BioNTech akan Memaparkan Pelbagai Kemajuan Program di Perhimpunan Kongres ESMO 2023

  • Program-program terkini termasuk data baharu untuk rawatan CAR-T dan sel T ex-vivo yang diuji, ADC baharu, vaksin mRNA vaksin kanser off-the-shelf FixVac, dan antibodi berspesifik bi.
  • Data baharu daripada rawatan CAR-T autologous BioNTech BNT211 menunjukkan potensi pendekatan inovatif Syarikat menggabungkan rawatan CAR-T sel autologous menargetkan Claudin-6 (“CLDN6”) dengan vaksin mRNA penguat CAR-T mengandungi CLDN6 (“CARVac”)
  • Data fasa 1 pertama manusia daripada kajian fasa 1/2 dengan calon ADC generasi seterusnya menargetkan Trop-2 BNT325 (DB-1305) dalam tumor metastatik maju/lanjut menunjukkan isyarat keberkesanan awal dan profil keselamatan yang dapat dikawal
  • BioNTech maju program klinikal utama ke peringkat pembangunan lanjut sambil memperkukuhkan saluran klinikal stadium klinikal dengan potensi sinergi

MAINZ, Jerman, Oktober 16, 2023 BioNTech SE (Nasdaq: BNTX, “BioNTech” atau “Syarikat”) akan membentangkan data merentasi saluran paip onkologi, meliputi pelbagai jenis tumor pepejal dan mekanisme tindakan baharu, di Kongres Persatuan Eropah untuk Onkologi Molekul (“ESMO”) 2023 di Madrid, Sepanyol dari 20 hingga 24 Oktober 2023. Kemas kini akan menampilkan pembentangan lisan dan poster untuk lima calon paipan klinikal BioNTech merentasi kelas ubat Syarikat, yang terdiri daripada imunoterapi berasaskan mRNA, terapi sel, terapi protein, dan molekul kecil.

“Penyertaan tahun ini di ESMO menekankan potensi alat perubatan tepat BioNTech untuk rawatan indikasi tumor pepejal dengan keperluan perubatan tinggi, di mana banyak pesakit masih kurang terlayani,” kata Prof. Özlem Türeci, M.D., Pengasas dan Ketua Pegawai Perubatan BioNTech. “Kami bertujuan untuk membangunkan dan menggabungkan imunoterapi inovatif untuk pesakit pada fasa penyakit yang berbeza, yang kami percaya boleh meningkatkan kebarangkalian kejayaan terapi, mengurangkan risiko timbulnya mekanisme perlawanan sekunder dan membuka potensi populasi pesakit yang lebih besar.”

Tajuk utama program klinikal BioNTech yang akan dibentangkan di Kongres ESMO 2023:

Terapi Sel

  • BioNTech akan membentangkan data baharu terapi CAR-T autologus Claudin-6 (CLDN6) BNT211 (NCT04503278), termasuk data menunjukkan potensi menggabungkan sel CAR-T ini dengan vaksin mRNA penguat CAR-T mengandungi CLDN6 (“CARVac”).
  • Data awal fasa 1 kajian manusia pertama BioNTech dengan BNT221 (NCT04625205), terapi sel T neoantigen khusus yang dihasilkan secara peribadi, akan dibentangkan. Keputusan awal menunjukkan profil keselamatan yang boleh dikawal dan pengurangan tumor dalam beberapa pesakit dengan melanoma maju atau metastatik yang telah dirawat dengan anti-PD-1 dan anti-CTLA4.

Terapi Protein

  • Syarikat akan membentangkan data fasa 1 pertama manusia BNT325 (DB-1305) (NCT05438329), konjugat antibodi-ubat (“ADC”) generasi seterusnya menargetkan Trop-2 yang dibangunkan bersama Duality Biologics. Data awal dengan calon ini menunjukkan keberkesanan awal yang menggalakkan dan profil keselamatan yang boleh dikawal dalam pesakit dengan kanser paru-paru sel tidak kecil lanjut/metastatik (NSCLC).

