Sandoz membuka kemudahan pengeluaran antibiotik baru di Austria, untuk meningkatkan kapasiti secara ketara untuk ubat-ubatan penting nyawa

(SeaPRwire) –   MEDIA RELEASE

  • EUR 50juta pelaburan dalam pengembangan loji Kundl menekankan komitmen untuk memberi perkhidmatan kepada lebih banyak pesakit dengan antibiotik kritikal, dihasilkan sepenuhnya di Eropah
  • Kawasan pembuatan tambahan 3,000m2 bermakna Kundl kini boleh menghasilkan 240 juta paket setahun
  • Mewakili peningkatan kapasiti sebanyak 20% menjelang 2023 dan lebih daripada dua kali ganda daripada tahap output 2021
  • Pemodenan dan teknologi inovatif membolehkan penghasilan satu bilion tablet penicillin tambahan dan menggandakan output untuk formula pediatrik utama
  • Pelaburan terkini mengikuti penyediaan loji aktif farmaseutikal antibiotik EUR 150juta – beroperasi sejak November 2023

Basel, 21 Mac 2024 – Sandoz, pemimpin global ubat generik dan biosimilar, hari ini membuka loji pengeluaran baru di Kundl, Austria, untuk memberi perkhidmatan kepada lebih banyak pesakit dengan ubat-ubatan penting yang dihasilkan sepenuhnya di Eropah.

Loji dan baris pengeluaran berautomasi baru ini akan meningkatkan kapasiti pengeluaran sebanyak 20% berbanding kapasiti semasa 200 juta paket setahun. Penggandaan dalam bentuk dos siap bermakna Kundl kini mempunyai kapasiti pengeluaran 240 juta paket setahun, lebih daripada dua kali ganda daripada tahap output 2021.

Gilbert Ghostine, Pengerusi Sandoz, berkata: “Antibiotik adalah tulang belakang perubatan moden dan Kundl merupakan bukti daya tahan pembuatan Eropah. Kami bangga untuk terus memperkukuh keupayaan pembuatan kami di Austria. Ini membolehkan kami menangani permintaan yang meningkat dan terus memperkukuh komitmen kami terhadap rangkaian pengeluaran antibiotik berdas Eropah yang unik.”

Dengan kawasan pembuatan 3,000m2, teknologi inovatif membolehkan penghasilan satu bilion tablet penicillin tambahan dan penggandaan kuantiti suspensi oral serbuk (POS), yang terutamanya digunakan dalam ubat-ubatan pediatrik.

Projek ini merupakan langkah selanjutnya dalam komitmen Sandoz terhadap Austria sebagai sebahagian integral daripada rangkaian pembuatan berdaya maju dan berkualiti tinggi berdas Eropah.

Sandoz mempunyai rangkaian pengeluaran terpadu menegak tunggal yang tinggal untuk penicillin di Eropah. Daripada bahan aktif farmaseutikal (API) ke bentuk dos siap (FDF), Sandoz menghasilkan penicillin – kategori antibiotik terkemuka di seluruh dunia – di Austria.

Pembukaan loji baru ini merupakan sebahagian daripada pelaburan EUR 200 juta ke tapak di Kundl, untuk meningkatkan pembuatan API penicillin secara ketara dan meningkatkan output produk siap, untuk memberi perkhidmatan lebih baik kepada pesakit di lebih 100 negara di seluruh dunia.

Richard Saynor, Ketua Pegawai Eksekutif Sandoz, berkata: “Kundl, sebagai pusat dan teras pengeluaran antibiotik kami, merupakan projek lantaran apabila berkaitan dengan keselamatan bekalan antibiotik. Pelaburan ini merupakan sumbangan kami untuk memerangi kekurangan dan meningkatkan akses pesakit. Untuk berjaya pada masa hadapan, kita perlu bergabung tenaga dalam sistem kesihatan dan membina persekitaran pasaran yang mampan untuk ubat generik, berfokus kepada apa yang terbaik untuk pesakit.”

Disclaimer
Rilis Media ini mengandungi kenyataan prospektif yang tidak memberikan jaminan mengenai prestasi masa depan. Kenyataan-kenyataan ini dibuat berdasarkan pandangan dan anggapan pengurusan mengenai peristiwa dan prestasi perniagaan pada masa kenyataan dibuat. Ia tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kondisi ekonomi global masa depan, kadar pertukaran, peruntukan undang-undang, kondisi pasaran, aktiviti pesaing dan faktor-faktor lain di luar kawalan Sandoz. Sekiranya satu atau lebih risiko atau ketidakpastian tersebut menjadi kenyataan atau anggapan asas terbukti salah, hasil sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diramalkan atau dijangka. Setiap kenyataan prospektif hanya berlaku pada tarikh kenyataan tertentu, dan Sandoz tidak berkewajiban untuk mengemaskini atau menyemak kenyataan prospektif secara awam, kecuali diwajibkan oleh undang-undang.

Tentang Sandoz
Sandoz (SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) ialah pemimpin global ubat generik dan biosimilar, dengan strategi pertumbuhan didorong oleh Tujuannya: memperkenalkan akses untuk pesakit. Lebih daripada 20,000 orang berbangsa 100 bekerja bersama untuk memastikan 800 juta rawatan pesakit disediakan oleh Sandoz, menjana penjimatan kos kesihatan global yang besar dan kesan sosial yang lebih besar lagi. Portfolio terkemuka yang mengandungi kira-kira 1500 produk menangani penyakit dari sejuk biasa hingga kanser. Beribu pejabat di Basel, Switzerland, Sandoz mempunyai sejarah yang bermula pada 1886. Sejarah kemajuannya termasuk Calcium Sandoz pada 1929, penicillin oral pertama di dunia pada 1951, dan biosimilar pertama pada 2006. Pada 2023, Sandoz mencatatkan jualan USD 9.6 bilion.

Global Media Relations contacts Investor Relations contacts
Global.MediaRelations@sandoz.com Investor.Relations@sandoz.com
Joerg E. Allgaeuer
+49 171 838 4838
Karen M. King
+1 609 722 0982
Chris Lewis
+49 174 244 9501
Laurent de Weck
+41 79 795 7364

LINK UNTUK BAHAN FOTO DAN VIDEO (MUAT TURUN):

Lampiran

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.