Andes Umumkan Ketersediaan Umum Pemproses Vektor Multicore AndesCoreTM RISC-V AX45MPV yang Baharu

Hsinchu, Taiwan, 7 Sept. 2023 – Andes Technology, pembekal terkemuka pemproses teras RISC-V 32/64-bit berkecekapan tinggi dan berkuasa rendah dan Ahli Pengasas Utama RISC-V International, hari ini dengan bangganya mengumumkan ketersediaan umum pemproses vektor pelbagai teras berprestasi tinggi AndesCoreTM AX45MPV. AX45MPV adalah generasi ketiga siri pemproses vektor pemenang anugerah AndesCoreTM. Dilengkapi dengan unit pemprosesan vektor RISC-V berkuasa dan keupayaan pelaksanaan selari, ia mensasarkan aplikasi dengan jumlah data yang besar seperti ADAS, inferens dan latihan AI, AR/VR, multimedia, robotik, dan pemprosesan isyarat.

Andes dan Meta memulakan kerjasama pada AI pusat data dengan teras vektor RISC-V sejak awal 2019*(Lihat Keterangan). Andes kemudiannya melancarkan AndesCoreTM NX27V, menandakan tonggak penting sebagai teras pemproses vektor RISC-V komersial industri pertama dengan keupayaan menjana sehingga 4 hasil vektor 512-bit (VLEN) per kitaran, pada akhir 2019. Ia segera menarik perhatian pasukan reka bentuk SoC di seluruh dunia yang bekerja pada pemecut AI, dan telah mendaratkan lebih sedozen projek AI pusat data. Sejak itu, teras pemproses vektor RISC-V telah menjadi pilihan untuk vendor ML dan AI.

Dengan matlamat untuk meningkatkan ketumpatan pengiraan, AX45MPV memperluaskan keupayaan isu dua laluan 8 peringkat paip, sokongan Linux dan pelbagai teras AX45MP dengan unit pemprosesan vektor berkuasa yang diwarisi dan dipertingkatkan daripada pendahulunya, NX27V. Walaupun AX45MPV pada dasarnya adalah pemproses aplikasi Linux dengan keupayaan AI gred pusat data, sokongannya untuk Linux dan pelbagai teras boleh dikeluarkan untuk membentuk pemproses pengiraan yang cekap dan berkuasa dalam elemen pemprosesan (PE) susunan pengiraan besar. Keupayaan isu dua digabungkan dengan sehingga 6 hasil vektor 1024-bit (VLEN) per kitaran dalam AX45MPV boleh menyediakan lebih daripada 3X prestasi berbanding pendahulunya. Untuk mengeksploitasi sepenuhnya kuasa pengiraan yang lebih tinggi, AX45MPV menawarkan dua antara muka ingatan 1024-bit. Pilihan ingatan vektor tempatan bersaiz tinggi (HVM) yang baru menyediakan 1 atau 2 port bank HVM, ideal untuk muat/simpan vektor, dan enjin DMA luaran untuk memindahkan cebisan data secara latar belakang melalui Port Akses HVM berasaskan AXI. Bagi tugas pengiraan yang memerlukan kawalan koprosesor bersepadu bersama pemindahan data, Port Penstriman Andes (ASP) yang serba boleh yang tersedia sejak pemproses vektor Andes pertama adalah penyelesaian terbaik. Dengan menggabungkan port ASP dan port HVM, pemproses itu secara efektif menggandakan jalur lebar ingatannya dengan, katakanlah, mampu memuatkan 2 data vektor per kitaran. AX45MPV juga menyokong ACE (Andes Custom ExtensionTM) terkini, yang memudahkan pelanggan untuk mewujudkan instruksi vektor gaya RISC-V mereka sendiri. Sebagai contoh, ACE boleh digunakan untuk mempercepatkan fungsi matematik tak linear seperti SoftMax pada Transformer AI.

“Andes telah berkhidmat kepada pelanggan AI pusat data sejak 2019 dengan seni bina Vektor RISC-V dan telah mengumpul pengalaman kaya. Dilengkapi dengan unit vektor 1024-bit yang berkuasa, sokongan Linux dan pelbagai teras yang cekap, dan konfigurasi yang serba boleh, generasi ketiga pemproses vektor Andes AX45MPV direka khusus untuk Model Bahasa Besar (LLMs). Dengan lonjakan aplikasi AI generatif pada 2023, kami melihat AX45MPV mengambil tempat utama dalam segmen AI dan Pembelajaran Mesin di luar Awan.” kata Dr. Charlie Su, Presiden dan CTO Andes Technology.

Beberapa pelanggan dari Asia dan Amerika Utara telah melesenkan AX45MPV, dan lebih banyak sedang menilainya. Aplikasi mereka meliputi pelbagai dari awan hingga ke tepi. Pakej produk piawai AX45MPV, tanpa sokongan Linux, tersedia serta-merta. Pakej produk majuannya akan datang dengan sokongan Linux dan akan tersedia pada Q4 2023.

Mengenai Andes Technology

Berkhidmat selama lapan belas tahun dan sebagai Ahli Pengasas Utama RISC-V International, Andes adalah syarikat awam tersenarai (TWSE: 6533; SIN: US03420C2089; ISIN: US03420C1099) dan pembekal utama penyelesaian IP teras pemproses tertanam 32/64-bit berprestasi tinggi/berkuasa rendah, dan menjadi pendorong utama dalam menjadikan RISC-V arus perdana. Keluarga CPU V5 RISC-V Andes merangkumi dari teras 32-bit kecil hingga pemproses Tertib Luar 64-bit canggih dengan DSP, FPU, Vektor, Linux, superscalar, dan/atau keupayaan multi/many-core. Menjelang akhir 2022, jumlah kumulatif SoC Andes-EmbeddedTM telah melebihi 12 bilion. Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.andestech.com. Ikuti Andes di LinkedIn, Twitter, Bilibili dan YouTube! !

*Keterangan: MTIA: First Generation Silicon Targeting Meta’s Recommendation Systems, ISCA ’23: Proceedings of the 50th Annual International Symposium on Computer Architecture, June 2023

HUBUNGI: Hsiao-Ling Lin
Pengurus Marcom,
Andes Technology Corp.
hllin@andestech.com