Altera akan mengendalikan FPSO di medan Rosebank

WESTHILL, United Kingdom, 27 Sept. 2023 – Altera Infrastructure gembira untuk mengumumkan bahawa kontrak operasi dan penyelenggaraan dengan Equinor untuk FPSO Petrojarl Knarr kini berkuat kuasa. Kapal ini ditetapkan untuk penggunaan di medan Rosebank dengan kontrak tetap sembilan tahun, dan pilihan melanjutkan sehingga 25 tahun.

Ini menyusul keputusan pelaburan akhir oleh Equinor dan Ithaca Energy untuk memajukan pembangunan Rosebank di UK Continental Shelf dan membina ke atas kontrak sewa kapal kosong yang diumumkan sebelum ini untuk penggunaan semula FPSO.

FPSO Petrojarl Knarr adalah kapal yang sesuai untuk penggunaan semula di perairan yang sukar. Ia adalah aset yang agak baru dan moden, dan ia dibina untuk membolehkan pengelektrikan yang akan mengurangkan pelepasan CO2 operasi serta ciri-ciri tambahan seperti sistem pemulihan wap dan flare tertutup pada FPSO. Kapal mempunyai ruang yang boleh didapati diperuntukkan untuk peralatan elektrik di kedua-dua menara tambat dan di atas dek.

Chris Brett, Presiden Pengeluaran Altera Infrastructure; “Kami berterima kasih kepada Equinor kerana meletakkan keyakinan mereka dalam Altera dan kami bersemangat untuk menunjukkan kecekapan mendalam kami dalam FPSO persekitaran sukar dan solusi pengurangan pelepasan terkini yang tersedia. Altera mempunyai rekod tanpa tandingan dalam operasi FPSO persekitaran sukar dan kami menantikan untuk meneruskan kehadiran jangka panjang kami di kawasan Barat Shetlands melalui pembangunan premier ini untuk Rakan Kongsi Rosebank dan untuk memulakan fasa pelaksanaan projek bersama-sama dengan rakan kongsi utama kami, dalam Aker Solutions dan Drydocks World Dubai.”

Kapal itu kini menjalani kerja lanjutan hayat, pengubahsuaian untuk spesifik medan dan kecekapan tenaga yang dipertingkatkan serta menjadikan FPSO bersedia untuk pengelektrikan di Drydocks World di Dubai. Petrojarl Knarr dibina oleh Samsung Heavy Industries di Korea Selatan dan diserahkan pada tahun 2014. Ia telah beroperasi di medan Knarr sejak 2015 sehingga Mei 2022.

“Visi Altera adalah untuk memimpin industri ke arah masa depan yang mampan – dan ini akan menjadi kerjasama penting dengan Equinor pada apa yang akan menjadi penggunaan semula FPSO yang paling canggih di dunia. Hari ini menandakan tonggak sejarah penting lagi dengan keputusan pelaburan akhir diambil untuk projek pembangunan dan kami bersedia untuk menyampaikan penyelesaian positif untuk dekad akan datang di medan Rosebank”

Ingvild Sæther, CEO, Altera Infrastructure

Mengenai medan
Rosebank adalah medan minyak dan gas di UK yang terletak kira-kira 130 kilometer di luar pantai Kepulauan Shetland di UK, yang mempunyai anggaran 300 juta tong rizab yang berpotensi dipulihkan. Equinor memperoleh pengendalian Rosebank pada tahun 2019 dan sejak itu telah bekerja untuk mengoptimumkan dan matangkan penyelesaian pembangunan untuk medan itu, bersama dengan rakan kongsi Ithaca Energy. Untuk maklumat lanjut mengenai Rosebank, lawati:

www.equinor.com/energy/rosebank

Mengenai Altera Infrastructure
Altera Infrastructure adalah kumpulan perkhidmatan infrastruktur tenaga terkemuka global yang terutamanya memberi tumpuan kepada pemilikan dan pengendalian aset infrastruktur penting di wilayah luar pesisir minyak Laut Utara, Brazil dan Pantai Timur Kanada.

Altera Infrastructure mempunyai aset terkonsolidasi kira-kira AS$3.6 bilion, terdiri daripada sekitar 40 aset luar pesisir, termasuk unit pengeluaran, penyimpanan dan pemindahan apung (FPSO), kapal tangki penghantar, unit penyimpanan dan pemindahan terapung (FSO), towing jarak jauh dan kapal pemasangan luar pesisir dan unit untuk penyelenggaraan dan keselamatan (UMS). Majoriti armada Altera Infrastructure digunakan pada kontrak jangka sederhana yang stabil.

Untuk pertanyaan media sila hubungi Maria Sjöstrand Blücher – media@alterainfra.com