AGBA Group Lantik Bob Diamond sebagai Pengerusi dan Umumkan Atlas Merchant Capital sebagai Penasihat Strategik

HONG KONG, 19 Sept. 2023 – AGBA Group Holding Limited (“AGBA”, “Kumpulan”), penasihat pelaburan terkemuka (setara dengan Penasihat Pelaburan Berdaftar “RIA” di AS) yang tersenarai di NASDAQ dan beribu pejabat di Hong Kong, mengumumkan pelantikan Encik Bob Diamond sebagai Pengerusi Lembaga AGBA, berkuat kuasa serta-merta. AGBA juga telah melantik Atlas Merchant Capital (“Atlas”) sebagai penasihat strategiknya untuk fasa pengembangan seterusnya yang akan datang.

Encik Diamond membawa puluhan tahun pengalaman perkhidmatan kewangan, rekod kepimpinan yang mantap, serta kredibiliti mendalam dalam kewangan global ke Lembaga. Encik Diamond adalah Ketua Pegawai Eksekutif Atlas dan pernah berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Barclays Bank PLC. Atlas adalah firma pelaburan global yang ditubuhkan oleh Encik Diamond dan Encik David Schamis, yang menawarkan strategi pelaburan hutang dan ekuiti untuk melabur dalam pasaran awam dan swasta menerusi kepakaran yang berbeza dalam perkhidmatan kewangan dan pasaran kredit.

AGBA sebelum ini menyatakan bahawa alasan utama penyenaraian di NASDAQ adalah untuk memperluaskan asas produknya dan mewujudkan kehadiran global. Dengan penambahan Encik Diamond, Kumpulan yakin bahawa AGBA akan dapat mempercepatkan pelaksanaan visi strategiknya, menyediakan pentas untuk kejayaan jangka panjang.

AGBA adalah penasihat pelaburan terkemuka Asia (setara dengan Penasihat Pelaburan Berdaftar “RIA” di AS), yang menyediakan nasihat kewangan dan mengedarkan produk insurans hayat dan pengurusan aset kepada individu. Kumpulan ini telah lama mengenal pasti permintaan yang signifikan untuk aset pelaburan unik di Amerika Syarikat daripada pelanggan di seluruh Asia, terutamanya di Kawasan Teluk Raya China. Hubungan penasihat strategik dengan Atlas mewakili tonggak penting bagi AGBA.

AGBA percaya kepada keupayaan dan kekuatan OnePlatform, platform digital bersepadunya untuk pengantara kewangan. Teknologi dan infrastruktur OnePlatform direka dan dibina untuk dipindahkan ke pasaran utama di AS, Kanada dan United Kingdom. Bekerja dalam kerjasama dengan Atlas sebagai penasihat strategik, Kumpulan berusaha memacu pengembangan global OnePlatform melalui pertumbuhan organik, perkongsian strategik, dan pengambilalihan.

Encik Bob Diamond, Rakan Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Atlas Merchant Capital dan Pengerusi AGBA Group berkata: “Saya amat gembira dapat bekerja dengan Wing-Fai dan AGBA serta Atlas Merchant Capital menjadi penasihat strategik. Saya menantikan syarikat kami membesar, bekerja dan melabur bersama-sama.”

Encik Wing-Fai Ng, Presiden Kumpulan, AGBA Group Holding Limited berkata: “Bob, David, Jeroen Nieuwkoop (Ketua Pegawai Strategi kami) dan saya telah mengenali dan bekerja dengan satu sama lain selama berdekad-dekad. Semua kami di AGBA berasa gembira dapat bekerja dengan Bob, David dan pasukan Atlas dalam menangkap pertumbuhan dan memimpin transformasi dalam industri kewangan kami. Adalah satu keistimewaan dapat bekerja dengan mereka sekali lagi. Secara peribadi, tiada apa pun dalam perniagaan yang lebih baik daripada bekerja bersama-sama dengan profesional konsumat yang anda kenali dan percayai.”

