan norma untuk pensijilan kelayakan udara eVTOL tanpa pemandu, berfungsi sebagai rujukan penting bagi industri di seluruh dunia.

Encik Huazhi Hu, Pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif EHang, berkata: “Saya menyampaikan ucapan terima kasih yang tulus kepada CAAC, pasukan pakar, dan semua pekerja EHang atas dedikasi mereka yang tidak mengenal putus asa. Sistem UAV membawa penumpang EH216-S yang dibangunkan sendiri kami akhirnya memenuhi harapan tinggi untuk memperoleh TC pertama di industri eVTOL global, menandakan bab penting dalam sejarah penerbangan awam. Dengan menerima TC ini sebagai loncatan, kami akan melancarkan operasi komersial eVTOL EH216-S tanpa pemandu, dengan mengedepankan keselamatan di atas segala-galanya. Ini akan membolehkan kami untuk bergerak maju secara beransur-ansur ke arah matlamat strategik kami untuk menjadi pengendali platform UAM, dan komited kepada misi kami untuk membolehkan mobiliti udara selamat, autonomi dan mesra alam yang boleh diakses oleh semua orang.”

Mengenai EHang
EHang (Nasdaq: EH) ialah syarikat teknologi platform mobiliti udara bandar (“UAM”) terkemuka di dunia. Misi kami adalah untuk membolehkan mobiliti udara selamat, autonomi dan mesra alam yang boleh diakses oleh semua orang. EHang menyediakan pelanggan dalam pelbagai industri dengan sistem dan penyelesaian kenderaan udara tanpa pemandu (“UAV”), termasuk mobiliti udara (termasuk pengangkutan penumpang dan logistik), pengurusan bandar pintar dan penyelesaian media udara. EHang telah memperoleh sijil jenis tanpa pemandu pertama di dunia daripada Pentadbiran Penerbangan Awam China pada tahun 2023. Sebagai perintis teknologi dan penyelesaian UAV terkini di industri UAM global, EHang terus meninjau sempadan langit untuk memastikan teknologi penerbangan memberi manfaat kepada kehidupan kita di bandar pintar. Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.ehang.com.

Kenyataan Selamat
Kenyataan ini mengandungi pernyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” mengikut “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaharuan Litigasi Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Pernyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “menjangkakan”, “bertujuan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “anggaran” dan pernyataan serupa. Pernyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk pernyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan pengurusan, adalah pernyataan prospektif. Pernyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian dalaman. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan banyaknya daripada apa-apa pernyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berkaitan dengan jangkaan kami mengenai permintaan dan penerimaan pasaran untuk produk dan penyelesaian kami serta komersialisasi perkhidmatan UAM, hubungan kami dengan rakan kongsi strategik, dan litigasi semasa dan potensi melibatkan kami. Pengurusan telah berasaskan jangkaan, anggapan, anggaran dan ramalan ini atas kepercayaan, anggapan dan anggaran mereka yang munasabah. Walaupun mereka percaya jangkaan, anggapan, anggaran dan ramalan ini adalah munasabah, pernyataan prospektif ini hanyalah ramalan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian dalaman yang diketahui dan tidak diketahui, banyak daripadanya di luar kawalan pengurusan. Faktor-faktor ini melibatkan risiko dan ketidakpastian boleh menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian EHang berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi atau pencapaian masa depan yang dinyatakan atau tersirat oleh pernyataan prospektif ini.

Hubungan Media: www.ehang.com.