BioNTech Memperluaskan Portfolio Klinikal Onkologi Fasa Akhir dengan Permulaan Ujian Fasa 2 Lain dengan Imunoterapi Spesifik Neoantigen Individual Berdasarkan mRNA dalam Indikasi Barah Baru

  • Pengenalan Fasa 2 membina data daripada ujian klinikal Fasa 1 menilai keselamatan dan keterimaan autogene cevumeran (BNT122, RO7198457) dalam kombinasi dengan penyekat imun checkpoint anti-PD-L1 atezolizumab dan rawatan kemoterapi piawai bagi pesakit dengan karsinoma duodenum pankreas resekal (PDAC)
  • Ujian klinikal Fasa 2 dijangka akan merekrut kira-kira 260 pesakit dengan PDAC di lokasi ujian klinikal awal di Amerika Syarikat, diikuti Eropah dan rantau Asia Pasifik
  • Ini adalah ujian klinikal peringkat lanjut ketiga dengan calon produk berasaskan platform vaksin kanser individual BioNTech iNeST bertujuan untuk merawat pesakit dengan tumor pepejal dalam indikasi yang mempunyai keperluan perubatan yang tinggi

MAINZ, Jerman, 19 Oktober 2023 BioNTech SE (Nasdaq: BNTX, “BioNTech” atau “Syarikat”) hari ini mengumumkan bahawa pesakit pertama telah dirawat dalam ujian klinikal Fasa 2 menilai keberkesanan dan keselamatan autogene cevumeran (juga dikenali sebagai BNT122, RO7198457) dalam karsinoma duodenum pankreas (PDAC) yang telah dijalankan pembedahan. PDACs adalah tumor pepejal dengan prognosis yang buruk ditunjukkan dalam kadar kelangsungan hidup keseluruhan 5 tahun hanya 8-10%1,2, kadar kekambuhan yang tinggi3 dan pilihan rawatan yang terhad.

Autogene cevumeran, yang sedang dibangunkan bersama oleh BioNTech dan Genentech, sebuah ahli kumpulan Roche, adalah calon vaksin kanser individual yang mengekodkan sehingga 20 mutasi khusus kanser pesakit yang dipilih untuk kecekapan mereka untuk berkhidmat sebagai neoantigen. Neoantigen adalah protein yang dihasilkan oleh sel kanser yang berbeza daripada protein yang dihasilkan oleh sel sihat. Rawatan ujian bertujuan untuk memacu tindak balas imun yang diarahkan oleh neoantigen terhadap tumor individu pesakit.

Ujian klinikal terbuka, berpusat pelbagai, rawak Fasa 2 (NCT05968326), disokong oleh Genentech, akan menilai keberkesanan dan keselamatan autogene cevumeran dalam kombinasi dengan penyekat imun anti-PD-L1 atezolizumab dan kemoterapi berbanding piawai rawatan kemoterapi semasa (mFOLFIRINOX). Ujian Fasa 2 dijangka akan merekrut 260 pesakit dengan PDAC, yang tidak menerima rawatan anti-kanser sistemik sebelum ini dan tidak menunjukkan sebarang bukti penyakit selepas pembedahan. Ujian ini akan dijalankan di pelbagai lokasi di Amerika Syarikat, diikuti Eropah dan rantau Asia Pasifik. Titik akhir utama adalah jangka hayat bebas penyakit. Titik akhir sekunder termasuk kadar jangka hayat bebas penyakit, kelangsungan hidup keseluruhan, kadar kelangsungan hidup keseluruhan dan profil keselamatan.

Pengenalan Fasa 2 berasaskan data daripada ujian klinikal Fasa 1 tunggal pusat (NCT04161755) menilai kombinasi autogene cevumeran (BNT122, RO7198457), atezolizumab, dan kemoterapi (mFOLFIRINOX) pada pesakit dengan PDAC yang telah dijalankan pembedahan. Data awal ujian Fasa 1 telah dibentangkan pada Persidangan Tahunan American Society of Clinical Oncology (“ASCO”) pada Jun 2022 dan keputusan kajian lengkap baru-baru ini diterbitkan dalam Nature, menunjukkan profil keselamatan yang menggalakkan dan tindak balas sel T yang ketara yang boleh berkorelasi dengan penangguhan kekambuhan PDAC.

“PDAC adalah jenis tumor di mana kadar kekambuhan selepas pembedahan sangat tinggi pada hampir 80%. Kajian Fasa 1 baru-baru ini telah menunjukkan bahawa vaksinasi neoantigen individual adalah praktikal untuk jenis tumor ini dengan beban mutasi yang rendah dan mikropersekitaran yang menindas daya tahan 3. Kami telah menilai mutasi kanser sejak permulaan ujian klinikal pertama berdasarkan teknologi mRNA kami pada tahun 2014 dengan hipotesis bahawa mereka boleh menjadi sasaran yang sesuai untuk vaksin kanser individual,” kata Prof. Özlem Türeci, M.D., Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Perubatan di BioNTech. “Ujian Fasa 2 akan memberikan data tambahan sama ada pendekatan kami dengan autogene cevumeran mempunyai potensi untuk memberikan manfaat kepada pesakit dalam situasi keperluan perubatan yang tinggi ini. Matlamat kami adalah untuk mencegah kekambuhan dan dengan itu memastikan penyakit dikendalikan pada peringkat terawal yang mungkin.”

Autogene cevumeran (BNT122, RO7198457) adalah sebahagian daripada kolaborasi strategik global BioNTech dan Genentech untuk membangunkan, menghasilkan dan memasarkan vaksin kanser individual berasaskan mRNA yang baru, yang bermula pada 2016. Autogene cevumeran kini sedang dinilai dalam pelbagai indikasi tumor pepejal, termasuk Ujian Fasa 2 (NCT04486378) dalam rawatan adjuvant untuk karsinoma duodenum pankreas yang telah dijalankan pembedahan, satu kajian konsep bukti (NCT03815058) autogene cevumeran dalam kombinasi dengan pembrolizumab dalam rawatan baris pertama melanoma maju dan ujian Fasa 1a/b dalam tumor lokal maju atau metastatik (NCT03289962). Ujian Fasa 2 autogene cevumeran pada pesakit dengan PDAC adalah ujian peringkat lanjut ketiga berasaskan platform vaksin kanser individual iNeST BioNTech.

Tentang karsinoma duodenum pankreas (PDAC) yang telah dijalankan pembedahan
PDAC tergolong dalam punca utama kematian berkaitan kanser di Amerika Syarikat4 dengan kira-kira 90% pesakit meninggal dunia dalam tempoh dua tahun selepas diagnosis5. Kombinasi pengeluaran melalui pembedahan dan kemoterapi sitotoksik sistemik telah menunjukkan penambahbaikan hasil klinikal, namun, walaupun dengan pembedahan, kadar kekambuhan masih tinggi, dan kelangsungan hidup keseluruhan 5 tahun hanyalah kira-kira 20%6 bagi pesakit yang menjalani pembedahan diikuti rawatan kemoterapi adjuvant (“ACT”) dan hanya 8-10%1,2 bagi mereka yang tidak menerima ACT. Oleh itu, terdapat keperluan perubatan yang tinggi untuk rawatan baru bagi pesakit dengan PDAC yang telah dijalankan pembedahan. Calon vaksin imunoterapi neoantigen khusus individual (“iNeST”) autogene cevumeran (BNT122, RO7198457)