Amaris B. Clinic Perkenalkan Wawasan Unik Dari 554 Pesakit Ginekomastia Di Singapura

Data kajian pertama melibatkan kutipan dan analisis data pesakit secara meluas yang dijalankan oleh Dr Ivan Puah dan pasukannya di Klinik Amaris B. di Singapura, data 554 pesakit ginekomastia mendedahkan prevalensi ginekomastia yang lebih tinggi dalam pesakit dengan indeks jisim badan (BMI) yang lebih tinggi dan kaitannya dengan keparahan keadaan tersebut.

Singapura, 25 Oktober 2023 — SINGAPURA, Oktober 2023 — Dr Ivan Puah, seorang doktor liposuksi dan Pengerusi Jawatankuasa Kajian Rakan Lipo di Singapura, mempunyai hampir dua dekad pengalaman klinikal dalam menangani ginekomastia merentasi profil pesakit yang pelbagai. Pendekatan pembedahan ginekomastia inovatifnya, yang dipanggil 360° GTD®, memodenkan landskap kecantikan lelaki kerana ia bukan sahaja sangat mengurangkan ketelusan pembedahan, kesan dan masa pemulihan tetapi juga secara konsisten menghasilkan kadar kepuasan pesakit yang tinggi. Pengkumulasian pencapaian ini telah membawa Klinik Amaris B. untuk diiktiraf sebagai “Klinik Ginekomastia Tahun ini di APAC” di Anugerah Klinik dan Pusat Perubatan Khusus Asia Pasifik pada Mei 2023.

Tahun ini, Klinik Amaris B. menjalankan analisis meluas terhadap 554 pesakit yang telah menjalani pembedahan ginekomastia oleh Dr Ivan Puah antara Januari 2018 dan Julai 2023. Objektifnya adalah untuk mendedahkan faktor-faktor pelbagai yang menyumbang kepada ginekomastia, memberi cahaya baru kepada keadaan perubatan ini.

Ginekomastia: Gangguan biasa payudara lelaki

Ginekomastia ialah kecacatan payudara lelaki yang biasa dicirikan oleh proliferasi tisu payudara yang tidak normal (kelenjar dan lemak). Keadaan ini boleh timbul secara unilateral atau bilateral, menyebabkan spektrum ketidakselesaan fizikal dan kegelisahan emosi di kalangan individu yang terjejas.

Demografi pesakit ginekomastia di Klinik Amaris B. Singapura

Purata umur 554 pesakit yang berjaya dirawat oleh Dr Ivan Puah untuk ginekomastia dari Januari 2018 hingga Julai 2023 ialah 32 tahun. Pesakit tertua berusia 70 tahun, dan yang terkecil berusia 14 tahun.

Purata BMI pesakit ginekomastia di Klinik Amaris B.

Satu penemuan penting dari analisis data oleh Dr Ivan Puah ialah indeks jisim badan (BMI) purata di kalangan 554 pesakit lelaki ginekomastia kebanyakannya berketurunan Asia ialah dicatat pada purata 25.8, yang mengklasifikasikan mereka dalam kategori “berat berlebihan” di bawah Klasifikasi Status Berat WHO.

BMI Klasifikasi status berat Jumlah pesakit ginekomastia (Jan 2018 – Jul 2023)
≥ 27.5 Gemuk 144
23.0 – 27.5 Berat berlebihan 317
18.5 – 22.9 Normal (julat sihat) 92
< 18.5 Kekurangan berat badan 1

Adakah BMI merupakan faktor risiko ginekomastia?

Terdapat kaitan antara kegemukan atau BMI dengan risiko membangunkan ginekomastia. Ini selari dengan banyak kajian yang menyaksikan hubungan antara pembesaran payudara dan peningkatan BMI. Ini tidak menghairankan kerana kenaikan berat badan menggalakkan aktiviti aromatase dalam lelaki. Aktiviti aromatase ialah aktiviti enzim apabila androgen menukar ke estrogen, lantas menyebabkan ketidakseimbangan hormon, yang kemudiannya akan memacu perkembangan tisu payudara lelaki. Keadaan gemuk juga berkaitan dengan radang kronik, yang boleh mengganggu regulasi hormon lebih lanjut.

Penting untuk diingat bahawa walaupun terdapat kaitan antara kegemukan dan ginekomastia, bukan semua kes ginekomastia berkaitan semata-mata dengan kegemukan. Perubahan fisiologi, ubatan, gangguan hormon, dan keadaan perubatan asas lain juga boleh menyebabkan ginekomastia.

“Dapatan kami tidak sahaja mendedahkan kaitan yang menarik antara indeks jisim badan (BMI) dan kekerapan ginekomastia. Jelas bahawa individu dengan BMI yang lebih tinggi menghadapi kejadian ginekomastia yang jauh lebih tinggi. Dedikasi kami kepada penyelidikan berterusan akan meningkatkan pemahaman kami tentang ginekomastia, faktor risikonya, dan kaitannya dengan BMI, akhirnya memberi sumbangan kepada kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan pesakit kami dan masyarakat luas,” jelas Dr Ivan Puah.

HUBUNGI: Bianca Zen
Klinik Amaris B.
6536 4211
marketing@amaris-b.com