AGBA Sahkan Sekatan Kendiri Dua Pemegang Saham Penting

HONG KONG, 04 Okt. 2023 – AGBA Group Holding Limited (“AGBA” atau “Syarikat”) yang tersenarai di NASDAQ, pemimpin pasar kewangan satu hentian di Hong Kong, mengesahkan penguncian saham secara sukarela oleh dua pemegang saham penting.

Dua pemegang saham penting AGBA, iaitu AGBA Holdings Limited dan Apex Twinkle Limited, yang sahamnya didaftarkan dalam Borang S-1 berkuat kuasa pada 28 Ogos 2023, telah menyatakan bahawa mereka tidak akan menjual saham AGBA mereka untuk tiga bulan akan datang. Kedua-dua pemegang saham ini secara kolektif memegang kira-kira 7.11% modal saham AGBA. AGBA menghargai sokongan dan komitmen berterusan daripada kedua-dua pemegang saham ini.

Sila ambil perhatian bahawa pemegang saham majoriti AGBA, TAG Holdings Limited (“TAG”), pada masa ini memegang 55.5 juta saham biasa AGBA, mewakili 82.3% kepentingan dalam Syarikat. Sejak penyenaraian AGBA pada November 2022, TAG tidak menjual sebarang saham AGBA. TAG kekal komited untuk menyokong AGBA dalam menyampaikan nilai jangka panjang kepada semua pemegang sahamnya.

Encik Wing-Fai Ng, Presiden Kumpulan AGBA menyatakan, “Kami menghargai kepercayaan berterusan pemegang saham terbesar kami terhadap keupayaan AGBA untuk meningkatkan pendapatan kami. Kami akan terus melaksanakan pelan perniagaan kami dengan sewajarnya, sambil membuat perubahan seperti yang diperlukan, seperti pemotongan kos agresif baru-baru ini, untuk membantu kami maju ke hadapan. Kami juga akan terus berusaha untuk membina kepercayaan pelabur melalui komitmen kami terhadap proses pematuhan yang paling ketat dan memastikan bahawa pemegang saham sedia ada dan bakal pada masa depan dikemaskini tentang semua perkembangan korporat kami.”

Visi AGBA melangkaui menjadi sebuah Syarikat berasaskan Hong Kong kerana kami berusaha untuk mengukuhkan diri sebagai pemain global dalam industri perkhidmatan kewangan. Pemilikan dalaman, digabungkan dengan pelantikan baru-baru ini veteran industri Bob Diamond dan perkongsian strategik kami dengan Atlas Merchant Capital LLC, meletakkan AGBA untuk kejayaan dan pertumbuhan jangka panjang.

Untuk maklumat lanjut mengenai semua kemaskini struktur korporat terkini mengenai AGBA, sila layari pautan rasmi di bawah: www.agba.com/ir.

# # #

Penafian Bertanggungjawab

Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif seperti yang ditakrifkan oleh Akta Sekuriti Swasta Litigasi 1995. Kenyataan prospektif termasuk kenyataan berkenaan rancangan, objektif, matlamat, strategi, peristiwa masa depan atau prestasi masa depan, dan andaian asas atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas dan risiko lain yang terkandung dalam laporan yang difailkan oleh Syarikat dengan SEC, tempoh dan keterukan wabak koronavirus baru-baru ini, termasuk kesannya di seluruh perniagaan dan operasi kami. Atas sebab-sebab ini, antara lain, para pelabur dinasihatkan supaya tidak bergantung sepenuhnya kepada mana-mana kenyataan prospektif dalam siaran akhbar ini. Faktor tambahan dibincangkan dalam penyataan Syarikat dengan SEC, yang boleh disemak di www.sec.gov. Syarikat tidak mengambil tanggungjawab untuk menyemak semula kenyataan prospektif ini untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan yang timbul selepas tarikh di sini.

Mengenai AGBA Group:

Ditubuhkan pada tahun 1993, AGBA Group Holding Limited (NASDAQ: “AGBA”) merupakan pemimpin pasar kewangan satu hentian yang terkemuka berdasarkan di Hong Kong yang menawarkan set perkhidmatan kewangan dan produk penjagaan kesihatan yang paling luas di Greater Bay Area Guangdong-Hong Kong-Macao (GBA) melalui ekosistem berasaskan teknologi, membolehkan pelanggan melepaskan pilihan yang paling sesuai dengan keperluan mereka. Dipercayai oleh lebih 400,000 pelanggan individu dan korporat, Kumpulan ini dianjurkan ke dalam empat perniagaan unggul pasaran: Perniagaan Platform, Perniagaan Pengedaran, Perniagaan Penjagaan Kesihatan dan Perniagaan Fintech.

Untuk maklumat lanjut mengenai AGBA, sila layari www.agba.com

Media dan Hubungan Pelabur:

Cik Bethany Lai
media@agba.com/ ir@agba.com
+852 5529 4500
Saluran Media Sosial:
agbagroup
LinkedIn | Twitter | Instagram | Facebook | YouTube