Siaran akhbar terkini boleh didapati di laman web Syarikat, sila lawati www.agba.com/ir

# # #

Penafian Bertanggungjawab

Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif seperti yang ditakrifkan oleh Akta Sekuriti Swasta Litigasi 1995. Kenyataan prospektif termasuk kenyataan berkenaan rancangan, objektif, matlamat, strategi, peristiwa masa depan atau prestasi masa depan, dan andaian asas dan lain-lain yang merupakan selain daripada penyataan fakta sejarah. Apabila Syarikat menggunakan perkataan seperti “mungkin,” “akan,” “berhasrat,” “sepatutnya,” “percaya,” “jangka,” “ramal,” “anggar” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara sejarah, ia membuat kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif bukan jaminan prestasi masa depan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan jangkaan Syarikat yang dibincangkan dalam kenyataan prospektif. Kenyataan ini tertakluk kepada ketidakpastian dan risiko termasuk, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut: matlamat dan strategi Syarikat; pembangunan perniagaan masa depan Syarikat; permintaan dan penerimaan produk dan perkhidmatan; perubahan teknologi; keadaan ekonomi; hasil apa-apa prosiding undang-undang yang mungkin dimulakan terhadap kami berikutan penyempurnaan gabungan perniagaan; jangkaan mengenai strategi kami dan prestasi kewangan masa depan, termasuk rancangan perniagaan atau objektif masa depan, prestasi prospektif dan peluang serta pesaing, hasil, penetapan harga produk, perbelanjaan operasi, tren pasaran, kecairan, aliran tunai dan penggunaan tunai, perbelanjaan modal, dan keupayaan kami untuk melabur dalam inisiatif pertumbuhan dan mengejar peluang pengambilalihan; reputasi dan jenama; kesan persaingan dan penetapan harga; peraturan kerajaan; turun naik dalam keadaan ekonomi dan perniagaan am di Hong Kong dan pasaran antarabangsa yang rancang untuk dilayani dan andaian yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana yang tersebut di atas dan risiko lain yang terkandung dalam laporan yang difailkan oleh Syarikat dengan SEC, tempoh dan keterukan wabak koronavirus baru-baru ini, termasuk kesannya di seluruh perniagaan dan operasi kami. Atas sebab-sebab ini, di kalangan lain, para pelabur dinasihatkan untuk tidak bergantung sepenuhnya pada mana-mana kenyataan prospektif dalam siaran akhbar ini. Faktor tambahan dibincangkan dalam pengemukaan Syarikat dengan SEC, yang boleh disemak di www.sec.gov. Syarikat tidak mengambil tanggungjawab untuk menyemak semula kenyataan prospektif ini untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh di sini.

Mengenai AGBA Group:
Ditubuhkan pada 1993, AGBA Group Holding Limited (NASDAQ: “AGBA”) adalah pasar raya kewangan satu henti terkemuka yang berpusat di Hong Kong yang menawarkan set perkhidmatan kewangan dan produk penjagaan kesihatan yang paling luas di Kawasan Teluk Raya Guangdong-Hong Kong-Macao (GBA) melalui ekosistem berteknologi, membolehkan pelanggan melepaskan pilihan yang paling sesuai dengan keperluan mereka. Dipercayai oleh lebih 400,000 pelanggan individu dan korporat, Kumpulan ini dianjurkan ke dalam empat perniagaan unggul pasaran: Perniagaan Platform, Perniagaan Pengedaran, Perniagaan Penjagaan Kesihatan dan Perniagaan Fintech. Untuk maklumat lanjut mengenai AGBA, sila layari www.agba.com

Mengenai Atlas Merchant Capital LLC:
Atlas Merchant Capital LLC ditubuhkan untuk mengambil bahagian dalam peluang pasaran yang menarik dalam sektor perkhidmatan kewangan. Berpusat di New York dan London, syarikat itu diasaskan oleh Bob Diamond dan David Schamis, yang, bersama-sama dengan rakan kongsi mereka, membentuk perkongsian pelengkap dengan pengalaman operasi dan pelaburan yang luas merentasi lanskap perkhidmatan kewangan. Ketahui lebih lanjut dengan melawat www.atlasmerchantcapital.com.

Media dan Hubungan Pelabur:

Bethany Lai
media@agba.com/ ir@agba.com
+852 5529 4500

George Trefgarne
george@boscobelandpartners.com

Nicholas Gardner
ngardner@boscobelandpartners.co