BellaSeno Persembahan Aliran Kerja Pengeluaran Baru untuk Skafold Tulang Berbentuk Tiga Dimensi yang Diubah Suai, Dicetak 3D

  • Presentasi di Kongres Ortopedi dan Traumatologi Jerman (DKOU)
  • Rawatan defek tulang segmen besar dengan rangka yang boleh larut
  • Aliran kerja terkini untuk reka bentuk dan pembuatan rangka tulang berasaskan individu

Leipzig, Jerman, 30 Oktober 2023 – BellaSeno GmbH, sebuah syarikat perubatan berpiawaian ISO 13485 yang membangunkan rangka yang boleh larut menggunakan teknologi pembuatan tambahan, hari ini mengumumkan bahawa Syarikat telah membentangkan data baharu mengenai reka bentuk dan pembuatan rangka tulang berasaskan individu yang dicetak 3D, boleh larut untuk rawatan defek tulang segmen di Kongres Ortopedi dan Traumatologi Jerman (DKOU) yang baru-baru ini.

BellaSeno merupakan antara syarikat pertama yang membentangkan aliran kerja yang mematuhi MDR (Peraturan Peranti Perubatan) dan disahkan ISO 13485 untuk reka bentuk dan pembuatan rangka polikaprolakton boleh larut, berasaskan individu yang dicetak 3D untuk rawatan defek tulang segmen bersama-sama dengan penanaman tulang autolog (RIA Reamer Irrigator Aspirator atau tulang bersel).

Tajuk penyampaian “Aliran kerja separa automatik untuk reka bentuk dan pembuatan rangka tulang berasaskan individu yang dicetak 3D boleh larut untuk rawatan defek tulang segmen besar selagi mematuhi peraturan MDR” menggariskan potensi rangka boleh larut BellaSeno untuk menyembuhkan defek tulang segmen besar (> 5cm saiz). Bagi kecederaan besar ini, pembinaan biologi menggunakan konsep berlian lebih dipilih. Ia menyediakan untuk aplikasi sel osteogenik bersama-sama rangka. Rangka diperlukan untuk mengekalkan penanaman tulang autolog dalam kedudukan untuk vaskularisasi tulang dan pemulihan tulang yang optimum. Rangka yang dihasilkan oleh pembuatan tambahan daripada polimer boleh larut mewakili peluang yang sangat menarik untuk menghasilkan rangka berasaskan individu berlubang terbuka.

Berikutan indikasi pakar, pengasingan digital CT dilakukan dengan pembinaan 3D. Defek tepat ditakrifkan dan, mengikut arahan pakar bedah rawatan, BellaSeno mencipta reka bentuk berorientasi anatomi untuk mengisi defek. Ini diikuti dengan penyesuaian pelbagai parameter untuk menyesuaikan kesesuaian dan prestasi mekanikal rangka. Bergantung sama ada rangka akan digunakan bersama-sama osteosintesis plat atau tanpa paku, ciri-ciri tambahan diserapkan. Pemodelan penyepuhan lebur (FDM) akan digunakan sebagai teknik pencetakan 3D kerana ia menawarkan kelebihan biomekanikal dan ekonomi yang jelas berbanding teknik lain (contohnya, Pencairan Laser Pemilihan SLS). Prototaip dihantar ke pakar untuk membekukan reka bentuk dan kemudian diuji biomekanikal sebelum pembuatan rangka di bawah keadaan bilik bersih dengan pemprosesan selepas dan sterilisasi.

“Aliran kerja khusus ini membolehkan proses pembuatan sangat cepat dan berpatutan untuk rangka berasaskan individu sambil mematuhi piawaian peraturan tertinggi,” kata Dr. med. Tobias Grossner, Ketua Pegawai Perubatan BellaSeno. “Bergantung kepada sifat yang diperlukan rangka, produk boleh menyerap daya statik tidak boleh dilentur secara menegak sehingga 4,000 N atau penyingkiran sehingga 1cm di bawah beban sehingga 1,000N dengan cara dikawal tanpa pecah. Ini menghasilkan generasi baru rangka tulang prestasi tinggi yang sesuai untuk pembinaan biologi defek tulang besar.”

Platform pembuatan BellaSeno yang disahkan ISO 13485 direka untuk memenuhi keperluan rangka tisu lembut hingga tulang dan membolehkan pengeluaran implan perubatan steril berasaskan individu dan bukan berasaskan individu.

###

Mengenai BellaSeno
BellaSeno GmbH ditubuhkan pada tahun 2015 dan beribu pejabat di kampus BioCity di Leipzig, Jerman, dengan anak syarikat di Brisbane, Australia. Syarikat sedang membangunkan implan pembinaan semula tisu lembut dan tulang baharu yang boleh larut yang dihasilkan melalui pembuatan tambahan (pencetakan 3D) di bawah pensijilan ISO 13485. Syarikat telah menerima sokongan kewangan yang besar daripada pelabur swasta serta daripada Bank Pembangunan Saxony (SAB), Dana Pembangunan Wilayah Eropah (EFRE), Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Jerman (BMBF) dan kerajaan Australia.

Hubungi BellaSeno
BellaSeno GmbH
Dr. Mohit Chhaya
mohit.chhaya@bellaseno.com
Tel.: +49 176 2283 9583

Perhubungan Media
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Rakan Utama
info@akampion.com
Tel. +49 40 88 16 59 64
Tel. +49 30 23 63 27 68