Cabka mencapai jualan sebanyak €144 juta sehingga suku ketiga

Oktober 19, 2023, Amsterdam. Cabka N.V. (bersama-sama dengan anak syarikatnya “Cabka”, atau “Syarikat”), syarikat khusus dalam mengubah sisa plastik sukar dikitar semula ke dalam Inovatif Pengemasan Pengangkutan Boleh Guna (RTP), disenaraikan di Euronext Amsterdam, menerbitkan kemaskini perdagangan untuk suku ketiga 2023, hari ini.

Jualan keseluruhan untuk tiga suku pertama 2023 berjumlah € 144 juta, 6% di belakang tahun lalu (22Q3: € 152 juta), dipacu oleh penurunan € 8 juta dalam jualan segmen bukan strategik. Angka jualan mencerminkan keadaan ekonomi mencabar dengan pelanggan terus mengurangkan stok, dipacu oleh kadar faedah meningkat dan inflasi, dan menangguhkan pesanan lebih besar sepanjang suku, mengakibatkan jualan suku ketiga € 40 juta.

Segmen perniagaan strategik menunjukkan jualan yang sebanding dengan tahun lalu. Berdasarkan trend penurunan harga bahan mentah dan tenaga, kami melaksanakan pembalikan sebahagian harga tertentu yang ditunjuk, menyokong margin.

Cabka mengukuhkan kedudukannya yang kukuh di Eropah dalam Portfolio RTP, naik 2%. Penyelesaian Terkhusus membesar dengan 22% dengan keputusan yang sangat baik terutamanya di AS. Perniagaan ECO berjalan dengan baik dengan pertumbuhan jualan 11%. Perkembangan positif ini diimbangi oleh jualan lemah dalam Pembuatan Kontrak (-15%) dan penurunan 24% dalam RTP AS memantulkan pemulihan jualan yang sangat perlahan selepas banjir.

Untuk suku keempat Cabka mengharapkan pemulihan jualan yang kuat berdasarkan pelancaran pembangunan bersama utama yang diumumkan, seperti CHEP, Continental dan BMW, akan mula beroperasi sepenuhnya.

Perjanjian rangka kerja dua tahun baru dengan Tesla baru-baru ini ditandatangani, akan berkuat kuasa pada 2024.

Berdasarkan asasnya yang kukuh Cabka mengesahkan panduan jangka sederhana1 serta jangkaan tahun penuh 20232, walaupun ke arah bawahan julat yang ditunjukkan untuk 2023.

Jadual Laporan Kewangan 2024

  • Mac 20: Keputusan Pra-Awal 2023
  • April 18: Penerbitan Laporan Tahunan 2023 dan Kemaskini Perdagangan 2024Q1
  • Mei 30: Mesyuarat Agung Tahunan Pemegang Saham
  • Ogos 13: Keputusan Semester Pertama dan Laporan Semester Pertama 2024
  • Oktober 21: Kemaskini Perdagangan 2024Q3

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

David Brilleslijper, Hubungan Pelabur & Media
IR@cabka.com, atau D.Brilleslijper@cabka.com,
+316 109 42514
www.investors.cabka.com

Hubungan Komersial:
info@cabka.com
www.cabka.com

Tentang Cabka

Cabka berada dalam perniagaan mengikitar semula plastik dari sisa pasca-pengguna dan pasca-industri ke dalam pengemasan pengangkutan boleh guna inovatif (RTP), seperti palet dan penyelesaian bekas besar yang meningkatkan kelestarian rantaian logistik. Produk ECO terutamanya terdiri daripada produk pembinaan dan keselamatan jalan raya yang dihasilkan sepenuhnya daripada sisa pasca-penggunaan.

Cabka merupakan pemimpin dalam pendekatan bersepadu menutup gelung dari sisa, kepada pengikiran semula, kepada pembuatan. Disokong oleh pusat inovasinya sendiri, ia mempunyai pengetahuan, keupayaan dan kapasiti industri jarang untuk memanfaatkan sepenuhnya membawa plastik yang dikitar semula ke dalam gelung pengeluaran dengan pulangan menarik. Cabka dilengkapi sepenuhnya untuk mengeksploitasi seluruh rantaian nilai dari sisa kepada produk akhir.

Cabka disenaraikan di Euronext Amsterdam bermula 1 Mac 2022 di bawah tiket CABKA dengan pengenalpastian sekuriti antarabangsa nombor NL00150000S7.

Penafian

Kandungan maklumat ini mungkin mengandungi kenyataan yang merupakan, atau boleh dianggap sebagai, ‘kenyataan prospektif’. Kenyataan prospektif ini mungkin dikenal pasti dengan penggunaan istilah prospektif seperti ‘percaya’, ‘anggaran’, ‘rancangan’, ‘menjangka’, ‘mengharapkan’, ‘bertujuan’, ‘mungkin’, ‘akan’ atau ‘seharusnya’ atau, dalam setiap kes, variasi negatif atau lain mereka atau istilah perbandingan yang setara, atau perbincangan strategi, rancangan, objektif, hasil atau niat masa depan. Kenyataan prospektif mungkin dan sering berbeza secara material daripada keputusan sebenar. Mana-mana kenyataan prospektif mencerminkan pandangan Syarikat terhadap peristiwa masa depan dan tertakluk kepada risiko berkaitan peristiwa masa depan dan risiko, ketidakpastian dan anggapan lain berkaitan perniagaan, keputusan operasi, kedudukan kewangan, likuiditi, prospek, pertumbuhan, atau strategi Syarikat.

Pembaca dinasihatkan untuk tidak menaruh sebarang keyakinan berlebihan terhadap kenyataan prospektif tersebut. Kenyataan prospektif ini hanya berfungsi sebagai maklumat pada tarikh penerbitan maklumat pers ini. Syarikat tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemaskini secara awam maklumat dalam maklumat pers ini, termasuk mana-mana kenyataan prospektif, kecuali diperlukan oleh undang-undang.

Dokumen ini mengandungi maklumat yang layak sebagai maklumat dalaman mengikut Makna Artikel 7(1) Peraturan (EU) No 596/2014 tentang penyalahgunaan pasaran.


1 Panduan jangka sederhana: Pertumbuhan pendapatan pertengahan digit tunggal tinggi; >20% margin EBITDA; ~4% CAPEX penggantian dan penyelenggaraan dan ~20% NWC sebagai peratusan pendapatan; ~30-35% pembayaran dividen daripada keuntungan bersih (€0.15 untuk Tahun Kewangan 2022)

2 Berdasarkan keadaan pasaran mencabar semasa, kami menjangka pendapatan 2023 €200-210 juta dengan pemulihan margin EBITDA ke arah 13-15%

Lampiran

  • 2023-Q3 Kemaskini Perdagangan Cabka