Andes Technology Perkenalkan Terusan Andes D23 dan N225 Menjadi Peneraju Generasi Baharu Teknologi Pemproses RISC-V Padat, Berprestasi dan Selamat

Hsinchu, Taiwan, Oktober 17, 2023 — Andes Technology, pembekal terkemuka untuk inti pemproses RISC-V 32/64-bit berkecekapan tinggi dan berkuasa rendah serta ahli pengasas Premier yang terkemuka di RISC-V International, dengan bangganya mengumumkan pelancaran terbaru mereka — inti AndesCoreTM D23 dan N225 untuk RISC-V. Direka khas untuk memenuhi keperluan dinamik Internet of Things (IoT) dan sistem terbenam, inti-inti ini merupakan manifestasi komitmen Andes yang tidak berbelah bagi menyediakan teknologi terkini untuk dunia yang saling berhubung.

Inti D23 dan N225 telah direka dengan teliti dengan menjadikan kekompakan, kecekapan prestasi, penggunaan kuasa rendah, fleksibiliti, dan keselamatan sebagai keutamaan. Inti-inti ini membolehkan pembuat cip dan peranti sistem-di-papan untuk memenuhi permintaan pasaran yang semakin meningkat sambil mengurangkan penggunaan kuasa dan memastikan keselamatan sistem yang kukuh.

Andes mengumumkan N22 popular, inti AndesCore 2-peringkat paip RISC-V RV32I/EMAC ISA pada Februari 2019, menyasarkan pemprosesan terbenam dalam dan mempunyai prestasi 3.95 Coremark/MHz dan 1.8 DMIPS/MHz. D23 dan N225 adalah reka bentuk baru dengan mikroarsitektur baharu dan sokongan terkini untuk eksten RISC-V (butiran di bawah) untuk menawarkan prestasi lebih baik, saiz kod lebih kecil, dan lebih banyak sokongan keselamatan. Mereka menyediakan laluan migrasi yang baik untuk pelanggan yang ingin menaik taraf reka bentuk N22 mereka atau memulakan reka bentuk baharu hari ini.

Ciri-ciri Utama Bersama Inti AndesCore D23 dan N225:
Sokongan Eksten RISC-V Terkini: N225 melaksanakan eksten RISC-V RV32 IMACBZce tidak berprivillej dan mod Mesin/Pengguna serta Perlindungan Memori Fizikal Mempertingkat (ePMP). D23 turut menyokong eksten FDKP (Titik Tetap Tunggal/Ganda, Kriptografi Skalar dan SIMD/DSP draf), dan CMO (Operasi Pengurusan Kek). D23 juga dilengkapi dengan mod Pengawas dan sPMP (PMP berkaitan) berkaitan untuk keselamatan lebih tinggi.

Saiz Kompak: Kedua-dua inti mempunyai reka bentuk sangat kompak dengan paip 3-peringkat, terutamanya menyokong isu arahan tunggal dengan beberapa keupayaan isu ganda. Ini menjadikannya sangat sesuai untuk aplikasi IoT dan terbenam yang terhad kepada ruang dan ingatan, termasuk aksesori, sensor, dan peranti rumah pintar.

Prestasi Tinggi: Kedua-dua inti mencapai prestasi puncak dalam kelas masing-masing, dengan skor ujian rujukan cemerlang seperti 4.55 (D23) dan 4.4 (N225) Coremark/MHz, dan 2.08 (D23) dan 1.92 (N225) DMIPS/MHz. Mereka mampu beroperasi pada frekuensi tinggi merentasi pelbagai nod teknologi seperti hampir 800 MHz pada 28nm, menyediakan kuasa pemprosesan yang diperlukan untuk peranti IoT pinggiran dengan permintaan prestasi dan ciri yang semakin meningkat.

Pengurusan Kuasa: Kedua-dua inti menyokong teknologi pengurusan kuasa maju seperti PowerBrake dan Menunggu-Untuk-Gangguan (WFI) dan Menunggu-Untuk-Acara (WFE), memastikan hayat bateri yang lebih lama untuk banyak jenis peranti IoT tanpa kabel.

