Borqs Technologies sedang memperluas perniagaan peranti IoTnya di Afrika Jualan tahunan berpotensi $30 juta

SANTA CLARA, Calif., Oct. 03, 2023 — Borqs Technologies, Inc. (Nasdaq: BRQS, “Borqs”, atau “Syarikat”), penyedia penyelesaian 5G tanpa wayar dan Internet of Things (IoT) global, hari ini mengumumkan bahawa ia secara aktif terlibat dalam pembangunan perniagaan dengan rakan kongsi untuk mengeluarkan peranti IoT pintar untuk pasaran Afrika. Peranti IoT pintar, terutamanya telefon mudah alih, akan disewa kepada pengguna tempatan di Afrika daripada sebuah syarikat pajakan tempatan. Peranti-peranti ini dibina dengan perisian keselamatan termaju untuk mencegah penipuan dan kecurian.

“Bilangan pengguna mudah alih di Afrika telah berkembang dengan pesat. Walau bagaimanapun, tidak semua pengguna Afrika mampu memiliki peranti IoT pintar. Oleh itu, pajakan peralatan mudah alih adalah penyelesaian yang berdaya maju di pasaran Afrika. Kecekapan Borqs yang luas dalam membangunkan perisian Android dan pembuatan perkakasan membolehkan Syarikat untuk membangunkan perisian keselamatan khas untuk perniagaan pajakan peralatan di Afrika. Sebuah syarikat pembiayaan terkenal di dunia akan bermitra dengan Borqs untuk menstruktur program pajakan yang menarik bagi pengguna Afrika. Selain itu, pembuatan peranti secara tempatan di Afrika dapat membantu mengurangkan cukai import yang ketara. Projek ini berpotensi menghasilkan kira-kira 500,000 unit setahun dan menjana kira-kira $30M dalam jualan untuk Syarikat kami,” kata Pat Chan, Ketua Pegawai Eksekutif Borqs Technologies.

“Afrika juga telah menjadi pasaran telefon bimbit paling pesat berkembang di dunia. Dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini, penggunaan telefon bimbit benua itu telah meningkat pada kadar tahunan 65 peratus, iaitu dua kali ganda purata global. Ini berita baik untuk pelabur telekomunikasi di Afrika…..Pertumbuhan luar biasa ini — pasaran Afrika berkembang hampir dua kali ganda seperti Asia — telah membingungkan para penganalisis dan juga operator perkhidmatan. ITU meramalkan bahawa akan ada 500 juta pengguna menjelang akhir 2025…. Jualan telefon bimbit di Afrika dijangka lebih daripada berganda dalam tempoh lima tahun akan datang. Kenaikan itu dijangka didorong oleh perkembangan ekonomi tempatan dan serantau serta lebih banyak penyedia perkhidmatan melancarkan rangkaian di seluruh rantau ini.” Sumber: The Market for Mobile Phones in Africa. https://www.africa-business.com/features/mobile_phones_africa.html

Menurut Wikipedia, “Teknologi mudah alih di Afrika adalah pasaran yang berkembang pesat. Tiada tempat kesan lebih dramatik daripada di Afrika, di mana teknologi mudah alih kerap mewakili infrastruktur moden pertama dalam apa jua bentuk. Lebih 10% pengguna Internet berada di Afrika. Walau bagaimanapun, 50% orang Afrika mempunyai telefon bimbit dan penembusan mereka berkembang dengan pesat. Ini bermakna bahawa teknologi mudah alih adalah platform terbesar di Afrika, dan boleh mengakses pelbagai kumpulan pendapatan. AppsAfrica melaporkan muat turun Aplikasi Mudah Alih telah melampaui 98 bilion yang merupakan manfaat yang sangat besar bagi pembangun aplikasi mudah alih di Afrika. Akibatnya, ketersediaan telefoni mudah alih yang lebih luas berbanding telefoni tetap, di banyak negara Afrika, kebanyakan lalu lintas Internet melalui rangkaian mudah alih. Contohnya Seychelles, negara Afrika dengan peratusan pelanggan Internet yang lebih besar, di mana kebanyakan pengguna Internet mengakses Internet melalui rangkaian mudah alih.” Sumber: Mobile technology in Africa. https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_technology_in_Africa

Mengenai Borqs Technologies, Inc.

Borqs Technologies (Nasdaq: BRQS, “Borqs”, atau “Syarikat”) adalah pemimpin global dalam perisian dan produk untuk IoT, menyediakan peranti pintar yang disambungkan Android yang boleh disesuaikan, berbeza dan boleh diskalakan dan penyelesaian perkhidmatan awan. Borqs telah mencapai kepimpinan dan pengiktirafan pelanggan sebagai penyedia penyelesaian IoT end-to-end yang inovatif dengan memanfaatkan hubungan rakan kongsi cip strategik serta portfolio perisian dan IP yang luas. Kekuatan unik Borqs termasuk Lesen Android yang membolehkan Syarikat membangunkan pustaka perisian IP yang merangkumi perisian cip, peningkatan Android, penggunaan domain spesifik, dan pengoptimuman prestasi sistem, sesuai untuk produk disesuaikan berskala besar dan kecil, dan juga sedang dalam pembangunan produk 5G untuk telefon dan hotspot.
Laman web: www.borqs.com.

Kenyataan Masa Depan dan Maklumat Tambahan

Siaran akhbar ini termasuk “kenyataan masa depan” yang melibatkan risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dijangkakan. Perkataan seperti “ramalan”, “jangkaan”, “percaya”, “menjangkakan”, “berhasrat”, “anggaran”, “ramal”, “mungkin”, “harus”, “anggaran” dan variasi dan ungkapan serupa bertujuan untuk mengenal pastikan kenyataan masa depan tersebut, tetapi ketiadaan perkataan ini tidak bermakna kenyataan itu bukan masa depan. Kenyataan masa depan sedemikian berkaitan dengan peristiwa atau keputusan masa depan, berdasarkan maklumat yang tersedia pada masa ini dan mencerminkan kepercayaan pengurusan kami pada masa ini. Banyak faktor boleh menyebabkan peristiwa atau keputusan sebenar berbeza secara material daripada peristiwa dan keputusan yang dibincangkan dalam kenyataan masa depan, termasuk kemungkinan bahawa hasil kewangan positif daripada inisiatif seperti yang diterangkan di sini mungkin tidak direalisasikan, dan kesan negatif ke atas rantaian bekalan Syarikat disebabkan ketegangan dalam persekitaran perniagaan antarabangsa mungkin mempunyai kesan ke atas hasil pendapatan dan keputusan operasi keseluruhan, oleh itu pembaca dinasihatkan untuk merujuk kepada Bahagian Faktor Risiko pengemukaan Syarikat dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa untuk maklumat tambahan yang mengenal pasti faktor-faktor penting yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dijangkakan dalam kenyataan masa depan. Kecuali dikehendaki secara jelas oleh undang-undang sekuriti yang berkenaan, Syarikat menafikan sebarang kewajipan untuk mengemas kini sebarang kenyataan masa depan, sama ada disebabkan oleh maklumat baharu, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

Hubungi Pelabur:

Sandra Dou
Naib Presiden Kewangan Korporat
Borqs Technologies, Inc.
IR@borqs.com
www.borqs.com