Cambrium Memperoleh Dana Bijak €8 Juta untuk Mengkomersialkan Kelas Baru Molekul Prestasi

Pembiayaan benih akan menggerakkan pertumbuhan komersial untuk produk pertama Cambrium, NovaCollTM, dan mempercepat ekspansi ke industri baru

BERLIN, 31 Oktober 2023 — Syarikat sains sintetik Cambrium mengumumkan pembiayaan benih sebanyak €8 Juta, diketuai oleh Essential Capital, bersama-sama dengan SNR, Valor Equity Partners, dan HOF Capital.

Syarikat berpangkalan di Berlin ini membawa molekul baru dengan fungsi yang belum pernah dilihat sebelum ini kehidupan, melalui platform teknologi yang menggabungkan biologi dan pembelajaran mesin untuk memperhebat inovasi produk. Dengan kelas molekul prestasi tinggi yang mampan dan baru, Cambrium sedang mengubah paradigma bahan kimia petrokimia yang beracun dan bahan haiwan yang tidak beretika yang kini dijumpai dalam majoriti produk pengguna. Dengan membawa visi kreatif jenama kehidupan nyata, molekul mereka membolehkan gelombang baru produk asas dari penjagaan kulit hingga pakaian dan kasut.

Awal tahun ini, Cambrium berjaya melancarkan bahan molekul pertamanya, NovaCollTM. Direka untuk penjagaan kulit yang sangat berkesan, NovaCollTM adalah satu-satunya kolagen mikro molekul dan 100% sama dengan kulit yang tersedia di pasaran.

Dana benih akan digunakan untuk menterjemahkan kejayaan awal NovaCollTM ke impak berpanjangan, kerana aktiviti pengeluaran dan komersial Cambrium berskala ke arah penggantian penuh kolagen berasal haiwan tradisional. Pembiayaan itu juga akan mempercepat aliran produk syarikat, dengan molekul untuk aplikasi dan industri baru akan dilancarkan dalam tempoh dua tahun akan datang.

Visi Cambrium untuk masa depan berakar umbi dalam sejarah biologi kita. 500 juta tahun lalu, peningkatan tahap oksigen di atmosfera telah memicu letusan Kambria – peristiwa evolusi terbesar dalam sejarah Bumi. Pada tempoh itu, munculnya molekul kompleks telah mengubah kehidupan di planet kita dari organisma sel tunggal yang mudah ke pelbagai dan kekayaan flora dan fauna yang kita lihat hari ini. Ketua Pegawai Eksekutif Mitchell Duffy percaya bahawa teknologi Cambrium boleh menyuluh letusan molekul serupa merentasi industri, melalui proliferasi bahan dan produk yang melebihi alternatif sambil menjadi mesra alam.

“Kami mengasaskan Cambrium untuk mempercepat kitaran inovasi alam semulajadi, untuk molekul baru yang boleh cepat berskala ke impak material,” kata Duffy. “Saya bangga bahawa kami telah dapat menjana pendapatan bermakna dengan bahan bioindustri pada tahap awal pra-benih, dan bahawa kami telah memenangi sokongan daripada pelabur yang betul untuk peringkat pertumbuhan kami yang akan datang.”

Platform Cambrium dipacu oleh kemajuan yang bertembung dalam AI, automatik, dan sains sintetik, membolehkan pembangunan biomolekul inovatif untuk aplikasi pengguna pada kadar tanpa praseden. Dengan menggunakan pendekatan yang sangat berasaskan data dan automatik, syarikat itu mengkomersialkan molekul pertamanya dalam kurang daripada dua tahun.

“Perkahwinan sains sintetik dan AI sedang menulis semula buku panduan untuk inovasi molekul,” kata Ron Zori di Essential Capital, yang memimpin pusingan pembiayaan. “Cambrium memimpin jalan dalam peralihan lebih luas untuk mengubah suai blok binaan industri, satu molekul pada satu masa. Kami percaya platform biologi komputasi mereka, seperti yang ditunjukkan oleh pembangunan dan pelancaran cepat NovaCollTM, mempunyai keupayaan untuk berulang kali menterjemah inovasi saintifik ke molekul berprestasi tinggi dan mampan menyokong pelbagai sektor, dan kami gembira menjadi sebahagian daripada perjalanan ini.”

Cambrium telah mengumpul €11 juta setakat ini, dengan pembiayaan sebelumnya dari Merantix. Syarikat itu aktif mencari individu yang bersemangat, berani dan bermotivasi untuk menyertai misi mereka untuk membuat bahan yang penting. Peranan tersedia di seluruh kedudukan komersial, operasi dan teknikal utama, dengan maklumat lanjut di: www.cambrium.bio.


Tentang Cambrium:

Misi Cambrium adalah untuk mempercepat peralihan ke ekonomi berasaskan bio menggunakan teknologi rekabentuk molekulnya. Cambrium merekabentuk, berskala dan mengeluarkan blok binaan molekul baru dan berprestasi tinggi untuk penggunaan dalam penjagaan diri, fesyen dan seterusnya. Pasukan antara disiplin saintis, jurutera dan pengasas Cambrium berada dalam misi untuk memanfaatkan kuasa protein. Direkabentuk pada tahap molekul, blok binaan Cambrium menyediakan fungsi yang sebelum ini tidak dapat diakses, membolehkan perintis mencipta produk yang lebih baik untuk manusia, dan planet.

HUBUNGAN MEDIA:

Erin Kim untuk Cambrium 

e@erinheejoon.com