Sandoz laporkan jualan suku keempat 2023 dan keputusan tahun penuh 2023

(SeaPRwire) –   Ad hoc announcement pursuant to art. 53 SIX Swiss Exchange Listing Rules

MEDIA RELEASE

  • Kinerja kuarter keempat yang kuat, dengan jualan bersih1 sebanyak USD 2.5 bilion, meningkat 10% dalam mata wang yang sama (meningkat 11% dalam USD)
  • Jumlah jualan bersih tahun 2023 sebanyak USD 9.6 bilion, meningkat 7% dalam mata wang yang sama (meningkat 6% dalam USD)
  • Pertumbuhan yang kuat di seluruh tiga rantau dan pertumbuhan dua digit dalam biosimilar baik dalam kuarter keempat dan seluruh tahun
  • Nisbah EBITDA inti tahun 2023 sebanyak 18.1%, dengan sumbangan kuat daripada jualan bersih diimbangi oleh kos inflasi yang dijangka dan kos berdiri sendiri, dan tekanan pertukaran asing sebanyak 1.7 peratus mata
  • Nisbah EBITDA tahun 2023 sebanyak 9.5%, disebabkan penyelesaian undang-undang, kos pemisahan sekali gus dan pengurangan tapak pengeluaran tertentu
  • Panduan tahun 2024 untuk pertumbuhan jualan bersih pada pertengahan digit tunggal dalam mata wang yang sama dan nisbah EBITDA inti sekitar 20%

Basel, 13 Mac 2024 – Sandoz (SIX:SDZ/OTCQX:SDZNY), pemimpin global dalam ubat generik dan biosimilar, hari ini mengumumkan jualan bersih untuk kuarter keempat dan keputusan untuk tahun penuh berakhir 31 Disember 2023. Bagi kuarter keempat, jualan bersih adalah USD 2.5 bilion, peningkatan 10% dalam mata wang yang sama berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Bagi tahun penuh, jualan bersih adalah USD 9.6 bilion, peningkatan 7% dalam mata wang yang sama berbanding tahun lalu dan nisbah EBITDA inti 18.1%.

“2023 merupakan tahun banyak pencapaian bagi Sandoz, berkat semangat dan usaha tak kenal lelah kakitangan kami di seluruh dunia”, kata Richard Saynor, Ketua Pegawai Eksekutif Sandoz. “Kami melancarkan Hyrimoz® (adalimumab biosimilar) di AS, memperluas portfolio biosimilar kami melalui perjanjian komersialisasi dengan Samsung untuk biosimilar ustekinumab (ubat rujukan Stelara®) dan memperkukuh portfolio generik kami dengan pengambilalihan Mycamine® (agen anti-fungi), sementara menjadi syarikat awam bebas yang berasingan.”

Encik Saynor terus berkata: “Pencapaian ini datang bersama-sama dengan keputusan kewangan yang kuat, dengan pertumbuhan jualan di ketiga-tiga rantau dan pertumbuhan dua digit dalam biosimilar bagi kuarter keempat dan tahun penuh. Nisbah EBITDA inti tahun 2023 kami adalah 18.1%, selari dengan panduan kami walaupun tekanan pertukaran asing, menawarkan asas kukuh untuk ambisi jangka pertengahan kami. Kami juga telah menyediakan pembiayaan jangka panjang dengan dua penerbitan bon dan mengakhiri tahun dengan baki tunai yang kuat sebanyak USD 1.1 bilion, memberikan pilihan untuk pelaburan masa depan. Kami telah memasuki 2024 dengan momentum yang kuat dan saluran produk dalam yang mendalam untuk mencipta nilai jangka panjang yang lestari bagi pemegang saham dan masyarakat kami.”

KEPUTUSAN JUALAN BERSIH KUARTER KEEMPAT DAN SELURUH TAHUN 2023
Jualan bersih bagi kuarter keempat adalah USD 2.5 bilion, meningkat 10% dalam mata wang yang sama, berbanding kuarter keempat 2022. Volum menyumbang 12 mata peratus pertumbuhan, sebahagiannya diimbangi oleh penurunan harga sebanyak 2 mata peratus. Semua rantau menunjukkan pertumbuhan pada suku ini dengan sumbangan kukuh daripada generik dan prestasi yang kuat dalam biosimilar, merentasi produk baharu dan sedia ada.

Jualan bersih bagi tahun penuh adalah USD 9.6 bilion, meningkat 7% dalam mata wang yang sama berbanding 2022. Volum menyumbang 10 mata peratus pertumbuhan, sebahagiannya diimbangi oleh penurunan harga sebanyak 3 mata peratus, pengurangan ketara berbanding 6 mata peratus pada 2022. Pertumbuhan didorong oleh permintaan yang kuat, pelancaran produk dan prestasi berterusan Omnitrope® dan Hyrimoz®.

Jualan bersih mengikut perniagaan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Tempoh tiga bulan berakhir 31 Disember Perubahan % Dua belas bulan berakhir 31 Disember Perubahan %
USD juta kecuali dinyatakan sebaliknya 2023 2022 USD cc* 2023 2022 USD cc
Generik 1 920 1 813 6 6 7 432 7 053 5 5
Biosimilar 554 459 21 21 2 079 1 730 20