Berita Kilat: OKX Ventures Terbitkan Laporan Mengenai ‘Menganalisis Masa Lalu, Masa Kini dan Masa Depan Abstraksi Akaun’

SINGAPURA, 2 Okt. 2023 — OKX Ventures, lengan pelaburan syarikat teknologi Web3 terkemuka OKX, telah mengeluarkan kemas kini untuk hari 3 Oktober 2023.

OKX Ventures Menerbitkan Laporan tentang ‘Menganalisis Masa Lalu, Masa Kini dan Masa Depan Abstraksi Akaun’

OKX Ventures hari ini mengeluarkan laporan penyelidikan terbarunya bertajuk ‘Menganalisis Masa Lalu, Masa Kini dan Masa Depan Abstraksi Akaun.’

Laporan ini menawarkan pandangan mendalam tentang teknologi abstraksi akaun (AA) Ethereum, yang menyederhanakan transaksi kripto dengan memungkinkan penciptaan akaun dompet Web3 yang menyembunyikan butiran teknikal rantaian blok di sebalik antara muka dan pengalaman pengguna yang lebih mudah diakses. Ia meneroka kes guna utama teknologi AA, memberikan contoh projek utama di pasaran dan mencadangkan dua penyelesaian utama untuk pembangunan masa depan AA dalam persekitaran rantaian pelbagai.

Penemuan penting dari laporan termasuk:

 • Daripada 520,000 akaun AA yang didaftarkan pada Ethereum, Arbitrum, Optimism dan Polygon, 80% telah dicipta dalam dua bulan terakhir. Secara khusus, rantaian blok Polygon dan Optimism telah mengalami pertumbuhan yang ketara.
 • Kes guna utama teknologi AA termasuk keupayaannya untuk menyederhanakan operasi pengguna dan meningkatkan kebolehgunaan dompet kontrak pintar. Ia juga mampu meningkatkan pengalaman NFT Web3, seperti dengan memungkinkan pemantauan pasaran automatik dan menyederhanakan proses perdagangan dengan AA. Di samping itu, pasaran sosial dan permainan boleh mendapat manfaat daripada AA dengan mengoptimumkan infrastruktur identiti dan mengurangkan kerumitan operasi permainan rantaian.
 • Pasaran AA terdiri daripada dua peserta utama: dompet kontrak pintar dan penyedia infrastruktur pihak ketiga.
  • Dompet kontrak pintar dengan cepat mengintegrasikan Cadangan Penambahbaikan Ethereum (EIP) 4337, memungkinkan ciri-ciri seperti pemulihan sosial dan abstraksi gas. Sementara itu, penyedia pihak ketiga, seperti StackUp dan Biconomy, menawarkan penyelesaian Bundler dan Paymaster untuk pengalaman pengguna optimum.
   • ‘Bundlers’ adalah nod khas yang memantau mempool alternatif operasi pengguna, dengan mengikat operasi pengguna dari beberapa penghantar ke dalam satu transaksi supaya mereka boleh dilaksanakan pada rantaian blok.
   • Dengan AA, tanggungjawab untuk membayar fi ini diserahkan kepada komponen berasingan yang disebut Paymaster. ‘Paymaster’ memastikan dana yang diperlukan tersedia untuk menampung kos gas yang berkaitan dengan melaksanakan ‘operasi pengguna’, objek transaksi semu yang membolehkan AA berfungsi tanpa memerlukan perubahan lapisan konsensus kepada Ethereum dan Rantaian Lapisan-2 yang menyokong ERC-4337.
 • Dalam jangka pendek, fokus utama pasaran AA adalah untuk mengembangkan dan mewujudkan perkongsian dengan penyelesaian Lapisan-2. Matlamat jangka sederhana adalah untuk melaksanakan Bundler dan Paymaster modular, menggunakan SDK dan meningkatkan pengalaman pengguna. Dalam jangka panjang, penukaran akaun dimiliki secara luaran (EOA) ke dompet kontrak pintar akan menjadi bidang tumpuan utama.
 • Pasaran AA mempunyai potensi pertumbuhan yang besar, dengan kemungkinan dompet kontrak pintar mencapai sehingga 310 kali saiz pasaran semasa. Walau bagaimanapun, inovasi, pembangunan perniagaan dan model pemonetan lanjut diperlukan untuk membuka potensi ini.

Untuk membaca laporan penuh, klik di sini.

Nota: Penemuan laporan adalah berdasarkan analisis data sedia ada dari pelbagai sumber, termasuk Dune, Paradigm dan 4337Mafia. Untuk senarai penuh sumber laporan, semak senarai rujukan di sini.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
Media@okx.com

Mengenai OKX Ventures

OKX Ventures adalah lengan pelaburan pertukaran kripto kedua terbesar mengikut jumlah dagangan dan syarikat teknologi Web3 OKX, dengan komitmen modal awal USD 100 juta. Ia memberi tumpuan kepada meneroka projek rantaian blok terbaik pada skala global, menyokong inovasi teknologi rantaian blok tepi hadapan, menggalakkan perkembangan sihat industri rantaian blok global, dan melabur dalam nilai struktur jangka panjang.

Melalui komitmennya untuk menyokong usahawan yang menyumbang kepada pembangunan industri rantaian blok, OKX Ventures membantu membina syarikat inovatif dan membawa sumber dan pengalaman sejarah global ke projek rantaian blok.

Ketahui lebih lanjut mengenai OKX Ventures di sini.

Penafian

PENGUMUMAN INI DISEDIAKAN HANYA UNTUK TUJUAN MAKLUMAT. IA TIDAK BERTUJUAN UNTUK MEMBERI SEBARANG NASIHAT PELABURAN, CUKAI, ATAU UNDANG-UNDANG, DAN TIDAK BOLEH DIANGGAP SEBAGAI TA