AGBA Dilaporkan kepada NASDAQ dan SEC berkaitan Aktiviti Dagangan Tidak Teratur dalam Saham AGBA

HONG KONG, 3 Okt. 2023 – AGBA Group Holding Limited (“AGBA” atau “Syarikat”) yang tersenarai di NASDAQ, pemimpin pasar kewangan serba lengkap di Hong Kong, mengemaskini tindakan terhadap aktiviti perdagangan tidak teratur tertentu dalam saham biasa Syarikat.

Pada 3 Oktober 2023, AGBA mengemukakan surat kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa dan kepada Nasdaq mengenai aktiviti perdagangan tidak teratur dalam saham biasa Syarikat oleh pihak yang tidak dikenali sejak 28 April 2023. Pada hari perdagangan tidak teratur itu, jumlah dagangan mewakili lebih daripada 100% saham Syarikat yang boleh diperdagangkan secara bebas.

AGBA mengambil perkara ini dengan serius dan bertekad untuk memastikan pemegang saham Syarikat dilindungi.

Kami ingin menekankan bahawa pemegang saham pengendali Syarikat, TAG Holdings Limited (“TAG”), pada masa ini memegang 55,500,000 saham biasa AGBA (“Saham Biasa”), yang mewakili kira-kira 82.3% daripada saham biasa Syarikat yang belum dijelaskan setakat hari ini. TAG tidak menjual sebarang Saham Biasa sejak tarikh penyenaraian Syarikat di Nasdaq pada November 2022. Semua Saham Biasa yang dipegang oleh TAG adalah saham yang dikawal selia dan perlu didaftarkan di bawah Akta Sekuriti 1933 (“Akta”) atau bergantung kepada sebarang pengecualian pendaftaran yang berkenaan di bawah Akta untuk dijual di pasaran awam.

Untuk maklumat lanjut mengenai semua kemaskini struktur korporat terkini mengenai AGBA, sila layari pautan rasmi di bawah: www.agba.com/ir.

# # #

Kenyataan Selamat

Siaran akhbar ini mengandungi kenyataan pandangan masa depan seperti yang ditakrifkan oleh Akta Reformasi Litigasi Sekuriti Swasta 1995. Kenyataan pandangan masa depan termasuk kenyataan berkenaan rancangan, objektif, matlamat, strategi, peristiwa masa depan atau prestasi masa depan, dan andaian dasar atau berkaitan dengan mana-mana daripada yang tersebut di atas dan kenyataan lain selain daripada kenyataan fakta sejarah. Apabila Syarikat menggunakan perkataan seperti “mungkin,” “akan,” “berhasrat,” “sepatutnya,” “percaya,” “jangka,” “ramal,” “anggar” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara sejarah, ia membuat kenyataan pandangan masa depan. Kenyataan pandangan masa depan bukan jaminan prestasi masa depan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan ketara daripada jangkaan Syarikat yang dibincangkan dalam kenyataan pandangan masa depan. Kenyataan ini tertakluk kepada ketidakpastian dan risiko termasuk, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut: matlamat dan strategi Syarikat; pembangunan perniagaan masa depan Syarikat; permintaan dan penerimaan produk dan perkhidmatan; perubahan teknologi; keadaan ekonomi; hasil sebarang prosiding undang-undang yang mungkin dimulakan terhadap kami berikutan penyempurnaan gabungan perniagaan; jangkaan berkenaan strategi kami dan prestasi kewangan masa depan, termasuk rancangan perniagaan masa depan atau objektif, prestasi dan peluang prospektif, pendapatan, produk, penetapan harga, perbelanjaan operasi, tren pasaran, kecairan, aliran tunai dan penggunaan tunai, perbelanjaan modal, dan keupayaan kami untuk melabur dalam inisiatif pertumbuhan dan mengejar peluang pemerolehan; reputasi dan jenama; kesan persaingan dan penetapan harga; peraturan kerajaan; turun naik dalam keadaan ekonomi dan perniagaan am di Hong Kong dan pasaran antarabangsa yang dirancang untuk dilayani Syarikat dan andaian yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana daripada yang tersebut di atas dan risiko lain yang terkandung dalam laporan yang difailkan oleh Syarikat dengan SEC, tempoh dan keterukan wabak koronavirus baru-baru ini, termasuk kesannya di seluruh perniagaan dan operasi kami. Atas sebab-sebab ini, antara lain, para pelabur dinasihatkan supaya tidak bergantung sepenuhnya pada kenyataan pandangan masa depan dalam siaran akhbar ini. Faktor tambahan dibincangkan dalam pengemukaan Syarikat dengan SEC, yang boleh disemak di www.sec.gov. Syarikat tidak mengambil tanggungjawab untuk menyemak semula kenyataan pandangan masa depan ini untuk mencerminkan peristiwa atau keadaan yang timbul selepas tarikh siaran akhbar ini.

Mengenai Kumpulan AGBA:

Ditubuhkan pada tahun 1993, AGBA Group Holding Limited (NASDAQ: “AGBA”) merupakan pasar kewangan serba lengkap berpangkalan di Hong Kong yang terkemuka yang menawarkan set perkhidmatan kewangan dan produk penjagaan kesihatan yang paling luas di Greater Bay Area Guangdong-Hong Kong-Macao (GBA) melalui ekosistem berteknologi tinggi, membolehkan pelanggan melepaskan pilihan yang paling sesuai dengan keperluan mereka. Dipercayai oleh lebih 400,000 pelanggan individu dan korporat, Kumpulan ini dibahagikan kepada empat perniagaan unggul pasaran: Perniagaan Platform, Perniagaan Pengedaran, Perniagaan Penjagaan Kesihatan dan Perniagaan Fintech.

Untuk maklumat lanjut mengenai AGBA, sila layari www.agba.com

Media dan Hubungan Pelabur:

Cik Bethany Lai
media@agba.com/ ir@agba.com
+852 5529 4500
Saluran Media Sosial:
agbagroup
LinkedIn | Twitter | Instagram | Facebook | YouTube