Twitter aka X, Ditimpa Ralat Pelik Menyebabkan Kegagalan

Elon Musk

Pengguna Twitter telah melaporkan beberapa masalah yang luar biasa yang disebabkan oleh kesalahan aneh. Aplikasi dan laman webnya runtuh. Apa yang akan datang seterusnya? Mari kita teliti!

London, England 27 Oktober 2023  –  Twitter baru-baru ini mengalami kesalahan aneh yang menyebabkan kegagalan dalam aplikasi dan laman web. Sesetengah pengguna tidak dapat mengaksesnya manakala yang lain pula mengalami kesukaran untuk log masuk. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna berjaya masuk dan menyaksikan sesuatu yang pelik. Tweet menunjukkan tarikh ketika ia dihantar, pada tahun 1970 atau tidak. Pelbagai tweet lain mengenai topik yang berbeza enggan dimuatkan. Dengan bantuan laman pelacakan Down Detector, lonjakan besar laporan masalah boleh diperhatikan pada petang Selasa UK. Dan masalah ini tidak hanya di UK tetapi juga boleh dikesan di seluruh dunia.

Pakar menjelaskan bahawa masalah tarikh biasa ini dikenali sebagai akibat daripada fenomena Unix epoch. Terdapat banyak komputer yang mengukur masa dengan cara biasa. Sebaliknya, ia mengukur bilangan saat yang berlalu sejak 1 Januari 1970. Fenomena ini dikenali sebagai Unix epoch membolehkan pemrogram menunjukkan masa dengan lebih tepat dalam kod mereka. Tetapi ia juga bermakna sebarang kesilapan dalam pemrogram boleh menyebabkan kekeliruan berkaitan masa, menunjukkan seolah-olah ia berlaku 50 tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna mencadangkan bahawa masalah ini bukan sahaja berkaitan masa.

Retweet kelihatan rosak bukannya menunjukkan ‘RT’ bersama-sama posting yang telah dikongsi. Ini merupakan teknik awal berkongsi semula posting sebelum fungsi itu disatukan ke dalam platform. Sehingga hari ini, sistem masih menggunakan kod yang sama yang menyokong Twitter. Semua masalah teknikal ini mula muncul dengan kerap selepas Elon Musk membeli Twitter dan juga memecat kebanyakan tenaga kerja. Pengambilalihan berlaku pada 27 Oktober 2022 dan kegagalan terbaru berlaku tepat setahun selepas perjanjian diselesaikan. Ramai meramalkan bahawa platform itu akan ditutup selepas mengurangkan saiz syarikat. Walau bagaimanapun, ia masih berjaya beroperasi selama setahun. Yang tinggal ialah menunggu dan melihat prestasinya pada hari-hari akan datang.

Media Contact

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber :Daniel Martin