ArcosJet Dilantik Sebagai Pengedar Sah ArcosJet untuk Lilium Jet di Timur Tengah

DUBAI, United Arab Emirates, Oct. 31, 2023 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas landas dan pendaratan menegak pertama sepenuhnya elektrik (eVTOL), telah menandatangani perjanjian yang melantik ArcosJet DMCC (“ArcosJet”), pemimpin Dubai dalam brokerage kapal terbang perniagaan, sebagai pengedar berkuasa eksklusif untuk jualan persendirian Lilium Jet di Emiriah Arab Bersatu (UAE), Israel, dan Republik Cyprus. Perjanjian itu termasuk bayaran yuran komitmen kepada Lilium dan memberi ArcosJet eksklusiviti pada jualan persendirian. Dengan perjanjian ini, ArcosJet menjadi pengedar pertama Lilium di Timur Tengah dan pengedar kelimanya secara global.

ArcosJet dan Lilium bercadang untuk mengumumkan butiran lanjut mengenai perkongsian mereka pada Tahunan Pameran Udara Dubai tahun ini, yang akan berlangsung dari 13 November hingga 17 November. Syarikat-syarikat juga merancang untuk mempamerkan Lilium Jet bersama-sama di acara tersebut.

“Di ArcosJet, kami menghargai misi Lilium kerana kami melihat potensi yang besar dalam pasaran eVTOL yang sedang berkembang – terutamanya untuk kapal terbang jet, dan kami bersyukur Lilium bekerjasama dengan kami. Kami yakin bahawa menggabungkan pengalaman kami dalam menjual kapal terbang konvensional dengan ciri-ciri sosioekonomi UAE, Israel dan Republik Cyprus boleh menjadikan rantau ini sebagai pemimpin dalam jualan dan operasi jet revolusi Lilium,” komen Mikhail Alenkin, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif ArcosJet.

Sebastien Borel, Ketua Pegawai Komersial di Lilium, berkata: “Timur Tengah menawarkan peluang yang besar untuk eVTOL dan kami bangga untuk menambah rakan yang boleh dipercayai dan berpengalaman untuk menjual dan mengendalikan Lilium Jet di rantau ini. ArcosJet mempunyai portfolio yang menakjubkan untuk urus niaga yang berjaya, pengetahuan mendalam dalam pengurusan fleet kapal terbang dan rangkaian industri yang besar untuk membantu pesanan tetap jet eVTOL kami. Zaman penerbangan mampan baru sedang tiba dan kami bangga untuk membakar laluan di sini bersama rakan-rakan kami yang menyokong aspirasi kami terhadap teknologi dan pasaran baru.”

Lilium Jet adalah jet lepas landas dan pendaratan menegak sepenuhnya elektrik. Ia direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, profil bunyi rendah, prestasi tinggi, tanpa emisi operasi, dan khusus dibina untuk sambungan rantau. Lilium Pioneer Edition Jet adalah model pertama yang dirancang untuk Lilium Jet dan akan selesa duduk empat penumpang, dengan jarak penerbangan tanpa henti anggaran 175 km dan kelajuan 250 kph. Penerbangan pertama berawak untuk kapal terbang yang mematuhi jenis dijadualkan pada akhir 2024, dengan pensijilan jenis dijangka pada akhir 2025 dan penghantaran dijangka bermula pada 2026.

Maklumat Hubungan Media ArcosJet:
+971 58 674 3641
pr@arcosjet.com

Maklumat Hubungan Media Lilium:
Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luaran
+41794325779
press@lilium.com

Maklumat Hubungan Pelabur Lilium:
Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur
investors@lilium.com

Mengenai Lilium

Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau berkelajuan tinggi dan mampan untuk orang dan barang. Menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan pendaratan menegak sepenuhnya elektrik, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah, dan prestasi tinggi dengan tanpa emisi operasi, Lilium mempercepatkan pengurangan karbon udara. Bekerja dengan pakar aerangkasa, teknologi dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan tanda kepentingan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium sebanyak 800+ orang termasuk kira-kira 450 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menghantar beberapa kapal terbang paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015 dengan ibu pejabat dan kemudahan pengeluaran di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Mengenai ArcosJet

Diasaskan pada tahun 2014, ArcosJet telah menjadi salah satu broker kapal terbang perniagaan terkemuka dengan kehadiran kuat di Timur Tengah, Eropah, CIS dan seluruh dunia, dengan portfolio puluhan urus niaga kapal terbang antarabangsa yang berjaya dengan kepakaran khusus dalam segmen jet kapal terbang perniagaan besar dan jangka panjang. Menjelang awal 2020-an, syarikat telah meluaskan portfolio perniagaannya kepada projek industri penerbangan, perwakilan kapal terbang baharu, operasi helikopter & eVTOL dan infrastruktur.

Pernyataan Pandangan Masa Depan Lilium

Kenyataan berita ini mengandungi beberapa pernyataan pandangan masa depan tertentu dalam makna undang-undang sekuriti Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan, (ii) pasaran dan industri yang Kumpulan Lilium beroperasi atau bercadang untuk beroperasi, (iii) ciri-ciri yang dijangka dan spesifikasi Lilium Jet, (iv) jangkaan masa untuk komersialisasi dan pelancaran perniagaan Kumpulan Lilium dalam fasa-fasa, termasuk jangkaan masa untuk penerbangan berawak pertama, menerima pensijilan jenis, dan penghantaran awal Lilium Jet, dan (v) perkongsian Kumpulan Lilium dengan ArcosJet dan jualan prospektif Lilium Jets di UAE, Israel, Republik Cyprus, dan seluruh dunia. Pernyataan pandangan masa depan ini umumnya dikenal pasti oleh kata-kata “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “masa depan”, “berniat”, “di landasan”, “merancang”, “sepatutnya”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Pernyataan pandangan masa depan adalah ramalan, projeksi dan pernyataan lain mengenai peristiwa masa depan berdasarkan jangkaan pengurusan terbaik semasa mengenai peristiwa masa depan dan didasarkan kepada andaian dan risiko dan ketidakpastian yang tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa. Peristiwa sebenar atau keputusan mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam pernyataan pandangan masa depan dalam kenyataan akhbar ini termasuk (tetapi tidak terhad kepada) risiko bahawa Lilium mengalami kelewatan dalam memperoleh, atau gagal memperoleh, pensijilan jenis untuk Lilium Jet di Eropah, Amerika Syarikat dan/atau pasaran lain di mana ia menjalankan atau bercadang untuk menjalankan aktiviti jualan, serta risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan Lilium N.V. dengan Suruhanjaya Sekuriti Amerika Syarikat (SEC), termasuk dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan Lilium N.V. untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, yang difailkan dengan SEC, dan bahagian yang serupa bertajuk dalam fail SEC Lilium lain, kesemuanya boleh didapati di www.sec.gov. Pernyataan pandangan masa depan hanya berlaku pada tarikh dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak mengambil kira pernyataan pandangan masa depan secara berlebihan-lebihan, dan Kumpulan Lilium menganggap tiada obligasi untuk, dan tidak bercadang untuk, mengemas kini atau mengkaji semula pernyataan pandangan masa depan ini, sama ada kerana maklumat baharu, peristiwa masa depan atau sebaliknya.