Saiz Kod Kecil: N22 sudah menawarkan saiz kod puncak dengan teknologi CoDenseTM Andes. Dengan penambahan eksten RISC-V Zce untuk pengurangan saiz kod, D23 dan N225 mengurangkan 4.4% saiz kod untuk ujian rujukan Embench-IoT, berbanding N22. Ini menyediakan tambahan penjimatan kos ingatan untuk pelanggan Andes.

Kefleksibelan: Kedua-dua inti menawarkan konfigurasi meluas, termasuk pengira berpelbagai saiz untuk prestasi atau kawasan, ramalan cabang statik atau dinamik opsyen, pelbagai kombinasi mod keistimewaan, Ingatan Tempatan arahan dan data dengan saiz 1 KB hingga 512 MB, dan antaramuka debug JTAG 2-way atau 4-way. Reka bentuk boleh menyesuaikan ciri-ciri ini untuk menangani keperluan aplikasi khusus.

Kemudahan Integrasi SoC: Untuk mempermudahkan integrasi ke reka bentuk Sistem-di-Papan (SoC), kedua-dua inti menyokong sama ada Pengawal Gangguan Tempatan Inti (CLIC) untuk SoC CPU tunggal atau Pengawal Gangguan Peringkat Plat (PLIC) untuk SoC CPU berbilang, pelbagai pilihan antaramuka AMBA, jam mesin persendirian atau jam mesin peringkat plat, dan antaramuka jejak arahan.

Selain ciri-ciri berkongsi di atas dan sokongan terkini untuk eksten RISC-V, inti D23 mempunyai keupayaan tambahan termasuk ingatan cache arahan dan data dibina-dalam, dan perlindungan ralat but kesilapan bagi semua ingatan cache dan ingatan tempatan. Ia juga boleh menyepadukan dengan berkesan dengan ACE (Andes Custom Extension) yang berkuasa untuk menyokong arahan khusus untuk Pergerakan Domain-Khusus (DSA) dan mempunyai laluan kerja untuk menyertakan turunan keselamatan fungsian. Keupayaan diperluaskan ini membuka peluang untuk D23 melayani segmen lebih luas dalam aplikasi automotif dan kawalan perindustrian.

Dr. Charlie Su, Presiden dan CTO Andes Technology, menyatakan semangatnya terhadap pelancaran inti ini, dengan berkata: “D23 dan N225 merupakan titik perubahan penting dalam komitmen kami untuk menyediakan penyelesaian inovatif untuk segmen IoT dan terbenam. Dengan reka bentuk kompak, kecekapan kuasa, dan ciri-ciri keselamatan yang kukuh, inti-inti ini dijangka akan menetapkan piawaian baharu dalam industri. Kami percaya ia akan membolehkan pereka dan pembangun mencipta produk terkini yang mampu berkembang dalam dunia IoT yang pesat berubah.”

D23/N225 telah dilesenkan dan beberapa syarikat sedang menilai mereka dengan aktif. Ciri-ciri keseluruhan akan dibangunkan dan disampaikan dalam dua fasa. Untuk maklumat lanjut mengenai inti ini, sila lawati laman web Andes Technology.

Mengenai Andes Technology
Beroperasi selama 18 tahun dan ahli pengasas Premier yang terkemuka di RISC-V International, Andes merupakan syarikat awam (TWSE: 6533; SIN: US03420C2089; ISIN: US03420C1099) dan pembekal utama untuk inti pemprosesan RISC-V berprestasi tinggi/kuasa rendah. Famili inti RISC-V V5 Andes merangkumi inti 32-bit kecil hingga pemproses 64-bit luar giliran maju dengan DSP, FPU, Vektor, Linux, superskalarnya, dan/atau keupayaan inti berbilang/banyak. Sehingga akhir 2022, jumlah isi padu SoC terbenam Andes-EmbeddedTM telah melepasi 12 bilion. Untuk maklumat lanjut, sila lawati https://www.andestech.com. Ikuti Andes di LinkedIn, Twitter,