CENTOGENE Meluaskan Portfolio Diagnostik Multiomik Dengan Pelancaran Penawaran Transkriptomik Terbaru

Penambahan penjujukan transkriptomik menyediakan diagnostik yang lebih baik untuk membolehkan pemahaman penyakit yang lebih lengkap

CAMBRIDGE, Mass. dan ROSTOCK, Jerman dan BERLIN, 10 Okt. 2023 – Centogene N.V. (Nasdaq: CNTG), rakan kongsi sains hayat penting untuk jawapan berdasarkan data dalam penyakit jarang dan neurodegeneratif, hari ini mengumumkan pengembangan MOx, portfolio diagnostik multiomik Syarikat, kini menggabungkan analisis transkriptomik terkini.

MOx 2.0 CENTOGENE adalah penyelesaian multiomik satu langkah yang menggabungkan penjujukan DNA, ujian biokimia, dan kini penjujukan RNA untuk memberi doktor pengujian paling komprehensif.

Transkriptomik memeriksa transkrip untuk mendedahkan corak RNA spesifik mutasi, perbezaan dalam ekspresi gen, dan bagaimana sel dan tisu bertindak balas terhadap perubahan alam sekitar atau fisiologi. Menggunakan penjujukan RNA, gambaran penyakit biologi dan tindak balas terhadap ubat yang lebih lengkap dapat ditubuhkan.

“Penyakit jarang dan neurodegeneratif sering kali membentangkan cabaran diagnostik kompleks, memerlukan pemahaman yang lebih mendalam tentang faktor genetik dan molekul yang bermain,” kata Prof. Peter Bauer, Ketua Perubatan & Genomik Pegawai di CENTOGENE. “Kami faham bahawa genomik sahaja tidak mencukupi, jadi kami telah membangunkan apa yang kami percaya sebagai salah satu penawaran multiomik yang paling komprehensif dan inovatif di pasaran yang membantu pesakit menerima diagnosis yang tepat. Mengambil manfaat transkriptomik, CENTOGENE Biodatabank, dan CentoCard®, MOx 2.0 membolehkan kami menterjemahkan varian ketidakpastian signifikan ke dalam diagnosis yang tepat dan merevolusikan perubatan presisi untuk pesakit penyakit jarang dan neurodegeneratif.”

MOx 2.0 – Paradigma Anjakan dalam Diagnostik Pesakit Dunia Sebenar

Portfolio multiomik dipertingkatkan CENTOGENE terdiri daripada tiga kemas kini bersepadu utama:

Hasil Diagnostik Tertinggi Dengan Transkriptomik

  • Dengan mengintegrasikan penjujukan RNA, gambaran biologi penyakit yang lebih lengkap dapat ditubuhkan, menangkap lebih daripada 60% pesakit yang disyaki mempunyai gangguan genetik, berbanding 40-50% dengan Penjujukan Genom dan Eksom Seluruh biasa

Logistik Yang Diperingkaskan

  • Memanfaatkan CentoCard®, teknologi kad penapis generasi terkini CENTOGENE untuk mengekstrak DNA, RNA, enzim, dan metabolit berkualiti tinggi dari titik darah kering, pengumpulan dan penghantaran sampel telah disederhanakan – memastikan ujian multiomik yang boleh diakses untuk pesakit di seluruh dunia

Wawasan Tanpa Tandingan

  • Memberikan laporan perubatan kelas terbaik berdasarkan bioinformatik, kecerdasan buatan, dan analisis pakar perubatan CENTOGENE Biodatabank dengan lebih 800,000 pesakit diwakili dari lebih 120 negara yang sangat pelbagai, dengan lebih 70% daripada mereka bukan keturunan Eropah. Setakat ini, CENTOGENE Biodatabank telah menyumbang kepada menjana wawasan novel untuk lebih daripada 285 penerbitan semakan rakan sebaya.

Mengenai CentoGenome® MOx 2.0

CentoGenome® MOx 2.0 direka menggunakan Penjujukan Genom Seluruh CENTOGENE teras untuk merangkumi lebih daripada 7,000 penyakit jarang, termasuk lebih daripada 1,400 gangguan metabolisme warisan. Kini termasuk analisis RNA untuk varian pensplaisan, serta ujian pengesahan melalui pengukuran penanda biologi dan analisis aktiviti enzim, CentoGenome® MOx 2.0 menyediakan liputan klinikal yang dipertingkatkan. CentoGenome® termasuk pengesanan pengembangan ulangan yang dikaitkan dengan gangguan neurologi, variasi nombor salinan yang dikaitkan dengan atrofi otot tulang belakang, serta varian penyebab penyakit kompleks yang dikaitkan dengan penyakit Gaucher dan kerentanan terhadap penyakit Parkinson berkaitan GBA1.