Imunoterapi berasaskan mRNA

  • Poster dalam progres akan memberi maklumat mengenai ujian EMPOWERVAX Lung 1 Fasa 2 sedang berjalan (NCT05557591), yang sedang dijalankan bersama Regeneron, menilai keberkesanan dan keselamatan calon vaksin kanser off-the-shelf BioNTech BNT116 dalam kombinasi dengan cemiplimab berbanding cemiplimab sahaja dalam rawatan barisan pertama pesakit dengan NSCLC maju lanjut dan ekspresi PD-L1 ≥50%.

Selain itu, BioNTech juga akan membentangkan data pra-klinikal daripada program BNT314 (GEN1059) yang dibangunkan bersama Genmab. BNT314 (GEN1059) adalah calon antibodi berspesifik baharu bertujuan meningkatkan tindak balas imun antitumor melalui aktiviti EpCAM-bergantung 4-1BB agonis. Dalam kajian pra-klinikal, BNT314 (GEN1059) meningkatkan aktivasi, proliferasi dan fungsi efektor sel T in vitro dan ex vivo dan mempromosikan aktiviti antitumor in vivo. Ujian Fasa 1/2 dirancang bermula awal 2024 dan akan menilai keselamatan dan aktiviti antitumor awal calon ini pada pesakit dengan tumor pepejal maju atau metastatik.

BioNTech telah menubuhkan saluran paip onkologi berpelbagai stadium klinikal lebih daripada 25 program dalam indikasi tumor pepejal dengan keperluan perubatan tinggi, termasuk tujuh program dalam kajian Fasa 2 lanjut dan satu calon dalam ujian Fasa 3 penting. BioNTech sedang maju program utama Syarikat ke peringkat pembangunan lanjut sambil memperkukuhkan saluran stadium klinikal dengan potensi sinergi, dengan tujuan untuk menyampaikan generasi onkologi kemajuan seterusnya.

Abstrak penuh boleh didapati di laman web Kongres ESMO. Klik di sini untuk maklumat lanjut mengenai calon paipan BioNTech.

Butiran Pembentangan Penuh:

Pembentangan terakhir
Calon: BNT211
Tajuk Sesi: Pembangunan Terapeutik
Tajuk Abstrak: “BNT211-01: Keputusan peringkat sementara daripada kajian dos peningkatan berulang sel CAR-T CLDN6 yang dihasilkan dengan proses automatik ± Vaksin mRNA Penguat Sel CAR-T Mengandungi CLDN6 (CARVac)”
Nombor Abstrak: LBA35
Tarikh: Isnin, 23 Oktober 2023
Masa: 4:30-6:00 PM CET

Sesi kertas proffered
Calon: BNT221
Tajuk sesi: Imunoterapi Ujian
Tajuk Abstrak: “NTC-001: Satu kajian fasa I untuk menguji keselamatan dan keberkesanan BNT221, produk sel T neoantigen khusus yang tidak diubah suai, pada pesakit dengan melanoma maju atau metastatik”
Nombor Abstrak: 1017O
Tarikh: Isnin, 23 Oktober 2023
Masa: 10:15-11:40 AM CET

Poster
Calon: BNT325 (DB-1305)
Tajuk Sesi: Pembangunan Terapeutik
Tajuk Abstrak: “DB-1305 (konjugat antibodi-ubat [ADC] menargetkan Trop-2) pada pesakit dengan tumor pepejal maju: Keputusan klinikal awal daripada kajian Fasa 1/2a”
Nombor Poster: 689P
Tarikh: Isnin, 23 Oktober 2023

Calon: BNT116
Tajuk Sesi: NSCLC. metastatik
Tajuk Abstrak: “Satu kajian fasa 2 cemiplimab ditambah BNT116 berbanding cemiplimab sahaja dalam rawatan barisan pertama pesakit dengan kanser paru-paru sel tidak kecil maju lanjut dengan ekspresi PD-L1 ≥50%”
Nombor Poster: 1503TiP
Tarikh: Isnin, 23 Oktober 2023

Calon: BNT314 (GEN1059)
Tajuk Sesi: Imunoterapi Ujian
Tajuk Abstrak: “DuoBody-EpCAMx4-1BB agonis untuk meningkatkan tindak balas imun antitumor: Data pra-klinikal daripada BNT314 (GEN1059)”
Nombor Poster: TBC
Tarikh: Isnin, 23 Oktober 2023