Data HERE dipilih oleh majoriti pengeluar automotif untuk penyelesaian bantuan kelajuan pintar EU mereka

  • Lebih daripada 50 jenama daripada 21 pengeluar kereta global memilih Peta ISA HERE untuk mematuhi peraturan Bantuan Kelajuan Cerdas EU.
  • Data lokasi dan perisian HERE digunakan dalam 180 juta kenderaan di seluruh dunia.

IAA Mobiliti, Munich – Peraturan Bantuan Kelajuan Cerdas (ISA) Kesatuan Eropah (EU) telah berkuat kuasa sejak Julai 2022, dan majoriti besar pengeluar kereta telah memilih Peta ISA HERE untuk penyelesaian mereka bagi mematuhi peraturan tersebut. ISA adalah sistem dalam kenderaan yang memanfaatkan data had laju untuk memaklumkan, memberi amaran dan menghalang pemandu daripada melebihi had berkanun di mana-mana jalan raya EU.

Peta ISA HERE menyediakan pengeluar kereta yang menjual kenderaan di pasaran EU dengan maklumat had laju yang terkini dan tepat. Ini dicapai melalui proses pembuatan peta dan data pelbagai sumber yang unik oleh syarikat ini. HERE menggabungkan data peta berkualiti tinggi yang ditangkap setiap hari dengan sensor kamera kenderaan, sumber kerajaan tempatan, dan lain-lain, untuk memastikan pemandu mempunyai maklumat had laju yang paling tepat.

Setakat ini, HERE telah menandatangani kontrak dengan 21 pengeluar kenderaan penumpang dan komersial, meliputi 50+ jenama, untuk menggunakan Peta ISA HERE. Jenama termasuk BMW, Jaguar Land Rover, VinFast, IVECO, Scania dan banyak lagi.

Sejak Julai 2022, semua jenis dan model kenderaan penumpang dan komersial baharu yang diperkenalkan di EU mesti dilengkapi dengan penyelesaian ISA. Mulai Julai 2024 dan seterusnya, semua kenderaan yang didaftarkan baharu di EU mesti dilengkapi dengan penyelesaian sedemikian. Di samping itu, menyediakan maklumat kelajuan yang tepat akan membantu pengeluar kereta menerima skor Bantuan Keselamatan yang lebih baik untuk kenderaan mereka di bawah Program Penilaian Kereta Baharu Eropah (NCAP).

“Banyak pengeluar kereta menggabungkan Bantuan Kelajuan Cerdas (ISA) dengan ADAS lain seperti kawalan berjalan laju adaptif (ACC). Kekuatan khusus lapisan peta ISA adalah keupayaan mereka untuk secara berkesan melihat melampaui horizon dan selekoh, membolehkan ACC menyesuaikan kelajuan pemanduan secara proaktif dalam menjangka perubahan had laju, menjamin perjalanan yang lancar dan selesa, sambil tetap mengekalkan kenderaan dalam had kelajuan,” kata James Hodgson, Pengarah Penyelidikan di ABI Research. “Menggabungkan input sensor pelbagai dalam proses gabungan sensor adalah amalan biasa dalam industri automotif, dan membantu pengeluar kereta yakin bahawa sistem keselamatan mereka beroperasi dengan pemahaman jalan yang lengkap dan tepat. Dengan memanfaatkan data peta ISA untuk menyokong sensor kamera aktif, pengeluar kereta boleh mengenal pasti had laju tempatan dengan lebih yakin.”

“Ciri ISA adalah alat penting untuk meningkatkan keselamatan jalan raya. Kami berbangga kerana pengeluar kereta secara besar-besaran memilih Peta ISA HERE dan kami telah berjaya menyumbang kepada penyelesaian yang kini dihomologasikan di pasaran. Ia menunjukkan bahawa peta asas, digabungkan dengan gelung data pelbagai sumber untuk mengekalkan kesegaran, adalah cara untuk memastikan kebolehpercayaan dan prestasi dalam semua keadaan penglihatan yang terjejas akibat persekitaran,” kata Remco Timmer, Naib Presiden Pengurusan Produk di HERE Technologies. “Kenderaan dengan Peta ISA HERE yang dipasang akan mempunyai maklumat had laju yang segar dan tepat, termasuk had bersyarat dan tanda-tanda yang tidak dipaparkan.”

Setakat ini, data lokasi dan perkhidmatan perisian HERE digunakan dalam 180 juta kenderaan di seluruh dunia, dengan lebih daripada 34 juta kereta mempunyai peta dari HERE untuk ADAS dan penyelesaian pemanduan automatik yang dipasang. Platform HERE pada masa ini menyerap data sensor langsung dari anggaran 40 juta kenderaan yang disambungkan untuk menggerakkan peta dan perkhidmatannya untuk navigasi yang disambungkan, sistem bantuan pemandu maju dan penyelesaian pemanduan automatik. Data daripada populasi kenderaan yang besar ini juga membantu HERE mengemas kini had laju secara berterusan dalam peta.

Ketahui lebih lanjut tentang Peta ISA HERE dan visualisasikan data had laju negara EU di: https://www.here.com/platform/intelligent-speed-assistance

Media Contacts
Jordan Stark
+1 312 316 4537
jordan.stark@here.com

Dr. Sebastian Kurme
+49 173 515 3549
sebastian.kurme@here.com

About HERE Technologies
HERE has been a pioneer in mapping and location technology for almost 40 years. Today, HERE’s location platform is recognized as the most complete in the industry, powering location-based products, services and custom maps for organizations and enterprises across the globe. From autonomous driving and seamless logistics to new mobility experiences, HERE allows its partners and customers to innovate while retaining control over their data and safeguarding privacy. Find out how HERE is moving the world forward at here.com.