Blacklane Memasuki Perkongsian Dengan SIXT dan Menutup Pusingan F Siri

  • SIXT melabur jumlah euro yang besar ke dalam Blacklane, menjadikan syarikat itu salah satu pemegang saham pentingnya
  • SIXT dan Blacklane akan sama-sama mendorong pertumbuhan antarabangsa dengan pada mulanya memberi tumpuan kepada Amerika Utara
  • Perkongsian termasuk integrasi perkhidmatan Blacklane ke dalam aplikasi SIXT dan memberi rakan pemandu Blacklane akses kepada kenderaan dan perkhidmatan sambungan SIXT
  • Pelaburan SIXT menandakan penutupan kedua pusingan siri F selepas pelaburan terdahulu oleh Mercedes-Benz Mobility dan Gargash Enterprises

BERLIN, 27 Sept. 2023 – Hari ini, perkhidmatan pemandu global Blacklane mengumumkan perkongsian di bawah mana penyedia perkhidmatan mobiliti berkualiti tinggi antarabangsa terkemuka SIXT akan menjadi salah satu pemegang saham penting Blacklane. Pada masa depan, Blacklane dan SIXT akan bekerjasama untuk memperluas tapak kaki mereka di pasaran antarabangsa, pada mulanya dengan memberi tumpuan khusus kepada Amerika Utara, bagi kedua-dua syarikat pasaran pertumbuhan paling penting.

Perkhidmatan pemandu Blacklane akan tersedia melalui aplikasi SIXT di AS dan pasaran antarabangsa lain pada 2024, menawarkan Blacklane sebagai pilihan mobiliti premium tambahan di platform tersebut. Perkongsian ini juga akan memberi manfaat kepada kedua-dua syarikat melalui misalnya memanfaatkan keupayaan armada SIXT dan perkhidmatan sambungan. Ini akan menawarkan tetamu dan rakan pemandu pilihan kenderaan dan perkhidmatan yang lebih luas.

“Kami di SIXT komited untuk menyediakan penyelesaian mobiliti premium dalam perkhidmatan sewa kereta, perkongsian kereta, langganan, dan teksi. Kami mengalu-alukan Blacklane sebagai rakan kongsi tambahan yang berharga dalam ekosistem mobiliti kami dan berharap untuk secara bersama mewujudkan sinergi untuk perniagaan kami dengan perkongsian ini”, kata Nico Gabriel, Ketua Pegawai Operasi (COO) di SIXT.

“Kami sangat gembira dapat memenangi SIXT sebagai rakan kongsi dan pelabur kami dalam pusingan pendanaan ini”, kata Dr. Jens Wohltorf, CEO dan Pengasas Bersama Blacklane. “Pengalaman luas mereka dalam industri pengangkutan darat dan perjalanan, digabungkan dengan kepakaran kami dalam perkhidmatan pemandu premium, mewujudkan ikatan yang kuat yang akan mendorong pertumbuhan global kedua-dua syarikat dan inovasi serta memperkukuh kedudukan Blacklane sebagai pemimpin industri.”

Pelaburan ini menandakan penutupan kedua pusingan pendanaan siri F Blacklane, memberikan Blacklane pelaburan euro jutaan yang besar pada penilaian kira-kira 50% lebih tinggi daripada sebelumnya pada 2020. Pusingan pertama siri F ini disokong oleh pelabur terkemuka Mercedes-Benz Mobility dan Gargash Enterprises, mendorong pertumbuhan Blacklane di Timur Tengah.

Dengan penyelesaian pusingan Siri F ini, Blacklane bersedia untuk memperkuat kedudukannya sebagai pemimpin global dalam pengangkutan darat premium. Datang dari tempoh yang sangat berjaya di mana Blacklane menggandakan pendapatan pada tahun 2022 tahun demi tahun, syarikat kini merancang untuk mempercepatkan pertumbuhannya dengan melabur dalam perkhidmatan baru seperti program City to City-nya, menghubungkan kawasan metropolitan melalui 127 laluan di 11 negara. Pusingan pendanaan ini juga akan menyumbang kepada perluasan basis pekerja Jerman dan global Blacklane sebanyak 300 orang, mendorong pertumbuhan syarikat dan memperkuat lagi kehadirannya di pasaran domestik serta luar negara.

Di samping itu, pendanaan ini akan menyokong usaha kelestarian Blacklane dengan melaksanakan penyelesaian mobiliti inovatif. Syarikat komited untuk menyampaikan 15% perjalanannya dengan kenderaan elektrik menjelang akhir 2023, dan 50% menjelang 2025. Blacklane juga mengimbangi semua perjalanan kembali ke penubuhannya pada 2011.

SIXT menyertai pelabur terkemuka seperti Mercedes Benz Mobility, Al Fahim Group, Gargash Enterprises, b2venture dan Alstin Capital, yang semuanya menunjukkan keyakinan terhadap model perniagaan dan jangkaan pertumbuhan Blacklane.

Klik di sini (https://www.blacklane.com/en/press/presskit/) untuk memuat turun kit akhbar.

MENGENAI BLACKLANE
Kami Blacklane, penyedia perkhidmatan pemandu premium global. Misi kami adalah untuk mewujudkan ketenangan minda sebenar untuk tetamu yang mementingkan dengan menyampaikan pengalaman sempurna di seluruh dunia untuk mengilhami masa depan yang lebih baik. Blacklane menawarkan pemindahan lapangan terbang, perjalanan Bandar ke Bandar, pilihan mobiliti Dalam Bandar dan perkhidmatan pemandu mengikut jam di lebih 50 negara di seluruh dunia, sama ada ditempah awal atau Atas Permintaan. Sama ada untuk perniagaan atau keseronokan, Blacklane dan 300 pekerjanya serta ribuan rakan pemandu mempunyai perkhidmatan pengangkutan premium yang betul untuk anda. Dengan mengubah cara orang bergerak, kami membuka peluang baru untuk penyedia pemandu kami dan menetapkan standard industri untuk perlindungan iklim dalam industri pelancongan. Tempah di www.blacklane.com atau muat turun apl kami.

Untuk pertanyaan media global Blacklane, sila hubungi:

Blacklane GmbH
Radmila Palová
press@blacklane.com

Sebuah gambar mengiringi pengumuman ini tersedia di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/1b6b304c-915d-4057-897f-f6ed288fd8ba