Mengenai CentoXome® MOx 2.0

CentoXome® MOx 2.0 dibina di atas asas Penjujukan Eksom Seluruh CENTOGENE dan memanfaatkan penjujukan RNA dan ujian biokimia untuk menilai rantau eksomik serta rantau pensplaisan – mewujudkan pemahaman yang jelas tentang varian penyebab penyakit pada lapisan multi-molekul.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang MOx 2.0 dan portfolio multiomik lengkap CENTOGENE, layari: https://link.centogene.com/mox

Mengenai CENTOGENE

Misi CENTOGENE adalah untuk menyediakan jawapan berdasarkan data yang mengubah kehidupan kepada pesakit, doktor, dan syarikat farmasi untuk penyakit jarang dan neurodegeneratif. Kami mengintegrasikan teknologi multiomik dengan CENTOGENE Biodatabank – menyediakan analisis berdimensi untuk memandu generasi seterusnya perubatan presisi. Pendekatan unik kami membolehkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai untuk pesakit, menyokong pemahaman penyakit yang lebih tepat oleh doktor, dan mempercepatkan serta mengurangkan risiko penemuan ubat sasaran farmasi, pembangunan, dan pengkomersialan.

Sejak penubuhannya pada tahun 2006, CENTOGENE telah menawarkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai – membina rangkaian kira-kira 30,000 doktor aktif. Makmal rujukan multiomik bertauliah ISO, CAP, dan CLIA kami di Jerman memanfaatkan set data Fenomik, Genomik, Transkriptomik, Epigenomik, Proteomik, dan Metabolomik. Data ini ditangkap dalam CENTOGENE Biodatabank kami, dengan lebih 800,000 pesakit diwakili dari lebih 120 negara yang sangat pelbagai, dengan lebih 70% daripada mereka bukan keturunan Eropah. Setakat ini, CENTOGENE Biodatabank telah menyumbang kepada menjana wawasan novel untuk lebih daripada 285 penerbitan semakan rakan sebaya.

Dengan menterjemahkan data dan kepakaran kami ke dalam wawasan yang nyata, kami telah menyokong lebih daripada 50 kerjasama dengan rakan farmasi. Bersama-sama, kami mempercepatkan dan mengurangkan risiko penemuan ubat, pembangunan, dan pengkomersialan dalam penyaringan sasaran dan ubat, pembangunan klinikal, akses pasaran dan pengembangan, serta menawarkan Lesen Biodata CENTOGENE dan Laporan Wawasan untuk membolehkan dunia yang sembuh daripada semua penyakit jarang dan neurodegeneratif.

Untuk menemui lebih lanjut tentang produk, saluran paip, dan tujuan berorientasikan pesakit kami, layari www.centogene.com dan ikuti kami di LinkedIn.

Kenyataan Prospektif

Siaran akhbar ini mengandungi “kenyataan prospektif” dalam erti kata undang-undang sekuriti persekutuan AS. Kenyataan yang jelas tidak bersejarah di sini adalah prospektif, dan perkataan “menjangka,” “percaya,” “terus,” “anggar,” “berniat,” “projek,” “direka untuk,” “berpotensi,” “ramal,” “objektif” dan ungkapan serupa dan kata kerja masa depan atau bersyarat seperti “akan,” “akan,” “sepatutnya,” “boleh,” “mungkin,” “boleh,” dan “mungkin,” atau negatifnya adalah secara umumnya bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan prospektif. Risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui sedemikian, ketidaktentuan, dan faktor penting lain boleh menyebabkan keputusan, prestasi, atau pencapaian sebenar CENTOGENE berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi, atau pencapaian masa depan yang dinyatakan atau tersirat oleh kenyataan prospektif tersebut. Risiko dan ketidakpastian tersebut termasuk, antara lain, keadaan ekonomi dan geopolitik negatif dan ketidakstabilan dan ketidaktentuan di seluruh pasaran kewangan dunia, perubahan yang mungkin berlaku dalam perundangan, peraturan dan dasar kerajaan semasa dan cadangan, tekanan daripada persaingan dan pengkonsolidasian yang semakin meningkat dalam industri kami, perbelanjaan dan ketidakpastian kelulusan kawal selia, termasuk daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah AS, kebergantungan kami kepada pihak ketiga dan rakan kongsi kerjasama, termasuk keupayaan kami untuk menguruskan pertumbuhan, melaksanakan strategi perniagaan kami dan memasuki hubungan pelanggan baru, kebergantungan kami kepada industri penyakit jarang, keupayaan kami untuk menguruskan pengembangan antarabangsa, kebergantungan kami kepada kakitangan utama, kebergantungan kami kepada perlindungan harta intelek, turun naik operasi kami disebabkan kesan kadar pertukaran, keupayaan kami untuk menyelaraskan penggunaan tunai, pematuhan berterusan kami dengan syarat yang dikaitkan dengan instrumen kewangan, keperluan kami akan pembiayaan tambahan, dan keupayaan kami untuk terus sebagai perniagaan yang berterusan, atau faktor-faktor lain. Untuk pendedahan risiko dan faktor-faktor lain yang mungkin menyebabkan keputusan dan hasil sebenar CENTOGENE berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam kenyataan prospektif, sila rujuk laporan CENTOGENE yang paling baru di Fail 20-F dan laporan lain di Komisen Sekuriti dan Bursa AS. Kenyataan prospektif dalam siaran akhbar ini hanya dibuat pada tarikh siaran akhbar ini, dan CENTOGENE menafikan sebarang kewajipan untuk mengemas kini kenyataan prospektif yang terkandung dalam siaran akhbar ini untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh siaran akhbar ini atau untuk mencerminkan kejadian yang tidak dijangka.