Sanksi terhadap PdVSA ditangguhkan sementara

How many years will take Oil Production to reach its traditional level

Pejabat Aset Asing Luar Negeri (OFAC) menangguhkan sekatan terhadap minyak mentah Venezuela, Gas dan Emas, dan mengangkat beberapa sekatan terhadap perdagangan bon, mempercayai bahawa Presiden Nicolas Maduro akan membenarkan pilihan raya bebas.

Washington, D.C, Daerah Columbia Oktober 21, 2023  – OFAC membenarkan transaksi berkaitan dengan pengeluaran dan jualan minyak mentah Venezuela, Gas dan Emas di Amerika Syarikat. Langkah tambahan dijangka akan membenarkan transaksi kewangan di pasaran antarabangsa. Pada masa akan datang, syarikat Amerika Syarikat mungkin boleh bertindak sebagai perantara dalam pembelian dan jualan hidrokarbon Venezuela. Untuk masa ini, (laporan Reuters) operasi ini dijalankan oleh syarikat yang terletak di negara seperti EAU, Singapura, Malaysia, dan Hong Kong, antara lain.

IMPLIKASI:
Daniel Oliveros, Pakar Pasaran Produk Teras, berkongsi pandangannya mengenai impak keputusan ini.

i) Lesen No. 44, yang secara praktikal menormalisasikan aktiviti PDVSA di seluruh dunia, berkaitan dengan rantai nilainya seperti eksplorasi, pengeluaran, pengangkutan, penyimpanan, penapisan, dan pemasaran untuk minyak mentah, produk, dan sampingan dari 18 Oktober 2023 hingga 18 April 2024, yang mewakili tempoh enam bulan. Pemasaran dan pengangkutan hidrokarbon cecair dan gas, serta sampingan pepejal seperti kokas minyak dan belerang, akan dapat berlaku secara antarabangsa tanpa sekatan. Ini seharusnya mengakibatkan peningkatan harga jualan hidrokarbon cecair Venezuela, serta kokas, kerana mereka boleh bersaing dengan adil dengan minyak mentah dan produk lain di seluruh dunia, dengan hanya sekatan yang dijana oleh pasaran. Di sisi lain, pasaran kapal ke dan dari Venezuela seharusnya menurun harga, mengingat penurunan persepsi risiko oleh pemilik kapal.

Ini membawa kembali pedagang hidrokarbon besar dan tradisional dan perubahan kaedah pemasaran oleh Trade and Supply PDVSA. Pengimporan cepat HVN Heavy Naphtha atau pelarut, serta gasoline dan diesel dari Pantai Teluk AS (USGC), selepas hanya lima hari perjalanan laut, boleh dengan cepat meningkatkan pengeluaran minyak mentah berat ekstra dari Lembah Minyak Orinoco sebanyak kira-kira 70 ribu tong sehari (MBD), bergantung kepada keadaan kemudahan permukaan, serta produk yang disebut (Gasoline 91 dan 95, Gasoil 0.5) untuk menambah isi padu bahan api ke pasaran domestik. Begitu juga, pengeluaran minyak komersial Petrocedeño, DCO, atau minyak campuran jenis Merey boleh ditingkatkan sekiranya mendapatkan minyak ringan sebagai pelarut melalui import, yang akan mewakili sumber kewangan yang lebih besar untuk Negara Venezuela.
Industri minyak boleh memperoleh barangan dan perkhidmatan, dengan pembayaran invois yang berkaitan tanpa kesulitan sebarang jenis. Begitu juga, pelaburan baru boleh dibuat dalam aktiviti pertumbuhan seperti penggerudian baru atau penyelenggaraan telaga dan kemudahan.

Semua aktiviti berkaitan warga, syarikat, atau sistem kewangan yang berkaitan dengan Persekutuan Rusia adalah dilarang secara khusus. Ini secara langsung mempengaruhi sekurang-kurangnya lima (05) usaha sama minyak mentah Petromonagas, Petrovictoria, Petromiranda, Petroperijá, dan Boquerón (usaha sama pengeluaran minyak mentah dalam perkongsian dengan Korporasi Petroliam Venezuela CVP) yang rakan kongsi terdiri daripada Petrolera RT yang dahulunya Rosneft. Daripada usaha sama 40 yang lain, tiada masalah.

Oleh itu, sekatan terhadap industri minyak Venezuela secara praktikal ditangguhkan, sekurang-kurangnya untuk enam (06) bulan.
ii) Di sisi lain, Lesen 5M kelihatannya akan membenarkan operasi pembiayaan berkaitan dengan dua Isu Bon yang dibuat oleh PDVSA pada 28 Oktober 2014, dan 28 Oktober 2016, jatuh tempo atau jatuh tempo pada tahun 2020, dengan kupon faedah 8.5%. Persoalannya adalah apa yang akan berlaku kepada 15 isu bon lain yang dibuat oleh PDVSA sejak 2007, serta 4 isu oleh Cerro Negro Finance LTD dan satu oleh Nynas. Tiada juga sebutan mengenai apa yang akan berlaku kepada pelbagai dan banyak isu bon yang dibuat oleh agensi berpusat seperti Electricidad de Caracas, dan Republik Bolivarian Venezuela itu sendiri.

Sanctions on PDVSA Suspended National sovereignty issuesWhen will PDVSA Gas be back to the international marketsProhibition on Russian InvestmentsOFAC Authorization

Media Contact

cidcitei

rchirinos@cidcitei.com

+971585797667

HOME

Sumber :Daniel Oliveros, Pakar Pasaran Produk Teras