Walaupun Pesanan Buku yang Kukuh, Hasil TCS adalah Kekecewaan, Brokerage Kecewa

Tata Consultancy Services

Mumbai, Maharashtra 12 Okt 2023 – Hasil pendapatan TCS yang kurang dari jangkaan telah mengecewakan beberapa broker. Tetapi kemenangan perjanjian yang kukuh mungkin dapat meredakan situasi buat sekarang. Pendapatan suku tahunan Julai-September syarikat teknologi maklumat gergasi Tata Consultancy Services adalah lebih rendah daripada jangkaan. Firma broker kebanyakannya menunggu untuk menyaksikan bila kemenangan perjanjian yang kukuh ini secara menyeluruh dan diterjemahkan ke dalam pertumbuhan pendapatan.

Walau bagaimanapun, beberapa menjangkakan bahawa perjanjian ini akan didorong ke FY25 dan diseret oleh persekitaran makro yang lemah. Salah satu firma broker terkemuka, HSBC, menulis dalam kenyataan, “Separuh kedua FY24 tidak mungkin melihat pemulihan berbentuk-V untuk TCS kerana sebahagian besar manfaat perampingan perjanjian besar hanya akan kelihatan pada FY25.”

Bernstein juga bersetuju dengan ini dan syarikat itu menyampaikan bahawa ia merasakan kemenangan perjanjian yang kukuh untuk TCS dan ia telah menetapkan platform untuk pertumbuhan pada FY25. Nomura juga berkongsi pemikiran yang sama mengenai topik ini. Menurut Nomura visibiliti jangka pendek untuk TCS kekal rendah walaupun buku pesanannya mengekalkannya kuat.

Motilal Oswal Financial Services juga ditambah ke senarai ini, ia juga melekatkan jangkaan pertumbuhannya dari TCS dari FY25.

Motilal Oswal Financial Services berkata, “Kami terus menjangkakan TCS untuk menyampaikan pertumbuhan unggul pada FY25 yang didorong oleh kepimpinannya dalam kecekapan kos, yang telah membawa kepada aliran masuk perjanjian yang kukuh dalam suku tahunan baru-baru ini.”

Tanpa mengira ini, kebanyakan broker positif terkejut untuk menyaksikan peningkatan kronologi TCS dalam margin.

Menurut MOFSL, TCS sepatutnya mendapat manfaat daripada skala dan keupayaan syarikat untuk mengoptimumkan bakat untuk mengawal kos dalam jangka masa hampir sederhana. Pemulihan tajam dalam prestasi margin EBIT juga perlu diangkat.

Tetapi di sisi lain, Morgan Stanley meramalkan pemotongan EPS terhad untuk TCS. Semua kredit pergi ke kemenangan margin mereka dalam Q2. Walau bagaimanapun, Nomura masih tidak yakin tentang syarikat yang berjaya mencapai margin EBIT 25% pada FY24. TCS melaporkan margin EBIT 24.3% dalam suku tahunannya pada September, meningkat daripada 23.2% sebelumnya.