Starbucks tutup 7 Kedai di Pusat Bandar San Francisco

Starbucks San Francisco

San Francisco, California 4 Okt 2023  – Starbucks, gerai Kopi raksasa dunia, mengurangkan tapaknya di pusat bandar San Francisco. Mereka telah mengeluarkan pengumuman di mana mereka telah berkongsi mereka menutup 7 kedai di tengah bandar. Kedai-kedai ini akan dibuka semula tidak lama selepas pengubahsuaian di lokasi yang berbeza. Mengenai ini, raksasa kopi telah memberi pekerja mereka peluang untuk menempatkan semula atau memindahkan.

Seorang jurucakap terkemuka syarikat itu telah menerangkan bahawa syarikat itu menilai portfolio kedainya setiap tahun. Starbucks mengubahsuai atau mempertimbangkan format alternatif untuk menilai dan meningkatkan tapaknya. Pada hari Isnin, Jessica Borton, naib presiden serantau Starbucks untuk California Utara, menyampaikan mesej kepada pekerja bahawa kedai-kedai ini akan ditutup dalam surat.

Borton menulis, “Terdapat beberapa faktor yang dipertimbangkan Starbucks apabila diberi tugas membuat keputusan sukar menutup kedai, tetapi semuanya adalah sebahagian daripada memastikan portfolio kedai yang sihat.” Dia juga menambah, “Kami akan terus mendengar keperluan rakan kongsi kami untuk memastikan mereka dapat memberi tumpuan kepada menyediakan minuman dan mewujudkan hubungan dalam persekitaran yang mengalu-alukan.”

Di kawasan kejiranan Daerah Kewangan, Cathedral Hill, South of Market (SoMa), dan Union Square, di San Francisco, Starbucks menutup tujuh buah kedai. Kedai-kedai ini akan berhenti berkhidmat dari 22 Oktober 2023. Lokasi kedai-kedai ini adalah di persimpangan Mission dan Main, Geary dan Taylor (direka sebagai lokasi ambil sahaja), 4th dan Market, dan Bush dan Van Ness.

Borton juga menyebut peluang kepada pekerja kedai-kedai yang akan ditutup tidak lama lagi untuk menempatkan semula ke kedai Starbucks lain di lokasi berdekatan. Dalam suratnya dia menulis, “Peluang pemindahan tersedia dan akan ditawarkan kepada setiap rakan kongsi yang terjejas. Kami kekal komited untuk terus berdialog dan menyokong rakan kongsi kami dengan cara yang paling sesuai bagi mereka sebagai individu sepanjang peralihan ini.”

Selain menutup 7 kedai, Starbucks juga melabur AS$2.58 juta untuk mengubahsuai 4 buah kedai termasuk dua kedai di Union Square, satu di Noe Valley, dan satu lagi di Outer Sunset. Starbucks juga telah membuka dan membuka semula tiga kedai di Union Square.

Media Contact

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber: Daniel Martin